Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2007 20:12

«Από την επίμαχη σύμβαση αποκαλύπτεται η συνωμοσία - Ποιοι πήραν 42 εκατ. ευρώ;»

«Είδαν επιτέλους το φως της δημοσιότητας, οι όροι του περίφημου "κρυφού" ομολόγου, η σύμβαση swap του Ελληνικού Δημοσίου με την JP Morgan αλλά και η υπουργική απόφαση για την έκδοση του ομολόγου.

Τα νομικά αυτά έγγραφα αποδεικνύουν περίτρανα τη συνωμοσία του Υπουργείου Οικονομίας και της αναδόχου τράπεζας JP Morgan για την εξαπάτηση των τελικών επενδυτών των Ασφαλιστικών Ταμείων», σχολίασε η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/18/1325083.htm.

«Στην δεύτερη σελίδα της Κοινής Απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του υπουργού Αμυνας αναφέρεται ότι η τιμή έκδοσης του ομολόγου είναι 100% ενώ η πραγματική του αξία ήταν γύρω στο 85% σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και 87,5% σύμφωνα με την κατάθεση στελέχους της αναδόχου JP Morgan στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Η σκόπιμη παραπλάνηση των ταμείων από τον εκδότη Ελληνικό Δημόσιο και της αναδόχου JP Morgan, όπως αποδεικνύεται από τα νομικά αυτά έγγραφα, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς περί κεντρικού σχεδιασμού της καταλήστευσης των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Αν το Υπουργείο Οικονομικών και η JP Morgan είχαν πρόθεση να προχωρήσουν σε μία τίμια έκδοση ομολόγου θα έπρεπε η τιμή έκδοσης να είναι 85 - 87,5% ώστε οι επενδυτές να είναι πλήρως ενημερωμένοι σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς. Το υπόλοιπο 12,50 - 15% θα έπρεπε να προέρχεται από καταβολή προμήθειας πληρωτέα από την JP Morgan προς το Ελληνικό Δημόσιο, προμήθεια που αντιπροσωπεύει την πραγματική αγοραία αξία του swap. Τέτοια πληρωμή δεν αναφέρεται πουθενά στη σύμβαση swap.

Αντ’ αυτού, η κοινή δράση του Υπουργείου Οικονομικών και της JP Morgan οδήγησαν στην παραπλάνηση των τελικών επενδυτών που πλήρωσαν 100% με συνέπεια οι διάφοροι μεσάζοντες (JP Morgan, North Asset Management, HVB, Ακρόπολις κλπ) να καρπωθούν το υπέρογκο ποσό των 35 - 42 εκατ. ευρώ (12,50 - 15 % επί 280 εκατ. ευρώ ) μέσω υπόγειων διαδρομών χρήματος.

Αυτά τα 35 - 42 εκατ. ευρώ είναι ένα ποσό που θα μπορούσαν να έχουν παραπάνω τα ασφαλιστικά ταμεία σήμερα άσχετα από τη μελλοντική πορεία της τιμής του ομολόγου. Αυτά τα 35 - 42 εκατ. ευρώ καρπώθηκαν οι ενδιάμεσοι της πολύ καλά στημένης αλυσίδας της οποίας οι αδύναμοι κρίκοι είναι πάρα πολλοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρεται ότι το εκδοθέν ομόλογο δεν θα είναι διαπραγματεύσιμο σε κανένα χρηματιστήριο του κόσμου.

Επίσης αναφέρεται ότι η σύμβαση καλύπτεται από το αγγλικό δίκαιο που σημαίνει ότι οποιεσδήποτε διεκδικήσεις των Ταμείων θα πρέπει να επιλυθούν σε Αγγλικά δικαστήρια.

Ο κ. Ζορμπάς ο Εισαγγελέας αλλά και το Financial Services Authority (FSA) έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους».