Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, μια αποτύπωση κόπωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος προτού αναπληρωθούν οι απώλειες από την κάθοδο κατά -4% περίπου του ΓΔ τη Δευτέρα, θα απογοητεύσει και θα απομακρύνει ακόμα περισσότερους ιδιώτες επενδυτές.
Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, μια αποτύπωση κόπωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος προτού αναπληρωθούν οι απώλειες από την κάθοδο κατά -4% περίπου του ΓΔ τη Δευτέρα, θα απογοητεύσει και θα απομακρύνει ακόμα περισσότερους ιδιώτες επενδυτές. Η χθεσινή συνεδρίαση διδάσκει, ότι ακόμα και σε μια τραπεζοκεντρική αγορά ο μέσος όρος μπορεί να κορυφώνει, χωρίς απαραίτητα να κάνει το ίδιο ο τραπεζικός δείκτης. Όποτε μάλιστα συμβαίνει αυτό, όσοι έχουν ανακαλύψει τις εκτός τραπεζικού κλάδου μετοχές που κινούν τον ΓΔ ψηλότερα, γράφουν κέρδη σημαντικά. Δεν ήταν έκπληξη το φαινόμενο να είναι ο τζίρος ανάμεσα στους τρεις χαμηλότερους της χρονιάς. Μπορεί η Μύκονος να έχει περιορισμούς στη διασκέδαση, αλλά υπάρχουν τόσοι άλλοι προορισμοί που απορρόφησαν τους εγχώριους επενδυτές. Καλά έκαναν και πήγαν για ξεκούραση, ψυχολογική κυρίως.
Η εκτίμησή μας είναι πως μια κίνηση σήμερα, που θα επανέφερε τον ΓΔ ψηλότερα από τις 866 μονάδες, που τον άφησαν οι συναλλασσόμενοι στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, θα ήταν το καταλληλότερο προσκλητήριο για τους ιδιώτες επενδυτές. Οι αλλαγές των διαθέσεων δεν προκύπτουν συνήθως από ένα μόνο αίτιο. Στην τρέχουσα φάση η διάθεση για ρίσκο και η διάθεση για ρευστοποιήσεις δεν προκλήθηκε από χειροπιαστά δεδομένα, που λειτούργησαν καταλυτικά.
Μια αίσθηση πως μπορεί τα εμβόλια για τον Covid-19 να μην αντιμετωπίζουν την μόλυνση από τη μετάλλαξη Δέλτα, που προκλήθηκε από τον μύθο πως στην Αγγλία είχε φθάσει εμβολιασμός σε επίπεδα που εξασφάλιζαν τη δημιουργία τείχους ανοσίας, έφερε τον φόβο. Το δυνατότερο συναίσθημα για την επενδυτική ψυχολογία. Κατατρόμαξαν τους διαχειριστές τα ημερήσια κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία και θεώρησαν πως η κατάσταση στο υγειονομικό πεδίο επιστρέφει στη εποχή, που μόνο τα lockdown θα αντιμετώπιζαν την έξαρση της πανδημίας. Άρα, η πιθανότητα για πισωγύρισμα και όχι μόνο επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης έφερε το γενικό ξεπούλημα.
Αλλά μια μελέτη την Τετάρτη έδειξε, ότι τόσο τα εμβόλια Pfizer όσο και της AstraZeneca ήταν αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Delta του κοραναϊού. Αυτή μάλλον την πληροφορία είχαν υπόψη από την Τρίτη οι θεσμικοί και έδωσαν την ώθηση στις αποτιμήσεις συντονισμένα και σε παγκόσμια κλίμακα.
Για τη βραχυπρόθεσμη τάση από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησαν: “Παρά τη συντήρηση των χαμηλών συναλλαγών, η απόσυρση των πωλητών επέτρεψε την καταγραφή συνεχόμενων συνεδριάσεων ανοδικής αντίδρασης, περιορίζοντας την αρνητική υπερβολή που καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Στις ΗΠΑ, οι ισχυρές εταιρικές κερδοφορίες του 2ου τριμήνου επιτρέπουν τη διατήρηση του ανοδικού momentum στους δείκτες της Wall Street. Είναι επομένως πιθανή η συνέχιση της ανοδικής κίνησης και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την τεχνική ανάλυση να επισημαίνει τις 862 μονάδες ως ισχυρό όριο αντίστασης του ΓΔ”.
