Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2007 12:00

Αρχές Μαΐου παραδίδεται η επέκταση του Μετρό προς Αιγάλεω

Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό η επέκταση του Μετρό προς Αιγάλεω, καθώς το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ενώ σήμερα έγινε η πρώτη δοκιμαστική διαδρομή παρουσία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά.

«Όπως διαπιστώσατε και μόνοι σας σήμερα, με την πρώτη διαδρομή συρμού του Μετρό από τον Κεραμεικό έως το Αιγάλεω, το έργο βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής του. Ξεκίνησαν οι δοκιμές των τραίνων και υπολογίζουμε ότι εάν όλες οι δοκιμές πάνε καλά, στις αρχές Μαΐου η επέκταση του Μετρό προς Αιγάλεω θα παραδοθεί στο κοινό», δήλωσε ο κ. Σουφλιάς.

Αιγάλεω – Σύνταγμα σε επτά λεπτά

Όπως είπε ο υπουργός, η διαδρομή από το Αιγάλεω έως το Σύνταγμα θα διανύεται μόλις σε επτά λεπτά, ενώ πλέον τα δυτικά προάστια της Αθήνας συνδέονται απευθείας με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. «Η λειτουργία των τριών νέων Σταθμών του Μετρό αλλάζει δραστικά την εικόνα σε υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας (π.χ. Ελαιώνας) και η ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στους Σταθμούς Αιγάλεω και Ελαιώνα θα αποτελέσει αδιαμφισβήτητο πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες».

Τέλη του 2008 ο σταθμός Χαϊδαρίου

Στην περαιτέρω επέκταση της Γραμμής προς το Χαϊδάρι, όπως ανέφερε ο υπουργός, η ανάδοχος κοινοπραξία έχει διανοίξει 205 μέτρα σήραγγας (από τα 1.280μ. σήραγγας + 110μ. του σταθμού) και προχωράει παράλληλα από τέσσερα διαφορετικά μέτωπα εκσκαφής σήραγγας με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του έργου. Οι εκσκαφές για την κατασκευή του Σταθμού Χαϊδαρίου βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη και η επέκταση προς Χαϊδάρι αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2008.

Επέκταση προς Πειραιά

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, η περαιτέρω επέκταση της γραμμής συνεχίζεται προς Πειραιά με συνολικό μήκος 8,2 χλμ. και επτά σύγχρονους Σταθμούς, εξυπηρετώντας τόσο τα Δυτικά προάστια του Λεκανοπεδίου όσο και τον Πειραιά. Η δημοπράτηση του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και το έργο αναμένεται να ανατεθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2007, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εμπλοκές στο διαγωνισμό, λόγω ενστάσεων, προσφυγών κλπ.

Με την υλοποίηση αυτής της επέκτασης η Γραμμή 3 του Μετρό της Αθήνας θα έχει συνολικό μήκος 49 χλμ. (από τα οποία τα 28,5 χλμ. υπόγεια), ξεκινώντας από τον Πειραιά και καταλήγοντας στο Αεροδρόμιο.