Χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας θα βρεθεί ο κλάδος της εστίασης, αλλά και με πιο αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας, όπως ο έλεγχος «covid pass» των πελατών, εξέλιξη που προκαλεί απογοήτευση αλλά κυρίως απόγνωση στις επιχειρήσεις.
Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας θα βρεθεί ο κλάδος της εστίασης, αλλά και με πιο αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας, όπως ο έλεγχος «covid pass» των πελατών, εξέλιξη που προκαλεί απογοήτευση αλλά κυρίως απόγνωση στις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, με την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών σε σειρά αιτημάτων για τη συνέχιση της στήριξης του κλάδου ήρθαν αντιμέτωπες χθες οι οργανωμένες αλυσίδες εστίασης κατά τη συνάντηση εκπροσώπων τους με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.
Όχι μόνο απορρίφθηκε κατηγορηματικά το αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) για «πάγωμα» των εξώσεων μέχρι τα τέλη του 2021, αλλά από τη συνάντηση κατέστη σαφές ότι δεν θα ισχύσει τον Ιούλιο για τον κλάδο της εστίασης, ούτε καν για τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές, το μέτρο των μειωμένων ενοικίων κατά 40%.
Επί της ουσίας ο κλάδος δεν θα έχει κανένα «δίχτυ ασφαλείας», ούτε καν οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές μέχρι τις 15 Ιουλίου με κρατική εντολή, αφού διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους, καθώς παύουν να ισχύουν τα μέτρα για τα μειωμένα ενοίκια, τη στιγμή που και οι προϋποθέσεις αξιοποίησης του μέτρου της αναστολής σύμβασης εργασίας θεωρούνται από τον κλάδο απαγορευτικές.
Ούτε και το αίτημα της ΕΠΟΕΣ για παγίωση του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ και τα ροφήματα φαίνεται να ικανοποιείται, με τον υπουργό μάλιστα να αφήνει να εννοηθεί πως επίκειται και η κατάργησή του από την 1η Οκτωβρίου 2021 οπότε και θα επανέλθει το 24% από το 13% που είναι σήμερα.
«Αδιάλλακτος ο ΥΠΟΙΚ»
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Λιάρο, διευθυντή της ΕΠΟΕΣ, ο κ. Σταϊκούρας ήταν αδιάλλακτος στα αιτήματα του κλάδου για το «πάγωμα» των εξώσεων έως το τέλος του έτους και για την παράταση μείωσης των ενοικίων. Ο κ. Λιάρος επισημαίνοντας ότι η κρατική στήριξη στην εστίαση ήταν σημαντική από το ξέσπασμα της κρίσης, όπως σημειώνει, δεν υπάρχει δίχτυ προστασίας προσαρμογής και μεταβατικό πακέτο μέτρων τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν επιχειρήσεις που συνεχίζουν να είναι κλειστές με κρατική εντολή.
Βασικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου φέρεται ότι είναι το γεγονός ότι ο κλάδος αρχίζει να ανακάμπτει, με τον αρμόδιο υπουργό να ξεκαθαρίζει πως τα μέτρα στήριξης εξέπνευσαν στις 30 Ιουνίου και πως δεν υπάρχουν περιθώρια να συνεχισθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι της εστίασης, το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας θεωρείται από την πλειονότητα των επιχειρήσεων μη επιτεύξιμο, καθώς οι προϋποθέσεις όπως π.χ. μείωση του τζίρου τουλάχιστον κατά 70% το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 αποκλείει σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις.