Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2007 08:41

Κίνα: Απώλειες σε μετοχές και ομόλογα

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι κινεζικές μετοχές και τα ομόλογα, ενώ το νόμισμα της χώρας γιουάν κινήθηκε ανοδικά, καθώς εικάζεται ότι σημερινή κυβερνητική έκθεση θα δείξει ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, ικανό να ωθήσει την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Σημερινή κυβερνητική έκθεση ενδέχεται να δείξει ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε πλέον του 10% για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η Κίνα αύξησε το κόστος δανεισμού για να περιορίσει την ανάπτυξη στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου, αλλά και τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης CSI 300 Index, των εισηγμένων μετοχών σε γιουάν στα δύο Χρηματιστήρια της Κίνας, υποχώρησε 88,25 μονάδες, ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στις 3.216,25 μονάδες στις 11:30 π.μ., τοπική ώρα οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από την 1η Μαρτίου. Εως χθες ο δείκτης μέσα στο έτος σημείωσε άνοδο 62%.

Το νόμισμα σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα 7,7179 ανά δολάριο ΗΠΑ από 7,7218, σύμφωνα με το China Foreign Exchange Trade System. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας που επέτρεψε στο γιουάν να σημειώσει άνοδο 7,2%, επιδιώκει τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος που οδήγησε την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά μέσον όρο 10,4% από το προηγούμενο έτος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 24 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, με τον ίδιο ρυθμό που αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο. Η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας θα ανακοινώσει σήμερα στις 3 μ.μ., τοπική ώρα, στο Πεκίνο, το ΑΕΠ.