Θετικές είναι οι ενδιάμεσες (θερινές) οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωζώνη και την ΕΕ το 2021, καθώς το άνοιγμα της οικονομίας δίνει ώθηση στην ανάκαμψη.
Θετικές είναι οι ενδιάμεσες (θερινές) οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωζώνη και την ΕΕ το 2021, καθώς το άνοιγμα της οικονομίας δίνει ώθηση στην ανάκαμψη.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι το 2021 η οικονομία της ΕΕ και εκείνη της ευρωζώνης θα αναπτυχθούν με τον ίδιο ρυθμό, 4,8% το 2021 και 4,5% το 2022. Οι προβλέψεις αυτές είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω σε σύγκριση με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής που παρουσιάσθηκαν το Μάιο.
Παρουσιάζοντας τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε: «Η οικονομία της ΕΕ αναμένεται φέτος να σημειώσει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες, υποστηριζόμενη από την έντονη ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και παγκοσμίως και από το άνοιγμα του τομέα των υπηρεσιών νωρίτερα από το αναμενόμενο, ήδη από την άνοιξη. Επίσης, χάρη στο γεγονός ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν τους πρώτους μήνες του έτους έπληξαν την οικονομική δραστηριότητα λιγότερο από ό, τι προβλεπόταν, αναθεωρούμε προς τα πάνω την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη το 2021 κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για την υψηλότερη αναθεώρηση προς τα πάνω εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, η οποία συνάδει με το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έφθασε σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες.»
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να επανέλθει στο προ της κρίσης επίπεδο το τελευταίο τρίμηνο του 2021 τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ, δηλαδή, για τη ζώνη του ευρώ, ένα τρίμηνο νωρίτερα σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις.
Η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί λόγω διαφόρων παραγόντων. Πρώτον, η δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του έτους υπερέβη τις προσδοκίες. Δεύτερον, μια αποτελεσματική στρατηγική για τον περιορισμό του ιού και η πρόοδος των εμβολιασμών οδήγησαν στη μείωση του αριθμού νέων λοιμώξεων και νοσηλειών, γεγονός που επέτρεψε στα κράτη μέλη της ΕΕ να ανοίξουν εκ νέου τις οικονομίες τους κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Το νέο αυτό άνοιγμα ωφέλησε ιδίως τις επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών. Τα αισιόδοξα αποτελέσματα των ερευνών καταναλωτών και επιχειρήσεων, καθώς και τα δεδομένα παρακολούθησης της κινητικότητας, δείχνουν ότι παρατηρείται ήδη έντονη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν την αναζωογόνηση της τουριστικής δραστηριότητας εντός της ΕΕ, η οποία αναμένεται να ευνοηθεί περαιτέρω από την έναρξη εφαρμογής του νέου Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ την 1η Ιουλίου. Από κοινού, οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των προσωρινών ελλείψεων συντελεστών παραγωγής και του αυξανόμενου κόστους που πλήττει κάποια τμήματα του μεταποιητικού τομέα.
Ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη. Ο συνολικός πλούτος που θα παραχθεί από τον RRF κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1,2 % του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ για το 2019. Η πρόβλεψη σχετικά με την ώθηση που αναμένεται να δώσει στην ανάπτυξη παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, καθώς οι πληροφορίες από τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν επισήμως τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές την εκτίμηση της άνοιξης.
Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι δήλωσε ότι «για να διατηρηθεί η ανάκαμψη σε ικανοποιητικά επίπεδα, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η πολιτική στήριξη για όσο διάστημα χρειάζεται. Το σημαντικότερο είναι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα του εμβολιασμού, αξιοποιώντας την εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες: η διασπορά της παραλλαγής Δέλτα αποτελεί μια σκληρή υπενθύμιση ότι δεν έχουμε ακόμη εξέλθει από τη σκιά της πανδημίας.»
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι παραμένει υψηλό το επίπεδο αβεβαιότητας και οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης. «Οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η εμφάνιση και διασπορά παραλλαγών του ιού που προκαλεί την COVID-19 αναδεικνύουν τη σημασία της περαιτέρω επιτάχυνσης του ρυθμού των εκστρατειών εμβολιασμού. Οι οικονομικοί κίνδυνοι συνδέονται ιδίως με την αντίδραση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους μεταβαλλόμενους περιορισμούς», επισημαίνει η Κομισιόν.
Ο πληθωρισμός στην ΕΕ προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 2,2 % φέτος (+ 0,3 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις) και σε 1,6 % το 2022 (+ 0,1 εκατοστιαίες μονάδες). Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 1,9 % το 2021 (+ 0,2 εκατοστιαίες μονάδες) και σε 1,4 % το 2022 (+0,1 εκατοστιαίες μονάδες).
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά την αύξηση του πληθωρισμού, η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην ισχυρότερη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση. Και, όπως πάντα, πρέπει να έχουμε επίγνωση των ανισοτήτων: σε ορισμένα κράτη μέλη, η οικονομική παραγωγή θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2021, κάτι που συνιστά πραγματική επιτυχία, ενώ άλλα θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο. Οι υποστηρικτικές πολιτικές πρέπει να συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειάζεται και οι χώρες θα πρέπει σταδιακά να υιοθετήσουν πιο διαφοροποιημένες δημοσιονομικές προσεγγίσεις. Εν τω μεταξύ, τίποτα δεν πρέπει να καθυστερήσει τον αγώνα για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις παραλλαγές υπό έλεγχο.»