Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2007 09:21

Στην περιφέρεια το 80% των πόρων του ΕΣΠΑ

Η ΥΨΗΛΗ ανάπτυξη, η μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας και η σημαντική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας αποτελούν τις τρεις βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Αυτό επισημάνθηκε χθες, μεταξύ άλλων μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 (ΕΣΠΑ) και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, και ο αρμόδιος υφυπουργός, Χρήστος Φώλιας, και οι γενικοί γραμματείς όλων των περιφερειών της χώρας.

Ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε, ότι έπειτα από την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Μαρτίου, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα συνοχής με τόσο υψηλό πακέτο χρηματοδοτήσεων, που ολοκλήρωσε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις και πέτυχε την έγκριση του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013. «Η Ελλάδα, αλλάζει ρυθμούς. Έχει τώρα την ευκαιρία να ξεκινήσει πρώτη το δρόμο που οδηγεί στην πραγματική σύγκλιση» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και υπενθύμισε ότι το Δεκέμβριο του 2005 με επίπονες διαπραγματεύσεις και ενάντια σε πιέσεις για μειώσεις πόρων «καταφέραμε να διασφαλίζουμε κονδύλια ύψους 24,4 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «οι πόροι αυτοί, μαζί με την εθνική συμμετοχή διαμορφώνουν ένα συνολικό πακέτο σχεδόν 36,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της χώρας και κυρίως της περιφέρειας».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της και κατευθύνει το 80% των πόρων του Δ' ΚΠΣ στην ελληνική περιφέρεια και συμπλήρωσε: «Αξιοποιούμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, δημιουργούμε ισχυρούς αναπτυξιακούς πόλους σε κάθε μια από τις περιφέρειές μας, διασφαλίζουμε τις πιο αδύναμες από αυτές, ενισχύοντάς τες με εθνικούς πόρους και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το Δ' ΚΠΣ η κυβέρνηση αναδεικνύει την Ελλάδα σε «χώρα με εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία. Χώρα που παράγει, προκρίνοντας την καινοτομία και την ποιότητα. Χώρα που επενδύει στη νέα γνώση και στο ανθρώπινο κεφάλαιό της. Χώρα πρωτοπόρο στην προστασία του περιβάλλοντος».

Από την πλευρά των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επισημάνθηκε ότι μόνο η αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων ύψους 24,4 δισ. ευρώ, σε σημερινές τιμές, που διασφάλισε η κυβέρνηση για την περίοδο 2007-2013, υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, θα συμβάλει στην πραγματική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ως στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, αλλά και να αναδείξει την Ελλάδα σε μια οικονομία ανταγωνιστική και εξωστρεφή.

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάλεσε όλους τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών όπως εντείνουν τις προσπάθειές τους καθώς από φέτος έχουν διπλό έργο, αφενός την απορρόφηση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ, αφετέρου την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης μέσω του ΕΣΠΑ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και για το σκοπό άλλωστε αυτό θα διατεθεί το 80% των πόρων στην Περιφέρεια.

Για το λόγο άλλωστε αυτό και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

*σε επίπεδο στρατηγικών στόχων,

*σε επίπεδο θεματικών προτεραιοτήτων,

*σε επίπεδο χωρικών προτεραιοτήτων

*σε επίπεδο ειδικών στόχων.

Με βάση εξάλλου αυτούς τους στρατηγικούς στόχους, προσδιορίστηκαν πέντε θεματικές προτεραιότητες, οι οποίες τους εξειδικεύουν, καθώς αφορούν το επιχειρηματικό περιβάλλον, το θεσμικό περιβάλλον, την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας σε όλους τους κλάδους, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, αλλά και την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για επενδύσεις, εργασία και διαβίωση.

Για την καλύτερη μάλιστα αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών και των προβλημάτων περιφερειακής ανάπτυξης, στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η διαμόρφωση πέντε ευρύτερων χωρικών ενοτήτων, με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των περιφερειών της χώρας. Καθορίστηκαν επίσης, πέντε χωρικές προτεραιότητες που αφορούν τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, την ανάπτυξη ορεινών περιοχών, την ανάπτυξη νησιωτικών περιοχών, την ανάπτυξη αγροτικών περιοχών και περιοχών που συνδέονται με την αλιεία και τη διασυνοριακή, διακρατική και διαπεριφερειακή συνεργασία.

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, είναι να ξεφύγει η χώρα από τους ουραγούς και να βρεθεί στους πρωτοπόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς είναι η τελευταία φορά που η χώρα μας θα έχει τέτοιους πόρους στη διάθεσή της.

Επισημαίνεται ότι το ΕΣΠΑ είναι ένα μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο η ανάπτυξη της χώρας θα απεξαρτηθεί και θα αποσυνδεθεί σταδιακά από τους κοινοτικούς πόρους. Με τη σωστή εξάλλου αξιοποίηση αυτών των πόρων η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα γίνει έως το 2013 πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφής και πιο ανταγωνιστική, ενώ ταυτόχρονα η οικονομία θα γίνει πιο δυναμική, με έμφαση στη γνώση και την καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό.

Μικρό και ευέλικτο σχήμα για τη διαχείριση του Δ΄ ΚΠΣ

Στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ταχύτερη απορρόφηση των πόρων και αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους και σημείωσε: «Σπάμε δαιδαλώδεις διαδικασίες και γραφειοκρατικές δομές που στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους οδήγησαν σε χάσιμο χρόνου και σε απώλεια πόρων. Για τη διαχείριση και υλοποίηση του Δ΄ ΚΠΣ δημιουργούμε ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα που εγγυάται ταχύτητα, διαφάνεια αποτελεσματικότητα».

Γ. ΚΟΥΡΟΣ