Για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν παγκοσμίως, ανακουφίζοντας από τη μία τους καταναλωτές και μειώνοντας από την άλλη τις πληθωριστικές πιέσεις.
Για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν παγκοσμίως, ανακουφίζοντας από τη μία τους καταναλωτές και μειώνοντας από την άλλη τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για το κόστος των τροφίμων μειώθηκε κατά 2,5% τον Ιούνιο, πέφτοντας από το υψηλό εννέα ετών και σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση από τον Μάιο του 2020.
Οι τιμές των φυτικών ελαίων και των δημητριακών μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, αντισταθμίζοντας τα κέρδη στο κρέας και τη ζάχαρη.
Οι τιμές των τροφίμων από τα σιτηρά και το κρέας μέχρι τα φυτικά έλαια εκτοξεύτηκαν λόγω των εισαγωγών από την Κίνα, το άνοιγμα των οικονομιών και τις καιρικές συνθήκες που αποτελούν κίνδυνο για τις καλλιέργειες.
Η πτώση του περασμένου μήνα θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους του πληθωρισμού, τόσο για τις κεντρικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν πίεση να σφίξουν τα μέτρα τόνωσης όσο και για τα φτωχότερα έθνη που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για να θρέψουν τον πληθυσμό τους.
Ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη ανακούφιση για τους καταναλωτές μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα. Πρόσφατες προοπτικές από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέβλεπαν επιβράδυνση της ζήτησης και αύξηση της παραγωγής για να μετριάσουν τις τιμές των τροφίμων τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, ο δείκτης των τιμών του ΟΗΕ παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι τιμές των καλλιεργειών εξαρτώνται από τον καιρό τους επόμενους μήνες για να προσδιοριστεί κατά πόσο οι σοδειές σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική θα είναι αρκετά μεγάλες για να αναπληρώσουν τα περιορισμένα αποθέματα.
«Οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, κυρίως όσον αφορά τις απώλειες εισοδήματος, έχουν επιδεινώσει τις ευπάθειες και αύξησαν τα υπάρχοντα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας», δήλωσε ο FAO την Πέμπτη.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg