Η δυναμική στα διεθνή χρηματιστήρια έχει σφραγιστεί από την τάση φυγής από το ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα. Η ανατροπή στη διάθεση για ρίσκο βοήθησε τα ομόλογα να επεκτείνουν το πρόσφατο ράλι τους με τις αποδόσεις στα 10ετη ομόλογα των ΗΠΑ, μειωμένες σχεδόν 8 μονάδες βάσης την Τρίτη στο 1,348%. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο και επίσης προέκυψε από τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των αποδόσεων από τον Φεβρουάριο.
Η δυναμική στα διεθνή χρηματιστήρια έχει σφραγιστεί από την τάση φυγής από το ρίσκο σε παγκόσμια κλίμακα. Η ανατροπή στη διάθεση για ρίσκο βοήθησε τα ομόλογα να επεκτείνουν το πρόσφατο ράλι τους με τις αποδόσεις στα 10ετη ομόλογα των ΗΠΑ, μειωμένες σχεδόν 8 μονάδες βάσης την Τρίτη στο 1,348%. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο και επίσης προέκυψε από τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των αποδόσεων από τον Φεβρουάριο.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν απότομα από τα υψηλά δύο εβδομάδων την Τρίτη, σπάζοντας μια αλυσίδα ανοδικών συνεδριάσεων καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα κρατικά ομόλογα από τις ανησυχίες για τους κινδύνους που εμφανίστηκαν. Από τα ιστορικά υψηλά υποχώρησαν οι Dow Jones και S&P μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ. Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,60% ή 208,98 μονάδες στις 34.577,37, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,20% στις 4.343,54 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,17% στις 14.663,64 μονάδες.
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές σκοντάψανε σήμερα Τετάρτη 7/7, καθώς η διάθεση για φυγή από τους κινδύνους των μετοχικών αξιών ενίσχυσε τα ομόλογα και το δολάριο, ενώ οι επενδυτές έστεψαν την προσοχή τους στα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να υπογραμμίζει μια στροφή προς τη σύσφιξη στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.
Εδώ χθες η αγορά, ξεκίνησε με ανοδικό χάσμα στις 877,30 μονάδες αφού έκλεισε στις 876,96 και κατηφόρισε χωρίς ανάσα στη γνωστή στους αναγνώστες στήριξη και μετά, προέκυψε αντίδραση που οδήγησε τον ΓΔ στις 879 μετά από δυόμιση ώρες. Μέσα στη μέρα ορίστηκε μια ισορροπία, ήτοι πλάγια κίνηση, που την συντηρούσαν τα κέρδη από 12 blue chip και οι απώλειες άλλων 11. Την ίδια ώρα όμως, οι ανοδικές μετοχές ήταν 36 και οι πτωτικές 72, ακριβώς διπλάσιες, υπογραμμίζοντας πως οι μεταβολές των δεικτών δεν αποκάλυπταν τη διατήρηση των πιέσεων σε μετοχές εκτός των FTSE25 και FTSEM. Αλλά γενικότερα χθες μπέρδευαν οι μεταβολές των δεικτών, γιατί υπήρξε σίγουρα κάποιο πρόβλημα στη ροή των δεδομένων. Η δυναμική των τραπεζών στην Ευρώπη ήταν πτωτική και οι πιέσεις στην Αθήνα, αν και διαφορετικής έντασης, τις αφορούσαν γενικά. Αλλά στις δημοπρασίες υπήρξε ένα γρήγορο μάζεμα της προσφοράς και στο κλείσιμο, δυο εμφάνιζαν μικρά κέρδη και άλλες δύο μεγάλες απώλειες.
Η λογική με την οποία χρησιμοποιούν τα μοντέλα τους οι διαχειριστές των μεγάλων Επενδυτικών Οίκων είναι γνωστή, σε όσους παρακολουθούν χρόνια τις εκθέσεις τους για τη μεγάλη εικόνα της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας. Ας δούμε πως θα προκύπτουν οι αντιδράσεις τους, στον πάγκο της αγοράς, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Πρώτα αναγνωρίζουν την ύπαρξη του κινδύνου και ελέγχουν αν έχει τα αναγκαία χαρακτηριστικά (ευρύτατη επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα) για να κυριαρχήσει. Κατόπιν παρακολουθούν την αντίδραση των κυβερνόντων. Διαπιστώσανε λοιπόν πως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θέλουν να λειτουργήσει χωρίς εμπόδια η τουριστική τους βιομηχανία και παράλληλα, εντόπισαν τις διαφορές που υπάρχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος από τους αρμόδιους στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Έτσι περνούν στη μέτρηση των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στον αρχικό υπολογισμό της μεταβολής του ΑΕΠ ανά χώρα.
