Στη δύσκολη κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, ούτως ή άλλως λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω των εύθραυστης συγκυρίας που δημιουργεί η παραλλαγή Δέλτα, είναι αφιερωμένο δημοσίευμα του CNBC.
Στη δύσκολη κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, ούτως ή άλλως λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω των εύθραυστης συγκυρίας που δημιουργεί η παραλλαγή Δέλτα, είναι αφιερωμένο δημοσίευμα του CNBC.
Όπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ίσως κανένας άλλος κλάδος δεν έχει πληγεί περισσότερο από τον παγκόσμιο ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο.
Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, βασίζονται στον τουρισμό για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και από τον κλάδο η ευημερία χιλιάδων επιχειρήσεων, ζωών και κοινοτήτων που συνδέονται με την επιτυχία ή την αποτυχία της σεζόν, τονίζεται.
Δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί ενάντια στον Covid ξεκίνησαν στην περιοχή από τα τέλη του 2020, καλλιεργήθηκαν μεγάλες ελπίδες ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να ανακάμψει τουριστικά φέτος.
Αντ 'αυτού όμως, η σεζόν αποδεικνύεται και πάλι εξαιρετικά αβέβαιη καθώς η παραλλαγή Δέλτα εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη και αυξάνει τα ημερήσια κρούσματα στην περιοχή, καταλήγοντας σε μια πληθώρα διαφορετικών κανόνων και περιορισμών, συστήματα φωτεινού σηματοδότη που ορίζουν προφίλ κινδύνου για κάθε χώρα καθώς και πιθανές καραντίνες ή προαπαιτούμενο τον εμβολιασμό για να επιτραπεί η είσοδος.
Τα ταξίδια στην Ευρώπη αυτές τις μέρες χρειάζονται γερά νεύρα που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πολλά μπερδέματα.
Όποιος κάνει σχέδια της τελευταίας στιγμής για διακοπές φέτος θα πρέπει να προετοιμάζεται για μια συχνά συγκεχυμένη, περίπλοκη και μάλλον αγχωτική εμπειρία, κάτι που ξεκινάει πολύ πριν βγει κανείς από το αεροπλάνο, αναφέρει το CNBC δίνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας την οποία χαρακτηρίζει ως το πιο εύκολα προσβάσιμο μέρος φέτος.
Αναλύοντας την πολιτική της χώρας μας, το CNBC συνοψίζει η Ελλάδα επιτρέπει την είσοδο σε επισκέπτες που διαθέτουν μια αρνητικό τεστ PCR το οποίο πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη στη χώρα, ή αρνητικό rapid τεστ το οποίο πραγματοποιήθηκε εντός 48 ωρών πριν από την προγραμματισμένη πτήση, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού (θεωρώντας πλήρως εμβολιασμένο όποιον έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν περάσει 14 ημέρες από την δεύτερη δόση).
Παράλληλα, η Ελλάδα ζητάει την συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού PLF το αργότερο στις 11:59 μ.μ. (τοπική ώρα) της ημέρας προτού φτάσει κανείς στη χώρα.
Για να επιστρέψει ο ταξιδιώτης έπειτα στην πατρίδα του είθισται να χρειάζεται να συμπληρώσει εκ νέου άλλη φόρμα PLF και ανάλογα τη χώρα ενδέχεται να χρειάζεται να υποβληθεί ξανά σε τεστ.
Όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από την κάπως αναπόφευκτη άνοδο των κρουσμάτων καθώς άνοιξε η οικονομία, αναφέρεται επίσης. Ωστόσο, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων φαίνεται μικρός σε σύγκριση με, για παράδειγμα, τη Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σχολιάζοντας ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος του Teneo Intelligence, σημείωσε ότι η ανάκαμψη του Covid-19 στην Ελλάδα «θέτει νέες προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την τουριστική περίοδο και τις οικονομικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν», συνθήκες που ασκούν πίεση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ο Μητσοτάκης ήλπιζε να αφήσει την πανδημία πίσω από αυτό το καλοκαίρι καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνησή του έφτασε στο μέσο της τετραετούς θητείας της στο αξίωμα. Στόχος του ήταν να επιβλέψει τη βελτίωση των τουριστικών εσόδων, την έναρξη του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ωστόσο, οι αριθμοί Covid-19 έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και ο ζωτικός τουριστικός τομέας ήδη πιέζει για περισσότερη κρατική υποστήριξη το φθινόπωρο εν μέσω φόβων για πιο απογοητευτικούς αριθμούς επισκεπτών φέτος », συνέχισε.
Καθώς η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί σταδιακά στη χώρα, ο Piccoli σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά από ένα αίνιγμα καθώς «ο αριθμός των καθημερινών εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί αυτό το μήνα σε κάτω από 100.000, παρόλο που η κυβέρνηση προσφέρει στους Έλληνες ηλικίας 18-25 ετών ένα οικονομικό κίνητρο 150 ευρώ».
Τα επίπεδα εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό έχουν φτάσει σχεδόν το 52% για τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και σχεδόν το 44% για τον πλήρη εμβολιασμό, συνέχισε ο Piccoli, προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη βραδύτερη πορεία των εμβολιασμών έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει τον στόχο εμβολιασμού για το 70-75% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».
naftemporiki.gr