Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 17 Απριλίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, πλησιάζοντας επίπεδα ρεκόρ, μετά την ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων και των κερδών στις ΗΠΑ, που ώθησαν τον Standard & Poor's 500 Index σε υψηλά επίπεδα έξι ετών.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των εταιρειών που βασίζουν τις πωλήσεις τους στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο αγοραστή των προϊόντων της ασιατικής περιφέρειας.

Κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Commonwealth Bank of Australia μετά την ανακοίνωση της Citigroup Inc., της μεγαλύτερης δανείστριας των ΗΠΑ για υψηλότερα κέρδη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα υψηλότερα από ότι αναμενόταν κέρδη της China Merchants Bank Co. και τα καθαρά κέρδη ρεκόρ της Malaysia's Public Bank Bhd., ώθησαν επίσης ανοδικά τις μετοχές των τραπεζών.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,3% φθάνοντας στις 148,18 μονάδες στις 11:03 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, κατά τι χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ των 148,69 μονάδων που έκλεισε στις 27 Φεβρουαρίου. Σε νέα υψηλά επίπεδα όδευαν οι δείκτες στην Αυστραλία, την Κίνα, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ν. Κορέα.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση καλύτερων από ότι αναμενόταν κερδών της Citigroup και της Eli Lilly & Co., σε συνδυασμό με την προσφορά 25 δισ. δολ. για την εξαγορά της SLM Corp., της εταιρείας χορήγησης δανείων σε φοιτητές. Ο δείκτης S&P 500 αναρριχήθηκε 1%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2000.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,7% τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, τα μέγιστα σε τρεις μήνες, μετά από άνοδο 0,5% (αναθεωρημένα στοιχεία) τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα της προηγούμενης εκτίμησης, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.