Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Απριλίου 2007 08:53

TeliaSonera: Αύξηση των κερδών από τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης

ΑΥΞΗΣΗ 7,7% σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Σκανδιναβίας, TeliaSonera AB, καθώς η εταιρεία αύξησε τους συνδρομητές της στην Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 3,98 δισ. σουηδικές κορώνες (587 εκατ. δολ.) ή 0,89 κορώνα ανά μετοχή από 3,69 δισ. κορώνες ή 0,82 κορώνα ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Σουηδία. Οι πωλήσεις της σημείωσαν άνοδο 3,4%, φθάνοντας στα 22,7 δισ. σουηδικές κορώνες.

Καθώς διογκώνεται ο ανταγωνισμός στις στάσιμες αγορές που δραστηριοποιείται, η TeliaSonera επεδίωξε την επέκτασή της σε αγορές όπως του Καζακστάν, του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και της Ισπανίας. Το ισπανικό σκέλος της Spanish Yoigo, που άρχισε να παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μέσω του δικτύου του τον Νοέμβριο, άγγιξε τους 100.000 συνδρομητές μέχρι τα τέλη Μαρτίου, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές από τις ανταγωνίστριές του.

Κατά μέσον όρο, 13 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από την SME Direkt, προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας θα ήταν 4,12 δισ. κορώνες σε πωλήσεις 22,5 δισ. κορώνες.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, έγινε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο. Οι μετοχές της TeliaSonera, σημείωσαν πέρυσι άνοδο 33%, περίπου διπλάσια της ανόδου των 24 μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Telecommunication Services Index.

Οι μετοχές της TeliaSonera άρχισαν να σημειώνουν άνοδο από τα μέσα του προηγούμενου έτους, μετά την αγορά μετοχών της από την επενδυτική εταιρεία, Cevian Capital AB. Η σουηδική κυβέρνηση άρχισε επίσης τις προετοιμασίες πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου μεριδίου της 45,3% στην TeliaSonera.