Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2007 19:29

Την Τρίτη στην Ευρωβουλή το τρίτο πακέτο για την ασφάλεια στη θάλασσα

Ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα περιλαμβάνει η σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αρχίζει την προσεχή Δευτέρα στο Στρασβούργο.

Το σημαντικότερο, λόγω και της επικαιρότητας του ζητήματος, θα συζητηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία συναπόφασης την Τρίτη 24.04.07. Αφορά το τρίτο πακέτο για την ασφάλεια στη θάλασσα. Το πακέτο περιλαμβάνει πέντε εκθέσεις επί ισάριθμων προτάσεων: για την επιθεώρηση των πλοίων που εισέρχονται σε λιμένα της Ε.Ε., για το κοινοτικό σύστημα παρακολούθησης της κυκλοφορίας των πλοίων και ενημέρωσης, για τη διερεύνηση των ατυχημάτων, για τους κοινούς κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και εξέτασης των πλοίων και, τέλος, για την ευθύνη των μεταφορέων σε περίπτωση ατυχήματος.

Η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτείνει περαιτέρω μέτρα από τα ισχύοντα προκειμένου να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι κίνδυνοι ατυχήματος και να βελτιωθεί η αντιμετώπιση των συνεπειών τους.

Το δεύτερο θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος αφορά την πρόταση της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη θέσπιση ευνοϊκότερων μέτρων για τον εκσυγχρονισμό των αλιευτικών σκαφών.