Οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης ανέφεραν την ταχύτερη επέκταση της δραστηριότητάς του σε 21 χρόνια, τροφοδοτώντας τις ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας αυτό το καλοκαίρι παρά την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα.
Οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης ανέφεραν την ταχύτερη επέκταση της δραστηριότητάς του σε 21 χρόνια, τροφοδοτώντας τις ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας αυτό το καλοκαίρι παρά την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit, βάσει έρευνας για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης, ο δείκτης αυξήθηκε και έφτασε τις 60,6 μονάδες τον Ιούλιο, από 59,5 τον Ιούνιο.
Η άνοδος υποδηλώνει ότι η οικονομία της Ευρώπης αναπτύσσεται με υγιή ρυθμό μετά την άρση των lockdowns.
Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του δείκτη για την ευρωζώνη από τον Ιούλιο του 2000 και ξεπέρασε τις προσδοκίες των οικονομολόγων του Reuters, οι οποίοι είχαν προβλέψει τιμή 60.
Οι 50 μονάδες είναι το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.
Παρόλα αυτά, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι πολλές εταιρείες αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στην αυξανόμενη ζήτηση, η οποία προκαλεί έλλειψη πρώτων υλών, όπως ημιαγωγοί και χάλυβας, οδηγώντας τελικά σε αύξηση των τιμών πώλησης αγαθών και υπηρεσιών.
«Η ευρωζώνη απολαμβάνει μια θερινή ανάπτυξη, καθώς η χαλάρωση των περιορισμών τον Ιούλιο έχει ωθήσει την ανάπτυξη στον ταχύτερο ρυθμό για 21 χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Ουλιαμσον.
«Οι καθυστερήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένουν μείζονος σημασίας ανησυχία για τη βιομηχανία, ωστόσο, περιορίζοντας την παραγωγή και ωθώντας το κόστος των επιχειρήσεων υψηλότερα», πρόσθεσε.
Ο τομέας των υπηρεσιών στην ευρωζώνη ανέφερε τη μεγαλύτερη άνοδο της δραστηριότητάς του για 15 χρόνια, καθώς οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τη χαλάρωση των μέτρων και την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Ο PMI που καλύπτει τον τομέα υπηρεσιών αυξήθηκε στις 60,4 μονάδες, από 58,3 τον προηγούμενο μήνα.
Τέλος, ο δείκτης PMI για μεταποίηση έπεσε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 62,6 μονάδες, γεγονός που αντικατοπτρίζει τους περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και την επιμήκυνση των χρόνων παράδοσης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT