Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, μετά την προσφορά 8,3 δισ. δολ. για την εξαγορά της Orica Ltd. και τα υψηλότερα των εκτιμήσεων της διοίκησης αποτελέσματα της Tokyu Land Corp.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, μετά τις εκθέσεις στις ΗΠΑ που έδειξαν υποχώρηση του πληθωρισμού στη χώρα, σε συνδυασμό με την απροσδόκητη αύξηση της κατασκευής κατοικιών, περιορίζοντας τις ανησυχίες για μία ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 148,97 μονάδες στις 11:18 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, διαγράφοντας όλες τις απώλειες από τις 27 Φεβρουαρίου με την παγκόσμια πτώση των μετοχών. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 αναρριχήθηκε 0,9% φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Orica, της μεγαλύτερης εταιρείας εκρηκτικών στον κόσμο και οι μετοχές της BHP Billiton Ltd.

H άνοδος των μετοχών της Mitsui Fudosan Co. και της Mitsubishi Estate Co. στην Ιαπωνία, συνέβαλαν στην άνοδο κατά 0,7% του δείκτη Nikkei 225, μετά τη ανακοίνωση της μικρότερης ανταγωνίστριας, Tokyu Land, της πέμπτης μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της χώρας, ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν 19%, περισσότερο από ότι προέβλεπε η διοίκησή της.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι δείκτες στη Ν. Κορέα και την Ταϊβάν, ενώ πτωτικά κινήθηκαν στις λοιπές ανοιχτές αγορές της περιφέρειας.

Προοπτική των ΗΠΑ

Στο μεταξύ η έναρξη της κατασκευής κατοικιών αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,518 εκατ. τον μήνα που πέρασε από 1,506 εκατ. τον Φεβρουάριο (αναθεωρημένα στοιχεία). Κατά μέσον όρο 65 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα μειωθεί στο 1,495 εκατ.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME), σημείωσε άνοδο 4,1%, φθάοντας στα 8.049 δολ. ο τόνος, στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 14 Ιουλίου του 2006.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων στο LME, αναρριχήθηκε 4% χθες. Οι τιμές του νικελίου σημείωσαν άνοδο 4,8%, ενώ το αλουμίνιο αναρριχήθηκε 2,5%. Ανοδο 6,3% σημείωσαν τα συμβόλαια του ψευδαργύρου.

Το νόμισμα της Ν. Κορέας ουόν, που σημείωσε άνοδο 1,7% τον περασμένο μήνα, αναρριχήθηκε στα 927,70 ανά δολάριο, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd. Προσφάτως κέρδισε 0,1%, φθάνοντας στα 928,30. Τα κέρδη του νομίσματος έναντι του δολαρίου κάνουν τις πωλήσεις των εξαγωγέων πιο φθηνές στις ΗΠΑ, όταν τις μετατρέπουν στο τοπικό νόμισμα.