Η συγκρατημένη αισιοδοξία φαίνεται να επανέρχεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφορικά με την επίτευξη των στόχων των αφίξεων και κυρίως των εισπράξεων από τον τουρισμό για το 2021, δηλαδή στο 50% του 2019, καθώς το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται μια ισχυρή δυναμική στις κρατήσεις, και όλοι, ξενοδόχοι και κυβερνητικοί παράγοντες, ελπίζουν σε έναν πολύ καλό Αύγουστο.
Από την έντυπη έκδοση
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
Η συγκρατημένη αισιοδοξία φαίνεται να επανέρχεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφορικά με την επίτευξη των στόχων των αφίξεων και κυρίως των εισπράξεων από τον τουρισμό για το 2021, δηλαδή στο 50% του 2019, καθώς το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται μια ισχυρή δυναμική στις κρατήσεις, και όλοι, ξενοδόχοι και κυβερνητικοί παράγοντες, ελπίζουν σε έναν πολύ καλό Αύγουστο.
Ωστόσο «ο φόβος φυλάει τα έρμα», καθώς από την άλλη πλευρά η ρευστότητα της κατάστασης εξακολουθεί να είναι το κύριο χαρακτηριστικό, αφού η μετάλλαξη Δέλτα της πανδημίας του κορωνοϊού επελαύνει και αλλάζει κάθε μέρα τα δεδομένα. Έτσι, όπως σημειώνουν παράγοντες από το υπουργείο Τουρισμού, το κρίσιμο θέμα για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο παραμένει το τι μέτρα θα λάβουν οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες για να τιθασεύσουν την πανδημία. Εάν επανέλθουν μέτρα όπως η καραντίνα σε μια σειρά χωρών που στηρίζουν φέτος τον ελληνικό τουρισμό, τότε είναι βέβαιο ότι οι κρατήσεις θα πέσουν κάθετα και η αισιοδοξία θα υποχωρήσει.
Πάντως χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, καθώς όπως σημείωσε «οι κρατήσεις πάνε πάρα πολύ καλά παρά την άνοδο της πανδημίας. Μέχρι τέλος του Ιουλίου οι στόχοι για το 40% του μεριδίου του 2019 έχουν υπερκεραστεί κατά πολύ. Σήμερα είμαστε πάνω από το 60% του 2019. Εάν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο διατηρήσουμε την καλή μας πορεία, θα έχουμε πετύχει τον στόχο του προϋπολογισμού και να θεραπεύσουμε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ζημιά του 2020».
O κ. Γεωργιάδης απάντησε και σε όσους εγκαλούν την κυβέρνηση για τα μέτρα που έλαβε για τη Μύκονο, μέτρα που φαίνεται να επηρέασαν τις κρατήσεις όχι μόνο στο συγκεκριμένο νησί αλλά και σε άλλα νησιά. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, «η απόφαση για τη Μύκονο ελήφθη για την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος. Η εικόνα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία η πανδημία ξεφεύγει από τον έλεγχο θα έθετε σε κίνδυνο το τουριστικό μας προϊόν. Η εικόνα ότι η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που είναι πάνω από το πρόβλημα και μπορεί να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις για να βάζει φρένο, είναι μια εικόνα που διαφημίζει την Ελλάδα παντού ως μια υγειονομικά ασφαλή χώρα».
Από το υπουργείο Τουρισμού αναφέρθηκε στη «Ν» ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι αφίξεις -από τις 14 Μαΐου που «άνοιξε» η χώρα- έφτασαν τα 2,8 εκατ. περίπου. Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης αποφεύγει να αναφέρεται σε νούμερα και ποσοστά και δηλώνει συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με την επίτευξη των στόχων, ενώ επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι το «φάρμακο» για μια καλύτερη σεζόν είναι το εμβόλιο. Από την Κρήτη που βρέθηκε πρόσφατα σημείωσε ότι «η όποια αισιοδοξία υπάρχει στηρίζεται στη σκληρή δουλειά» και πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα «που επιμένει ότι η ισορροπία και η υγειονομική ασφάλεια είναι το διαβατήριο».
Η επόμενη μέρα
Στο μεταξύ, ενδιαφέρουσες σκέψεις για την επόμενη μέρα του τουρισμού διατυπώθηκαν στο 43ο ετήσιο συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), στο οποίο συμμετείχαν από τη χώρα μας ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), ο κ. Κώστας Καναράς, γενικός εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Kokari του ομίλου Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντωνάκη, κ.ά. Όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για την αντιμετώπιση των νέων αναδυόμενων αναγκών, ενώ επισήμανε ως προϋπόθεση για την επόμενη μέρα την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και τη βελτίωση των υποδομών.
Ο κ. Βασιλικός, αφού τόνισε τη σημασία της συνέχισης της στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων στήριξης, ανέδειξε τη μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης για νέες επενδύσεις και συνολική αναβάθμιση των υποδομών με έμφαση στο σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. «Περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο ένα στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Καναράς, που πρόσθεσε ότι «η πρόσφατη πανδημία πέραν πάσης αμφιβολίας ανέδειξε ότι αν δεν εργαστούμε για ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης, πολύ απλά, τότε, δεν θα υπάρχει κανένα μέλλον. Οι αξίες της βιωσιμότητας πρέπει να είναι κεντρικές διαχρονικά», είπε σημειώνοντας ότι «η διαχείριση των προορισμών είναι μείζον θέμα».