Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2007 15:35

Υπό εξέταση η πρόταση της JP Μorgan

ΘΕΤΙΚΑ σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης την πρόταση της τράπεζας J.P. Morgan για την επαναγορά του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θεόδωρο Ρουσόπουλο, η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους της πρότασης, με κριτήριο την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που ενδεχομένως έχουν προκύψει για τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

ΘΕΤΙΚΑ σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης την πρόταση της τράπεζας J.P. Morgan για την επαναγορά του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα στο Βερολίνο, ο κ. Αλογοσκούφης παρέπεμψε στην τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Αθήνα και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα εξετάσει με πάρα πολλή σοβαρότητα αυτή την πρόταση και με κριτήριο την πλήρη αποζημίωση των Ταμείων που τυχόν έχουν θιγεί από τις αγορές που έκαναν αυτού του συγκεκριμένου ομολόγου».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Η JP Morgan με την ανακοίνωση της αποκαλύπτει το ρόλο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην εξαπάτηση των Ταμείων. Οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες και αυτονόητες», δήλωσε η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου.

«Περιμένουμε ανάλογες ομολογίες και επιστροφή των χρημάτων για όλα τα Ταμεία και για όλα τα αμαρτωλά ομόλογα. Η δικαιοσύνη έχει το λόγο για τα υπόλοιπα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπήρξαν δομημένα ομόλογα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ η κ. Παπανδρέου απάντησε: «Είναι ψεύδος αυτό που αναφέρει η JP MORGAN. Τέτοιου είδους δομημένα ομόλογα άρχισαν να εκδίδονται από το 2005 και μετά. Αυτό το έχει παραδεχτεί και η ίδια η κυβέρνηση».

Σχολιάζοντας την πρόταση της J P Morgan ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, δήλωσε τα εξής: «Η JP Morgan, με την πρότασή της, ομολογεί τις δικές της ευθύνες και αναγνωρίζει στην ουσία το μέγα σκάνδαλο και το “κόλπο” που στήθηκε με τα “δομημένα” ομόλογα του Δημοσίου».

ΓΣΕΕ: Κίνηση εντυπωσιασμού

«Η J.P. Morgan για τους λόγους που μπορεί κάποιος να ερμηνεύσει, είτε για τη δημόσια εικόνα της, είτε για το φόβο της δικαστικής διερεύνησης που θα κινηθούμε εμείς καθώς και οι άλλοι φορείς, κάνει αυτήν την κίνηση εντυπωσιασμού» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/20/1325977.htm .

Ενταση στη Βουλή

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με αφορμή την απουσία του Πρωθυπουργού από τη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ για το θέμα των ομολόγων. Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε «αόρατο» τον Πρωθυπουργό και τόνισε ότι δεν μπορεί στην ερώτησή του να απαντήσει ο κ. Τσιτουρίδης, γιατί όπως είπε, «όταν τίθεται θέμα πολιτικών ευθυνών για τους Αλογοσκούφη και Τσιτουρίδη, δεν μπορεί να απαντήσει ο υπουργός Απασχόλησης για το εάν θα παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απέσυρε την ερώτησή του και ζήτησε τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά του βουλευτή και πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ απέσυρε την ερώτησή του και αποχώρησε από τη Βουλή.

Η πρόταση της JP Morgan

Η JP Morgan ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να επαναγοράσει το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ από τη North Asset Management στην ίδια τιμή που το πώλησε και στη συνέχεια να υποβάλει προσφορά επιστροφής του ομολόγου στο ελληνικό δημόσιο με τους αρχικούς όρους της έκδοσής του.

Η JP Morgan, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε σήμερα, ελπίζει ότι το ομόλογο θα επαναγοράσουν όσοι συμμετείχαν στις μετέπειτα αγοραπωλησίες του, ώστε αν συμβεί αυτό, οι σημερινοί κάτοχοί του μεταξύ των οποίων και τα ασφαλιστικά ταμεία να εισπράξουν στο ακέραιο τα χρήματα που έδωσαν για να το αγοράσουν. Διαβεβαιώνει επίσης ότι «το έσοδο που αποκόμισε από τη συναλλαγή του ελληνικού δομημένου ομολόγου ήταν εναρμονισμένο με τα ισχύοντα στην αγορά για τέτοιου είδους συναλλαγές».

Η JP Morgan σημειώνει ότι η προσφορά της αυτή στοχεύει στην ακύρωση του δομημένου ομολόγου των 280 εκ. ευρώ που εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2007 από την Ελληνική Δημοκρατία. Πρόκειται για το ομόλογο, που όπως εξηγεί, ως ανάδοχος το μεταπώλησε « στην Νorth Αsset Μanagement (NAM) σύμφωνα με τους πάγιους κανόνες της αγοράς για τέτοιου είδους συναλλαγές».

Στην ανακοίνωση της η JPMorgan σημειώνει ότι «θα προβεί σε προσφορά επαναγοράς του ομολόγου από τη ΝΑΜ στην ίδια τιμή στην οποία της το πούλησε, δηλαδή στο 92,95% της ονομαστικής του αξίας. Μετά από αυτή την επαναγορά, η JPMorgan προτίθεται να υποβάλλει προφορά επιστροφής του ομολόγου στην Ελληνική Δημοκρατία με τους αρχικούς όρους και να ακυρώσει τη σχετική συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων (swap), ώστε να εξασφαλισθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα υποστεί κανενός είδους ζημιά από αυτή τη συναλλαγή».

Η JPMorgan ελπίζει, όπως αναφέρει, ότι όσοι τυχόν συμμετείχαν στις μετέπειτα αγοραπωλησίες του ομολόγου, θα θελήσουν να προβούν σε ανάλογες πράξεις επαναγοράς με όσους συναλλάχθηκαν. Εφόσον αυτό συμβεί, η JPMorgan πιστεύει ότι οι σημερινοί κάτοχοι του ομολόγου, που όπως κατέστη γνωστό αφορούν και ασφαλιστικά ταμεία, θα εισπράξουν τα χρήματά τους στο ακέραιο, δηλαδή στην τιμή που το αγόρασαν.

Εκπρόσωπος της JPMorgan αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση ότι : «Η επιθυμία μας σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν να πράξουμε το σωστό για τον πελάτη μας, την Ελληνική Δημοκρατία. Το ομόλογο για το οποίο είμαστε ανάδοχοι αποτελεί τυποποιημένη πρακτική πολλών εκδοτών συμπεριλαμβανομένων και κυβερνήσεων κρατών- μελών της ΕΕ, προκειμένου να δανείζονται με ευνοϊκούς όρους. ¶λλωστε το ελληνικό κράτος έχει εκδώσει πάνω από 50 ομόλογα τέτοιου είδους από το 1999. Πιστεύουμε ωστόσο, με δεδομένα τα ερωτηματικά που προέκυψαν για το τι έχει συμβεί με το ομόλογο μετά την αγορά του από τη ΝΑΜ, ότι η πρότασή μας για επαναγορά του ομολόγου και τερματισμού του swap θα διευκολύνει να βρεθεί η καλύτερη κατάληξη για όλους σε όσους αυτό αφορά».