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης προτείνει να δούμε ελαφρώς μακρύτερα και σε πεδία άμεσου χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος: Από την ερχόμενη εβδομάδα η Ελληνική Αγορά μπαίνει στον ‘αστερισμό’ των ανακοινώσεων α΄ εξαμήνου, που αναγκαστικά θα είναι καλύτερα από την περυσινή χρονιά. Οι 160 Εισηγμένες στο Χ.Α., θα συγκρίνουν τα φετινά αποτελέσματα εξαμήνου, με ένα από τα χειρότερα εξάμηνα όλων των εποχών. Ο τζίρος πέρυσι είχε συρρικνωθεί κατά 20%, τα λειτουργικά κέρδη είχαν μειωθεί κατά 31% και οι συνολικές ζημιές είχαν διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ, ή σε μόλις 287 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθεί ο κλάδος των Τραπεζών και των Διυλιστηρίων που λόγω των πρωτοφανών ζημιών των αποθεμάτων (700 εκατ. ευρώ) είχε επιβαρύνει δυσανάλογα πολύ την τελική γραμμή. Ασφαλώς πίσω από μια τόσο αδύναμη επίδοση κρύβεται η επίδραση του πρώτου lockdown, το οποίο βρήκε τις Επιχειρήσεις και την Οικονομία απροετοίμαστες. Βασικό ζητούμενο επομένως δεν θα είναι η σύγκριση με πέρυσι, αλλά με το α΄ εξάμηνο του 2019.
Το πώς θα συμπεριφερθούν σήμερα όσοι, ατυχώς για αυτούς έμειναν στις επάλξεις, γνωρίζοντας πως οι περισσότεροι λιάζονται σε παραλίες με άμμο βότσαλα ή βράχια, ενώ εκείνοι πατάνε το enter για τη διαβίβαση των εντολών τους, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Λείπουν τα καταλυτικής σημασίας νέα και συνιστούμε υπομονή, γιατί σε λίγο θα έχουμε και εμείς την περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων. Έξω, η αύξηση των κερδών έναντι της περυσινής, εντός της κρίσεως από την πανδημία και τα lockdown, εποχής, ήταν τεραστίων διαστάσεων και τόνωσε τη διάθεση για ρίσκο.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance καλό θα ήταν να κρατηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 853 μονάδες για να πλησιάσει τις 869 με καλές προϋποθέσεις.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έφτασαν στις 419.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου. Ήταν πολύ υψηλότερα από την εκτίμηση του Dow Jones για 350.000 και περισσότερες από τις 368.000 μίας εβδομάδας πριν, ενώ είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τις 15 Μαΐου.
Στο το πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η AT&Τ ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ τα κέρδη της CSX υπερδιπλασιάστηκαν. Η American Airlines εμφάνισε κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο, βάζοντας τέλος σε ένα σερί πέντε διαδοχικών τριμήνων με ζημίες. Συνεπώς οι μετοχές τεχνολογίας προσέφεραν στήριξη στην αμερικανική αγορά χθες, με τους δείκτες να κλείνουν σε θετικό έδαφος παρά την αναπάντεχη αύξηση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.
Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο +0,07% στις 34.823,35 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε +0,36% ψηλότερα στις 14.684,60 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,2% στις 4.367,48 μονάδες. Ο Dow Jones, ανακάμπτοντας από το sell off της Δευτέρας, βρίσκεται 0,5% υψηλότερα από την αρχή της εβδομάδας και απέχει μόλις 1% από ένα νέο ρεκόρ. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τη Refinitiv, το 15% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη και το 88% να υπερβαίνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διολίσθησε κατά δύο μονάδες βάσης, στο 1,26%. Το δολάριο διέγραψε τις αρχικές απώλειες έναντι του ευρώ και έκλεισε με άνοδο 0,2%. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,118 δολάρια/ευρώ.
ΕΥΡΩΠΗ
Υψηλότερα κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη μετά το ισχυρό μήνυμα της EKT ότι θα στηρίξει την οικονομία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,56%. Ο τομέας των ταξιδιών και αναψυχής σημείωσε άνοδο 2,6%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινήθηκε -0,43% χαμηλότερα στις 6.968,30 μονάδες, ο DAX κατέγραψε κέρδη +0,6% στις 15.514,54 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο +0,26% στις 6.481,59 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε +0,53% υψηλότερα, ενώ ο ισπανικός IBEX σημείωσε άνοδο +0,64%.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι να δει τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% πολύ νωρίτερα από το τέλος του ορίζοντα των προβλέψεών της και να είναι διατηρήσιμος για το υπόλοιπο της περιόδου πρόβλεψης, και μπορεί επίσης να υιοθετήσει μια μεταβατική περίοδο, στην οποία ο πληθωρισμός θα είναι ελαφρά πάνω από τον στόχο.