Καθώς δεν είναι δυνατό να μετρηθεί η πραγματική επίδραση από την αναταραχή στα ταξίδια και τις μετακινήσεις, εμφανίζουν διαφορετικά σενάρια με το βασικό να αφορά σε ένα μέτριο ψαλίδισμα των οικονομικών μεγεθών, ενώ υπάρχουν επίσης δυο ή ένα που θεωρούνται χειρότερα από το βασικό. Μόλις αυτά μεταβιβάζονται στους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, αυτοί σχεδιάζουν τις κινήσεις τους και συνήθως επιλέγουν το ασφαλέστερο για αυτούς μονοπάτι. Θεωρούν συνεπώς πιθανότερο το χειρότερο σενάριο και κινούνται ρευστοποιώντας, λες και αυτό θα επιβεβαιωθεί. Το γιατί είναι απλό. Καθώς οι συνάδελφοί τους θα πράξουν ανάλογα, η αγορά θα βουλιάξει και όπου βρει σκληρό πυθμένα θα γίνει αντιληπτό από όλους. Από εκεί και πέρα, κάθε εξέλιξη που θα κατατείνει στην ακύρωση του χειρότερου σεναρίου, θα είναι αφορμή για αγορές. Χωρίς κανένας εξ αυτών να έχει μείνει με τον μουτζούρη στο χέρι.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 60,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του δείκτη τον Μάιο, στις 64. Ενδεχομένως λόγω περιορισμών από τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εργαζομένους. Παράλληλα, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και στον ενεργειακό κλάδο.
Νωρίτερα, μετά το αδιέξοδο στις συζητήσεις των χωρών- μελών του ΟΠΕΚ που προκάλεσε η άρνηση των ΗΑΕ να συμφωνήσει σε αύξηση της παραγωγής, η τιμή του πετρελαίου WTI είχε πιάσει υψηλό έξι ετών και συγκεκριμένα ανήλθε στα 76,98 δολάρια ανά βαρέλι. Αργότερα όμως η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 2,4% στα 73,62 δολάρια ανά βαρέλι.
Από τα ιστορικά υψηλά υποχώρησαν οι Dow Jones και S&P μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων macro στις ΗΠΑ. Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,60% ή 208,98 μονάδες στις 34.577,37, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,20% στις 4.343,54 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,17% στις 14.663,64 μονάδες. Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (+1,5%) και Salesforce.com (+0,8%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Dow Inc. (-2,5%) και Caterpillar (-2%).
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε χαμηλό Φεβρουαρίου καθώς κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,37%. Ενώ το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% σε σχέση με το ευρώ στα 1,1830 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν απότομα από τα υψηλά δύο εβδομάδων την Τρίτη, σπάζοντας μια αλυσίδα ανοδικών συνεδριάσεων καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα κρατικά ομόλογα από τις ανησυχίες για τους κινδύνους που εμφανίστηκαν κατά την εξέλιξη της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Οι πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά το αδιέξοδο στις συζητήσεις των κρατών μελών του ΟΠΕΚ με το πετρέλαιο να σημειώνει νέο υψηλό τριών ετών.
Στις ευρωαγορές ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,52% στις 455,98 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,89% στις 7.100,88 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,96% στις 15.511,38 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,91% στις 6.507,48 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ Ο ΜΙΒ στην Ιταλία έχασε -0,84% και ο ΙΒΕΧ στην Ισπανία έπεσε -0,96%.
Το φρόνημα των Γερμανών επενδυτών υποχώρησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε σε πολύ υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα την Τρίτη, ενώ ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι παραγγελίες για γερμανικά προϊόντα σημείωσαν τον Μάιο την πιο απότομη πτώση τους από το πρώτο lockdown του 2020, γιατί ήταν ασθενέστερη η ζήτηση από χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.
Στο μεταξύ, κατά 9% αυξήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Μάιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σε σύγκριση με τον φετινό Απρίλιο, οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη έκαναν άλμα 4,6%. Οι πωλήσεις μη διατροφικών προϊόντων ενισχύθηκαν 8,8%, ενώ οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού υποχώρησαν 0,2% σε μηνιαία βάση. Η πιο μεγάλη αύξηση καταγράφηκε στη Γαλλία (+9,9%) και την Ολλανδία (+9,3%).
