Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Απριλίου 2007 07:47

Ελαφρά διαφοροποίηση του αργού

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά την υποχώρησή του την εβδομάδα που πέρασε, καθώς τα υψηλότερα αποθέματα περιόρισαν τις ανησυχίες για την κάλυψη της μεγαλύτερης ζήτησης από τα διϋλιστήρια κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Τα αποθέματα του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 17 εβδομάδων, καθώς η παύση λειτουργίας των διϋλιστηρίων για συντήρηση μείωσαν τη ζήτηση. Η Valero Energy Corp. επαναλειτούργησε τα δύο σκέλη της καθώς φωτιά εκδηλώθηκε στο εργοστάσιό της McKee στο Τέξας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στις 13 Απριλίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 63,74 δολ. το βαρέλι, 11 σεντς υψηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης στις 11:30 π.μ., στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα. Τα συμβόλαια, που λήγουν στα τέλη της εβδομάδας, υποχώρησαν 22 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 63,63 δολ. το βαρέλι στις 13 Απριλίου, 1% χαμηλότερα για την εβδομάδα. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Ιουνίου, σημείωσαν σήμερα άνοδο 2 σεντς, φθάνοντας στα 66,35 δολ. το βαρέλι.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νιγηρία, μία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 21 Απριλίου. Η αφρικανική χώρα ήταν πέρυσι η πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Τα διϋλιστήρια στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το 88,4% της δυναμικότητάς τους την εβδομάδα που έληξε στις 6 Απριλίου, τα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών και 1,4% περισσότερο από την εβδομάδα που πέρασε.

Ο Σεπτέμβριος συνήθως είναι ο πιο βαρύς μήνας καθώς οι τροπικές καταιγίδες ιστορικά, αποτελούν το 37% του συνόλου των τυφώνων που πλήττουν τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του National Hurricane Center.

Το πετρέλαιο για παράδοση Σεπτεμβρίου διαπραγματεύθηκε στα 69,15 δολ. το βαρέλι, 17 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.