ΧΑ
Με μικρή άνοδο+0,46% προχωρά η αποκατάσταση της ζημίας από την πτώση της Δευτέρας
Η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας δεν είχε μεγάλους όγκους και η διάθεση για ήπιες ρευστοποιήσεις αφορούσε περίπου 10 blue chip. Σήμερα η άνοδος ήταν μικρών διαστάσεων καθώς στηρίχθηκε σε κέρδη μετοχών με μικρή βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών. Οι τράπεζες για άλλη μια συνεδρίαση , δεν ήταν ο κλάδος που συνέβαλλε στην άνοδο, έτσι έγιναν πυλώνες της ανόδου πολλά και διαφορετικά από την Τετάρτη blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ. Η προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς σήμερα αφορούσε στο να περάσει μέσος όρος ψηλότερα από τις 860 μονάδες. Η κεντρική αιτία για την επανεμφάνιση διάθεσης για ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα ήταν η ίδια με της προηγούμενης συνόδου, ήτοι η παραδοχή πως η ανησυχία για την πανδημία προκάλεσε μεγαλύτερες απώλειες από όσες υπολόγισαν αρχικά πως θα μπορούσε να φέρει η μετάλλαξη Δέλτα στην οικονομία.
Δεν υπήρξε προφανής χειροπιαστός καταλύτης για την πρόσφατη ανάκαμψη στις μετοχές, ή την πτώση την Παρασκευή και τη Δευτέρα, αλλά μια μελέτη την Τετάρτη έδειξε ότι τόσο τα εμβόλια Pfizer όσο και της AstraZeneca ήταν αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Delta του κοραναϊού.
Το μέγεθος της ανόδου στις περισσότερες μετοχές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης ήταν μεταβαλλόμενο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν στο μέσο της διαπραγμάτευσης αύξηση των κερδών που επανήλθαν κατόπιν σε χαμηλά επίπεδα, όταν και στις αγορές των ΗΠΑ εμφανίστηκαν στην έναρξη απώλειες που σταθεροποιήθηκαν σταδιακά. Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε ανοδικά, αλλά πέρασε σταθερή άνοδο στο δεύτερο μέρος όταν η σαφώς ανοδική κατεύθυνση στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη ανέβασε παντού την όρεξη για ρίσκο. Όσο λειτουργούσε το ΧΑ, τα κέρδη για τον Eurostoxx600 στο διάστημα των δημοπρασιών ήταν της τάξης του +0,57%.
Η κυρίαρχη διάθεση σήμερα αφορούσε στην επιστροφή του ΓΔ ψηλότερα από τις 855 μονάδες με εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου μόνο στα πρώτα 10 λεπτά. Αλλά το χαμηλό ενδιαφέρον για τις μετοχές των τραπεζών μετά την κορύφωση του ΔΤΡ στις 10:35 περίπου, δεν άφησαν τον κλάδο να παίξει τον συνήθη κεντρικό ρόλο του. Ήταν μέρα που η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν πτωτική. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, δεν άλλαξαν το αποτέλεσμα από την μέτρια ανοδική δυναμική της αγοράς στο δεύτερο μέρος ενώ στο τελευταίο ημίωρο η ζήτηση πέρασε τον ΓΔ πάνω και από τις 859 στις 16:53.
Ήταν μέρα που δεν υπήρξε ισορροπία δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών με τη ζήτηση να ισοδυναμεί με την προσφορά. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 862,18 μονάδες στις 14:07 ενώ το κατώτερο μέρας σημειώθηκε στις 11:06. Δεν υπήρξαν αλλαγές πρόσημου, σε μια απόλυτα ανοδική συνεδρία με θετικό πρόσημο μόνιμα.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,40% στις 2053,72 από 2045,55 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +0,84%. Σήμερα οι Τράπεζες (-0,09%) επηρέασαν ουδέτερα με τις ΑΛΦΑ -0,05%, ΕΤΕ στο -1,35%, ΕΥΡΩΒ +0,61% και την ΠΕΙΡ στο 0,00% σε μια συνεδρίαση που κυριάρχησε η ζήτηση επιλεκτικά και κορυφώθηκε στο πρώτο ημίωρο ενώ δεν άλλαξαν την εικόνα τους μετά τις 16:00 οι κινήσεις στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμής κλεισίματος .
Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΑΡΑΙΓ +2,00%, ΕΧΑΕ +1,98%, ΕΕΕ +1,43%, ΜΟΗ +1,29%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,28%, και ΟΤΕ +1,02%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -0,50% οι ΟΛΠ -1,72%, ΕΤΕ -1,35%, ΑΔΜΗΕ -0,96%, ΒΙΟ -0,92%, και TITC -0,75%.
Βασικά στατιστικά δεδομένα
Μετά από άνοιγμα στις 857,18 μονάδες με ανοδικό χάσμα (2,97 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (854,22), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να εμφανίσει εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 14:07 (862,2) αναζητώντας το διαρκώς μετά το άνοιγμα. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν πως οι διαχειριστές αυξάνανε τις θέσεις τους σε μετοχές των περισσότερων κλάδων και κάθε κεφαλαιοποίησης. Αλλά μετά την εγγραφή τα ανώτερου το υπόλοιπο διάστημα αφιερώθηκε στην κάθοδο προς τις 857 μονάδες. Ενώ στο τελευταίο ημίωρο έγινε προσπάθεια για να επιστρέψει στις 859 μονάδες, αρκετά κάτω δηλαδή από την κορυφή της συνόδου.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 31,309 από 42,920 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 1,781 εκατ. ευρώ από 5,865 εκατ. ευρώ την Τετάρτη για τις ΠΕΙΡ (1,193 εκατ. ευρώ), ΔΕΗ (430.750 ευρώ) ΦΡΛΚ (421.00 ευρώ).
Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 9,964 από 13,154 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν ουδέτερα οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,09%).
Η δε εμφάνιση κερδών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης ανοδικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς έπεσε στο 0,659% από 0,671% στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας με ανώτερο μέρας το 0,685%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 24) έναντι των καθοδικών (9 από 1) και ένα την ΠΕΙΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,46% οδηγήθηκε στις 858,13 από 854,22 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2053,72 από 2045,55 μονάδες με μεταβολή +0,40%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 68 από 90, των καθοδικών 35 από 17 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 24 από 20 την προηγούμενη.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Χωρίς αλλαγές σε όγκους και στοιχήματα οι traders βλέπουν διατήρηση της τάσης
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 9,3 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 8,17 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 11:10 και ήταν οι 2046,81 μονάδες την προηγούμενη συνεδρίαση. Το ανώτερο οι 2065,48 (αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό στις 2091,74 μονάδες τη Δευτέρα) εμφανίστηκε στις 14:04. Το κλείσιμο στις 2053,72 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,40% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 6,182 εκατ. ευρώ χωρίς να ληφθεί υπόψη συνεπώς η πτώση των όγκων στην υποκείμενη αγορά.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 641 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2057,75 μονάδες κατώτερο τις 2033,00 και τελευταίες πράξεις στις 2046,00 ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2046,25 από 2035,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5339 από 5083 τα ανοικτά ΣΜΕ. Υπήρξε ενδιαφέρον και για τη σειρά Σεπτεμβρίου με 52 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2051,75 μονάδες κατώτερο τις 2029,00 και τελευταίες πράξεις στις 2043,00 με τιμή κλεισίματος στις 2043,00 από 2031,75 και δημιουργήθηκαν 167 από 148 ανοικτές θέσεις.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξαν χέρια 5 από 2 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 512,75 από 513,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 19 από 14.
Ο Τζίρος των Τραπεζών στην υποκείμενη αγορά συνολικά ήταν 9,964 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν ουδέτερα οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,09%). Η οριακή πτώση προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων: ΑΛΦΑ -0,05% με όγκο 3,588 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,0485 από 1,049 ευρώ. ΕΤΕ -1,35% με όγκο 1,414 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,198 από 2,228 ευρώ. ΕΥΡΩΒ +0,61% με όγκο 1,690 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,7614 από 0,7568 ευρώ. ΠΕΙΡ 0,00% με όγκο 1,312 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,35 από 1,350 ευρώ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε σχετικά. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 43 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε σε 60 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 1975 και τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 22 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης στις 1975 και τις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου δεν εμφανίστηκε όγκος.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν αλλά διατηρήθηκαν στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: Της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 5293 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,36 ευρώ και 317.716 από 316.423 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3000 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,18 ευρώ και 31.555 από 32.080 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΑΛΦΑ με όγκο 2651 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,05 ευρώ και 34.071 από 33.347 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΥΡΩΒ με 1889 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,757 ευρώ με 35.525 από 34.953 ανοικτά ΣΜΕ. Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 223 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ακολούθησαν τα 223 ΣΜΕ για ΔΕΗ για τη σειρά Σεπτεμβρίου, και τα 193 ΣΜΕ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 4.800 συμβόλαια για ΑΔΜΗΕ, στα 2000 για ΕΛΧΑ και στα 886 για ΕΥΔΑΠ.
Ο πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Πέτρος Στεριώτης επισημαίνει:
Όταν μια Εθνική Οικονομία έχει κυρίως ένα ‘βαρύ χαρτί’ και αυτό λέγεται Τουρισμός, είναι φυσιολογικό το Χρηματιστήριό της να είναι ευάλωτο σε αρνητικές υγειονομικές εξελίξεις εν μέσω Θέρους. Όσοι αγόρασαν "χαρτιά" της Λεωφόρου Αθηνών ασπαζόμενοι το δόγμα "live your myth in Greece" και ευελπιστώντας σε δυνατή Θερινή οικονομική (και παραοικονομική) δραστηριότητα στους Ελληνικούς προορισμούς (η οποία, θα διαχέετο σχεδόν τυφλά στις μετοχικές αποτιμήσεις), εκτιμούμε ότι δε δύνανται να δηλώνουν έκπληξη από το ευάλωτο του ΓΔ, στα νέα της Μυκόνου.
Επίσης, όταν μια Εθνική Οικονομία δεν έχει άλλα "όπλα" πέραν του Τουρισμού, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στη δομή της (σε επενδυτικούς όρους, δεν υπάρχει διαφοροποίηση). Αυτά όμως είναι γνωστά τοις πάσι. Το drawdowm (απώλειες από το ετήσιο υψηλό μέχρι το χαμηλό της τρέχουσας εβδομάδας) έφτασε το 10% και έβγαλε σήμα “silver alert” για τους "ταύρους". Από τεχνικής άποψης, ο “κινητήρας” του ΓΔ "κλάταρε", ή μάλλον τρόμαξε όταν κλήθηκε να υπερκεράσει την εξαετή κορυφογραμμή των 950 μονάδων. Στη συνέχεια, η αγοραστική κόπωση επισφράγισε την κατεύθυνση προς “Νότο” και επιβεβαίωσε τη θυμόσοφη ρήση "πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση για νερό, μα μια φορά θα σπάσει".
Σε αυτά τα πλαίσια, οι έχοντες ανοικτές αγοραστικές θέσεις θα πρέπει να φανούν ιδιαίτερα προσεκτικοί (αλλά όχι ξεροκέφαλοι). Οι υπόλοιποι μπορούν να αναμένουν περισσότερα δεδομένα από την Αγορά (μια πιθανή αναβίωση της ανοδικής τάσης), ή από τα ... Διαγνωστικά Κέντρα, αλλά πάντα κρατώντας ανοικτά τα ώτα στα σινιάλα Κεντρικών Τραπεζών και της διεθνούς intermarket ανάλυσης (βλ. Dow, τιμές Ενέργειας, Κρυπτονομίσματα κλπ).
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης
Από την ερχόμενη εβδομάδα η Ελληνική Αγορά μπαίνει στον ‘αστερισμό’ των ανακοινώσεων α΄ εξαμήνου, που αναγκαστικά θα είναι καλύτερα από την περυσινή χρονιά. Οι 160 Εισηγμένες στο Χ.Α., θα συγκρίνουν τα φετινά αποτελέσματα εξαμήνου, με ένα από τα χειρότερα εξάμηνα όλων των εποχών. Ο τζίρος πέρυσι είχε συρρικνωθεί κατά 20%, τα λειτουργικά κέρδη είχαν μειωθεί κατά 31% και οι συνολικές ζημιές είχαν διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ, ή σε μόλις 287 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθεί ο κλάδος των Τραπεζών και των Διυλιστηρίων που λόγω των πρωτοφανών ζημιών των αποθεμάτων (700 εκατ. ευρώ) είχε επιβαρύνει δυσανάλογα πολύ την τελική γραμμή. Ασφαλώς πίσω από μια τόσο αδύναμη επίδοση κρύβεται η επίδραση του πρώτου lockdown, το οποίο βρήκε τις Επιχειρήσεις και την Οικονομία απροετοίμαστες.