ΧΑ
Την άνοδο κατά +0,18% προκάλεσε το σταθερό και επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον
Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας σφραγίστηκε από μέτριους όγκους και σταθερότητα στις πιέσεις και τη ζήτηση επίσης, που αφορούσαν συγκεκριμένες μετοχές του FTSE25. Έγινε εν μέσω μέτριων πιέσεων στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αλλά και με καθοδική κατεύθυνση από τα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Η κυρίαρχη διάθεση σήμερα αφορούσε στην γρήγορη αποκατάσταση των αποτιμήσεων μετοχών που πιέστηκαν υπερβολικά από τη γενικευμένη τάση φυγής από το ρίσκο τη Δευτέρα. Ήταν η μέρα που υπήρξε σαφής υποχώρηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, βελτίωσαν την εικόνα των ανοδικών μετοχών που ίσχυε στο δεύτερο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Ήταν επίσης μέρα που παρά” τις δυσκολίες στην μετάδοση” των μαχών μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών το αποτέλεσμα ήταν μια ανοδική πορεία, αλλά σε ζώνη ελαφρά κάτω από τα επίπεδα των 879 μονάδων. Πριν τις 15:00 όμως υπήρξε βύθιση του ΓΔ και κίνηση γύρο από τις 874 μονάδες. Υπήρξαν αλλαγές πρόσημου που δεν φάνηκαν ενώ είχαμε εμφάνιση μεταβολών σημαντικών διαστάσεων σε καθοδικά αλλά και σε ανοδικά blue chip. Υπήρξε σήμερα επίμονη αναζήτηση πυθμένα κοντά στο επίπεδο των 874 μονάδων ενώ απουσίαζαν κινήσεις που θα όριζαν υψηλό ημέρας πάνω από το επίπεδο των 879 μονάδων.
Από τις μετοχές του FTSE25, που έκλεισε με οριακή άνοδο +0,04% στις 2119,63 από 2118,73 μονάδες, για τα κέρδη τους ξεχώρισαν οι ΑΡΑΙΓ +2,46%, ΒΙΟ +2,46% ΤΕΝΕΡΓ +2,33%, ΟΤΕ +2,33% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,71% . Πτωτικά ώθησαν τους βασικούς δείκτες οι ΟΠΑΠ -1,83%, ΑΛΦΑ -1,71%, ΕΥΡΩΒ -1,62%, ΕΥΔΑΠ -1,23%, ΕΧΑΕ -1,12%. Τα υπόλοιπα 4 καθοδικά blue chip έχασαν από -0,26% ως -0,66%.
Βασικά στατιστικά δεδομένα
Μετά από άνοιγμα στις 877,30 με ανοδικό χάσμα (0,34 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (876,96), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με πτωτική δυναμική για ώρες Η εγγραφή του πυθμένα ήρθε στις 14:52 και ήταν οι 873,45 από 875,43 μονάδες τη Δευτέρα. Η αντίδραση από τα χαμηλά είχε διάρκεια ως και τις δημοπρασίες και στις 17:10 έγραψε το μέγιστο μέρας ήταν οι 878,90 από 886,11 μονάδες την προηγούμενη. ακολούθησε το κλείσιμο στις 878,55. Έτσι το εύρος διακύμανσης περιορίστηκε στις 5,45 μονάδες αρκετά μικρότερο από της προηγούμενης συνόδου (10,68 μονάδες), καθώς η εμφάνιση διάθεσης για σχηματισμό θέσεων και οι σταθερές πιέσεις σε πάνω από 10 blue chip, είχαν προκαλέσει σταθερή μικρής κλίσης ανοδική κίνηση στο δεύτερο μέρος.
Τη σύνοδο σφράγισε καλύτερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 67,843 από 36,489 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 16,497 εκατ. ευρώ από,129 εκατ. για τις ΕΥΡΩΒ (16,286 εκατ. ευρώ), και ΜΠΕΛΑ (211.050 ευρώ).
Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 24,027 από 11,455 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν καθοριστικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,96%). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε στο 0,752% με ανώτερο μέρας το 0,814% έναντι του 0,801% στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας. Η συνολική κεφαλαιοποίηση οδηγήθηκε στα 61,922 από 61,833 δις ευρώ.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 4) έναντι των καθοδικών (9 από 21) και δύο ΣΑΡ ΑΔΜΗΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,18% οδηγήθηκε στις 878,55 από 876,96 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2119,63 από 2118,73 μονάδες με μεταβολή +0,04%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 52 από 18, των καθοδικών 57 από 97 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 20 από 14 την προηγούμενη.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Οι επιλογές των traders δείχνουν ότι οι 2050 μονάδες είναι στον ορίζοντα
Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε οριακό ανοδικό χάσμα 0,16 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 0,90 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 2109,04 μονάδες, εμφανίστηκε στις 14:52. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 17:10 και ήταν οι 2120,54 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2119,63 από 2118,73 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,04% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 6,250 από 3,232 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουλίου διακινήθηκαν 407 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 2110,00 μονάδες και χαμηλό στις 2084,00, με τελευταίες πράξεις στις 2104,00 και τιμή κλεισίματος στις 2106,25 από 2102,00 ενώ τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν στα 5185 από 5138. Διακινήθηκαν επίσης 79 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο μέρας τις 2104,00 μονάδες, κατώτερο τις 2080,25 και τελευταίες πράξεις στις 2104,00 από 2093,25 ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2102,50 από 2097,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 93 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια ΣΜΕ έμεινε τιμή κλεισίματος στις 537,50 και τα ανοικτά ΣΜΕ ήταν 5 από 4.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουλίου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, Αυγούστου, ο όγκος ήταν 184 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουλίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Αυγούστου εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες.
Η κίνηση του υποκείμενου δείκτη σε αρνητικό πεδίο στη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης με εξαίρεση μερικά λεπτά στο τέλος δεν αφήνει περιθώρια για ευοίωνες προσδοκίες ενώ οι τιμές εξάσκησης στα options του FTSE25 ειδοποιούν πως οι traders βλέπουν πιθανή την υποχώρησή του ως τις 2050 μονάδες.
Στην υποκείμενη αγορά η πτώση του ΔΤΡ ήταν -0,96% και προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων
ΑΛΦΑ -1,71% με όγκο 2,363 από 2,657 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,0085 ευρώ.
ΕΤΕ +0,09% με όγκο 1,187 από 1,537 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,350 ευρώ.
ΕΥΡΩΒ -1,62% με όγκο 2,131 από 2,349 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,8398 ευρώ.
ΠΕΙΡ +0,36% με όγκο 1,290 από 1,528 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,405 ευρώ.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν κυρίως στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 13.917 από 6148 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,40 ευρώ και 332.861 από 338.262 ανοικτά ΣΜΕ.
της ΑΛΦΑ με όγκο 3524 από 1599 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,01 ευρώ και 35.670 από 34.514 ανοικτά ΣΜΕ.
της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3667 από 1974 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,34 ευρώ και 32.703 από 31.767 ανοικτά ΣΜΕ.
της ΕΥΡΩΒ με 3898 από 1227 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,833 ευρώ με 36.070 από 36.229 ανοικτά ΣΜΕ.
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 576 ΣΜΕ για ΙΝΤΚΑ για τη σειρά Σεπτεμβρίου, ακολούθησαν τα 275 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΔΕΗ και τα 237 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν μηδενικό.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο πρώτο σχόλιό του για τον Ιούλιο με τίτλο Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ… σχολίασε αναλυτικά:
Η ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου επεφύλασσε φέτος αρνητικές εκπλήξεις, καθώς ο συνήθης επιλεκτικός καλλωπισμός των αποτιμήσεων αντικαταστάθηκε από επιθετικές ρευστοποιήσεις! Με το ίδιο σκηνικό να συνεχίζεται τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου οδηγώντας το Γ.Δ. κάτω από τις 880 μονάδες και τη διάθεση για περαιτέρω πλαγιοκαθοδική κίνηση να φαίνεται ως επικρατέστερο σενάριο. Πλήρης διάψευση των προσδοκιών δηλαδή για επικείμενη κίνηση προς τις 950 μονάδες υπό το ενδεχόμενο αυξημένων ταξιδιωτικών εισπράξεων του καλοκαιριού!
