«Με την έκδοση της σημερινής Υπουργικής Απόφασης σχετικώς με την Κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο της αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών, ολοκληρώνεται η πρώτη σειρά μέτρων που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης με σκοπό την περισσότερο εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας.
«Συγκεκριμένα μετά την επιστολή μου την 1η Αυγούστου 2006 προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπύρο Ζησιμόπουλο, εκδόθηκε η ακόλουθη απόφαση τροποποίησης των μέτρων που ορίζονται στην παράγραφο 3.2. της υπ’ αριθμ. 334/V/2007 απόφασης της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπό στοιχεία α’, ε’ και στ’, ως εξής:
α) Υποχρεώνει τις εγχώριες εταιρείες διύλισης με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.» και «ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.» να γνωστοποιούν εγγράφως ή με ηλεκτρονικό μέσο στις εταιρείες εμπορίας την τιμή πώλησης των πετρελαιοειδών που προορίζονται για την εγχώρια αγορά (βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης), το αργότερο έως τις 10:00 το πρωί της ημέρας παράδοσής τους, αρχής γενομένης από την 1/7/2007.
ε) Υποχρεώνει τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να αναγράφουν το ποσό (Ευρώ/λίτρο) έκπτωσης στα εκδιδόμενα από αυτές τιμολόγια πώλησης, αρχής γενομένης εξήντα (60) ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
στ) Υποχρεώνει τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να γνωστοποιούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, το μηχανισμό τιμολόγησης και κάθε αλλαγή αυτού που εφαρμόζουν στις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας και τους λοιπούς αγοραστές των, αρχής γενομένης εξήντα (60) ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Πέραν όμως των ανωτέρω μέτρων, που έχουν άμεση εφαρμογή, σε συνέχεια των όσων προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοινώνονται και τα εξής:
Για την εποπτεία της αγοράς πετρελαιοειδών
Με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί θα ανατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η αρμοδιότητα συλλογής στοιχείων και πληροφοριών σχετικώς με την άσκηση δραστηριότητας στον τομέα της αγοράς πετρελαιοειδών προϊόντων και την κατάρτιση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Πετρελαίου, στο οποίο θα έχει άμεση πρόσβαση το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για τις χονδρικές τιμές πώλησης των πετρελαιοειδών προϊόντων, ώστε να είναι σε θέση να εκτιμούν το επίπεδο τιμών στο οποίο διαθέτουν τα πετρελαιοειδή οι πρατηριούχοι.
Για την αγορά διύλισης
Hδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και εντός του Απριλίου θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για τον Κανονισμό Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας.
Επί του παρόντος δεν κρίνεται αναγκαία η ίδρυση ειδικού φορέα για τη τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας, ενώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συστήνεται Ειδική Επιτροπή για την εξέταση του ζητήματος παραχώρησης και χωροθέτησης δημόσιας γης για εγκαταστάσεις αποθηκευτικών χώρων και δεξαμενών μεγάλου κυβισμού, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της αγοράς πετρελαιοειδών.
Για την αγορά της λιανικής εμπορίας
Δεδομένου ότι ήδη το ωράριο ημερήσιας λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων καλύπτει 15 ώρες κατά την χειμερινή περίοδο (από τις 6.00 π.μ. έως και τις 9.00 μ.μ. για το χρονικό διάστημα 1ης Οκτωβρίου έως και 30 Απριλίου) και 16½ ώρες κατά την θερινή περίοδο (από τις 6.00 π.μ. έως και τις 10.30 μ.μ. για το χρονικό διάστημα 1ης Μαΐου έως και 30 Σεπτεμβρίου) δεν κρίνεται σκόπιμη η περαιτέρω διεύρυνσή του.
Παρόλα αυτά, εξετάζεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας κατά την θερινή περίοδο στα νησιά: Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κως, Λέσβος, Χίος και Σάμος τα οποία είχαν εξαιρεθεί από την απελευθέρωση του ωραρίου, με το άρθρο 28 του ν.3419/2005. Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου κατά την θερινή περίοδο στα νησιά αυτά, κρίνεται αναγκαία λόγω της υψηλής τουριστικής τους επισκεψιμότητας κατά το διάστημα Μαΐου - Σεπτεμβρίου.
Η κατάργηση της διάταξης που αφορά στην επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης, δεν κρίνεται σκόπιμη, καθώς η εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του ν.3054/2002, μπορεί σε ειδικές περιπτώσεις να καταστεί αναγκαία στο μέλλον.
Για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων του κλάδου
Eπεξεργαζόμαστε ειδική αγορανομική διάταξη για την ανάρτηση ειδικής σήμανσης στα πρατήρια που θα έχουν ελεγχθεί από τα ΚΕΔΑΚ και τις υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, αναλόγως του αποτελέσματος του ελέγχου.
Παράλληλα, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα συστήσει ειδική υπηρεσία ελέγχων, στην οποία θα μεταβιβαστούν όλες οι αρμοδιότητες ελέγχου των υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η συγκέντρωση όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης σε ένα φορέα θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας και τον συντονισμό των ελέγχων.
Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα διερευνήσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για την στέρηση της άδειας λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όταν διαπιστωμένα προκύπτει υποτροπή του παραβάτη-πρατηριούχου σε ζητήματα νοθείας των προϊόντων.
Για τις υπόλοιπες προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, και Μεταφορών και Επικοινωνιών με επιστολή μου προς τους συναδέλφους Υπουργούς Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιώργο Σουφλιά και Μιχάλη Λιάπη, αντίστοιχα, απέστειλα το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να το αξιολογήσουν κατά την κρίση τους.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα αναλάβει μία ακόμη πρωτοβουλία, προωθώντας την κωδικοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει την αγορά πετρελαιοειδών, με τις αναγκαίες προσαρμογές και ρυθμίσεις. Για το σκοπό αυτόν, θα συσταθεί Επιτροπή με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου Ανάπτυξης, συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων της αγοράς».