Βασικό ζητούμενο επομένως δεν θα είναι η σύγκριση με πέρυσι, αλλά με το α΄ εξάμηνο του 2019. Πιθανόν η Επενδυτική Κοινότητα να μην ζητάει ρυθμούς μεγέθυνσης καλύτερους από το 2019, θα εκτιμηθεί ωστόσο το μέγεθος της απόκλισης από την εν λόγω περίοδο. Δεδομένου ότι στο α΄ τρίμηνο οι περιορισμοί σε πολλούς οικονομικούς κλάδους συνέχισαν να επιδρούν αρνητικά (Μεταφορές, Λιανεμπόριο, Τουρισμός) το β΄ τρίμηνο θα είναι καθοριστικό σε ότι αφορά τη δυναμική των αριθμών που θα εμφανίσουν οι Εισηγμένες.
Το τρίτο ζητούμενο στο οποίο θα εστιάσει η Επενδυτική Κοινότητα είναι η χρηματοοικονομική διάρθρωση, καθώς έχουμε πλέον διανύσει ένα μακρύ χρονικό διάστημα, που για πολλές Εισηγμένες ήταν επίπονο, ως προς την ανάλωση των διαθεσίμων τους. Από τις έως τώρα ανακοινώσεις μεγεθών τζίρου, προκύπτει ότι το Λιανεμπόριο θα κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό ανόδου (Jumbo +12,6%, Fourlis μονοψήφια πτώση σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2019, ΚΛΜ +17%, πωλήσεις αυτοκινήτων +25% κλπ). Τα Διυλιστήρια θα έχουν ένα βελτιωμένο β΄ τρίμηνο, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, καθώς επικράτησαν υψηλότερα περιθώρια Διύλισης, ενώ επανήλθε μέρος της ζήτησης για τα Αεροπορικά Καύσιμα. Οι Πρώτες Ύλες αναμένεται να έχουν την τιμητική τους, καθώς πέρα από τους παραδοσιακούς Εκφραστές (Μυτιλιναίος, TITC) αναμένονται υψηλές επιδόσεις και σε μικρότερες Εταιρείες (Ικτίνος, Mermeren) ακόμα και σε Μεταποιητές (Αλουμυλ, Ξυλεμπορία κλπ).
Ο κλάδος Ενέργειας και οι ΑΠΕ θα εμφανίσουν ισχυρές επιδόσεις, λόγω των υψηλότερων τιμών της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) αλλά και της αύξησης της ζήτησης σε μονάδες όγκου, ειδικά στο β΄ τρίμηνο. Η Πληροφορική θα συνεχίσει την εξαιρετική της εικόνα, η οποία αποδίδεται και στις κινήσεις συγκέντρωσης που καταγράφηκαν μέσα στο 2020. Ήδη το α΄ τρίμηνο έδωσε μια πολύ ισχυρή εικόνα σε όλο το εύρος των Εταιρειών, η οποία συνοδεύτηκε και από ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους.
Σε επιμέρους Εταιρίες ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Cenergy και Coca Cola θα καταγράψουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι. Η αυλαία ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα με ΕΧΑΕ και ακολουθούν την Τρίτη η Μυτιληναίος και την Πέμπτη η TITC. Και στη ροή των αποτελεσμάτων των Εισηγμένων, η ζωή έχει δείξει ότι αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Σήμερα
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές εμφάνισαν μικτή εικόνα σήμερα Παρασκευή 23/7 μετά από μια ασταθή εβδομάδα κατά την οποία οι προσδοκίες των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη εξασθένησαν και μειώθηκαν με κάθε νέα είδηση για την παραλλαγή Delta του Covid-19.
Πολλές έρευνες σχετικά με την βιομηχανική παραγωγή του Ιουλίου αναμένεται να δείξουν σήμερα μια ελαφριά μείωση της δραστηριότητας στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και από πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ η Ασία φαίνεται πιο ευάλωτη.
Η προοπτική για απόκλιση από τις αρχικές προσδοκίες αντικατοπτρίζεται στον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, ο οποίος υποχώρησε 0,55%, αφήνοντας απώλειες -1,3% στην εβδομάδα μέχρι στιγμής. Ο Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε για διακοπές, αλλά με πτώση -1,7% για την εβδομάδα και οριακά ψηλότερα από τον πυθμένα σε βάθος επτά μηνών.
Στις 8:35 δική μας ώρα τα κινεζικά blue chip CSI300 έχαναν -1,05%, αν και παρέμειναν εντός του στενού εύρους συναλλαγών των τελευταίων τριών εβδομάδων, με τον S & P / ASX 200 της Αυστραλίας να πέφτει κατά -0,01%. Ο δείκτης Hang Seng άνοιξε με πτωτικό χάσμα και στις 8:35 έχανε -1,14%.