Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Απριλίου 2007 09:21

Philips: Υψηλότερα κέρδη το τρίμηνο

ΑΝΟΔΟ μετά την πώληση μεριδίου στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της Royal Philips Electronics NV, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών ξυριστικών μηχανών στον κόσμο και λαμπτήρων.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 875 εκατ. ευρώ (1,19 δισ. δολ.) ή 79 σεντς ανά μετοχή από 160 εκατ. ευρώ ή 13 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 5,99 δισ. ευρώ, από 6,16 δισ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Philips, Gerard Kleisterlee, ανασχημάτισε τη εταιρεία για να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στα ιατρικά σκάνερ, τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και τους λαμπτήρες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις 10 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο θα ήταν 832,3 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις 6,15 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη ανακοινώθηκαν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Euronext του Αμστερνταμ. Πριν από σήμερα και μέσα στο έτος οι μετοχές της Philips σημείωσαν άνοδο 2,7% υστερώντας της ανόδου 5,7% του δείκτη AEX του Χρηματιστηρίου στο Αμστερνταμ.

Η εταιρεία έκανε μεγάλη πρόοδο το πρώτο τρίμηνο του 2007 πριν από την επίτευξη του στόχου για υψηλότερες πωλήσεις 5-6% και Ebita πάνω από το 7,5% των πωλήσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Philips, είπε στις 12 Μαρτίου ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου θα περιλαμβάνουν μη φορολογήσιμα κέρδη 725 εκατ. ευρώ, μετά τη μείωση του μεριδίου της στην Taiwan Semiconductor στο 12,8% από 16,2%.

Τον περασμένο μήνα η Philips είπε ότι σχεδιάζει να πουλήσει το μερίδιό της στην Taiwan Semiconductor, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ κατόπιν παραγγελίας στον κόσμο έως το 2010, μετά την περυσινή πώληση πλειοψηφικού πακέτου του σκέλους σε ομάδα εταιρειών επενδύσεων.