Ειδική σημασία έχει για την Ελλάδα η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) καθώς το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνεται στην πρώτη λίστα με τα 12 Σχέδια που θα εγκριθούν.
Ειδική σημασία έχει για την Ελλάδα η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) καθώς το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνεται στην πρώτη λίστα με τα 12 Σχέδια που θα εγκριθούν.
Μετά και τη θετική απόφαση του Συμβουλίου, θα ακολουθήσει μια διαδικασία υπογραφής των νομικών κειμένων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου τα κείμενα να πάνε κατόπιν στη Βουλή προς ψήφιση.
Αμέσως μετά, πιθανότατα έως τα τέλη Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στην εκταμίευση της προκαταβολής ύψους περίπου 4 δις. ευρώ. Ανοιχτό ωστόσο είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση στην περίπτωση που η Κομισιόν δεν συγκεντρώσει το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται εντός του μήνα.
Ήδη έχει αντλήσει 35 δις. ευρώ και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την άντληση επιπλέον κεφαλαίων εντός του Ιουλίου. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν κ. Ντέκλαν Κοστέλο στην ΕΡΤ «αν για κάποιο λόγο δεν καταστεί εφικτό, ίσως χρειαστεί να καθυστερήσουμε λίγο τις πληρωμές μέχρι να αντληθούν τα χρήματα»
Μάλιστα στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν δημιουργηθεί δύο λογαριασμοί. Στον έναν θα κατευθύνονται τα ποσά που θα έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αφορούν το σκέλος των επιδοτήσεων και στον άλλο τα ποσά από το σκέλος των δανείων.
Για το 2021 η Αθήνα στοχεύει να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης γύρω στα 7,5 δισ. ευρώ καθώς εκτός από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ (2,3 δις. ευρώ από επιδοτήσεις και το υπόλοιπο από το σκέλος των δανείων), επιδιώκει να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκπληρώσει τα ορόσημα που έχουν τεθεί. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας δικαιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 30,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 17,8 δις. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δις. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) δάνεια. Στο Ελληνικό Σχέδιο γίνεται αναλυτική περιγραφή για τα 331 ορόσημα και στόχους που θα καθορίσουν την πορεία εκταμίευσης των 30,5 δισ. ευρώ από φέτος έως και τα μέσα του 2026.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η δόση των επιδοτήσεων, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, θα καταβάλλεται δύο φορές το χρόνο και η δόση των δανείων, 1,8 δις. ευρώ, θα δίδεται μια φορά προς το τέλος κάθε έτους. Η τελευταία εκταμίευση έχει υπολογιστεί να πραγματοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2026.
Η επίδραση του Σχεδίου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ εκτιμάται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα είναι της τάξης του 2,1% με 3,3% έως το 2026. Εκτιμά επίσης για φέτος πρόσθετη ανάπτυξη της τάξης του 1% και 2% με 2,5% κάθε χρόνο τα επόμενα έτη. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις αφορούν μόνο στην άμεση επίδραση που θα έχουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι τις έμμεσες επιπτώσεις που θα προκύψουν στην ανάπτυξη μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα 20 ετών, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 18% υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις.
Ιδιωτικές επενδύσεις
Τα ποσά των δανείων, ύψους 12,7 δις. ευρώ μετακυλίονται στον ιδιωτικό τομέα μέσω αναδανεισμού, από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αλλά και οι εμπορικές τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει υπογράψει συμφωνία με την ΕΤΕπ για τη διαχείρισης δανείων ύψους έως 5 δις. ευρώ. Μόλις χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η διευθύνουσα Σύμβουλος της EBRD κα. Charlotte Ruhe υπέγραψαν το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding-MoU) μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της EBRD, το οποίο αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και στην διαχείριση από την EBRD δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.
Η συγκεκριμένη συμφωνία σηματοδοτεί την ταχύτατη έναρξη του προγράμματος των δανειοδοτήσεων για την δημιουργία σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Aξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες αυτές επενδύσεις θα διευκολύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και θα τη βοηθήσουν να επιτύχει υψηλότερη ανάπτυξη, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, καθώς θα υλοποιείται το Σχέδιο.
Ραλλού Αλεξοπούλου