Όμως, όπως η πανουργία της ιστορίας ανέτρεψε πολλές από τις «βεβαιότητες» του παρελθόντος (θυμηθείτε τη διάψευση του τέλους της ιστορίας που ανήγγειλε ο Φουκουγιάμα τη 10ετία του 90), έτσι και στις αγορές ο απρόβλεπτος παράγοντας διαμόρφωσε διαφορετικά δεδομένα. Η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοιού απειλεί με αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης με τις μετακινήσεις των πολιτών από χώρα σε χώρα να μην αυξάνονται. Έτσι, το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα ίσως δεν έλθει φέτος και στην καλύτερη περίπτωση θα έλθει σε κάποιο βαθμό τους επόμενους μήνες. Σαν αποτέλεσμα, οι εκτιμήσεις για ρυθμούς μεγέθυνσης πάνω από 4% ανατρέπονται πιθανότατα με τη Morgan Stanley να πιθανολογεί κούρεμα του ρυθμού μεγέθυνσης μέχρι και -2,3%. Την ίδια ώρα, οι αφαιμάξεις κεφαλαίων λόγω των πολλαπλών ομολογιακών εκδόσεων (Μυτιληναίου, Motor Oil, ΔΕΗ) που είτε έγιναν είτε πρόκειται να γίνουν αλλά και των ΑΜΚ των Πειραιώς και Alpha Bank, έχουν συμβάλει στη συναλλακτική καθίζηση των τελευταίων ημερών.
Τα δεδομένα αυτά, διαμορφώνουν μεν σκηνικό απροθυμίας για συμμετοχή νέων κεφαλαίων και προδιάθεση ρευστοποιήσεων από όσους μπορούν να καταγράψουν κεφαλαιακά κέρδη, αλλά δεν αναιρούν το θετικό αφήγημα του ελληνικού χρηματιστηρίου. Με την προοπτική επιτάχυνσης της εισροής ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή διαδικασία. Θα απαιτηθεί ωστόσο η λήψη κάποιων «έξυπνων μέτρων» που θα συμβάλουν στην αύξηση του αριθμού των εμβολιαζόμενων ώστε να αναβαθμιστεί η διάθεση για αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση, επαναφέροντας το αναπτυξιακό momentum της ελληνικής οικονομίας. Αναπόφευκτα, η βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία θα επαναφέρει και το ελληνικό χρηματιστήριο πάνω από τις 900 μονάδες, με την παρούσα φάση υποχώρησης να συνιστά μια παρένθεση.
Την ίδια ώρα, οι αυξημένες θέσεις απασχόλησης της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ συντηρούν τη δυναμική της οικονομίας με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι ο φετινός ρυθμός μεγέθυνσης θα φτάσει το 7%. Παράλληλα, 130 χώρες του ΟΟΣΑ συνυπέγραψαν τη διαμόρφωση ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15% διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για αυξημένα φορολογικά έσοδα για τις κυβερνήσεις. Με τη Wall Street να συνεχίζει να καταγράφει ιστορικά ρεκόρ ενόσω οι Κεντρικές Τράπεζες διατηρούν την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ παράλληλα οι δείκτες παραγγελιών δείχνουν επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην Ευρώπη.
Σήμερα
Οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές σκοντάψανε σήμερα Τετάρτη 7/7, καθώς η διάθεση για φυγή από τους κινδύνους των μετοχικών αξιών ενίσχυσε τα ομόλογα και το δολάριο, ενώ οι επενδυτές έστεψαν την προσοχή τους στα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να υπογραμμίζει μια στροφή προς τη σύσφιξη στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.
Οι παράγοντες των συναλλαγών πιέστηκαν έντονα για να βρουν τον μοναδικό καταλύτη για την ξαφνική αλλαγή της διάθεσης, αλλά μια κινεζική παρέμβαση με κατασταλτικό χαρακτήρα εναντίον εταιρειών τεχνολογίας είχε σαφώς αντίκτυπο.
Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν ακόμη -1% στα χαμηλότερα επίπεδα των έξι μηνών, ενώ η εταιρεία Didi Global Inc, εισηγμένη στις ΗΠΑ, υποχώρησε περισσότερο από 20% στη Νέα Υόρκη. Ο Όμιλος Alibaba., και οι Baidu Inc και JD.com έπεσαν. Στις 8:50 δική μας ώρα ο δείκτης έχανε -0,87%.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 0,4%, ενώ στις 8:50 δική μας ώρα ο δείκτης έχανε -0,46% και ήταν στις 685,54 μονάδες. Ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας που υποχώρησε αρχικά κατά -0,9% έπεφτε κατά -1,05%. Αντίθετα, οι μετοχές της Αυστραλίας κατάφεραν να σταθεροποιηθούν και στις 8:50 δική μας ώρα κέρδιζαν +0,85% και τα blue chip στην Κίνα πρόσθεσαν +1,18%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq και S&P 500 διατηρούντο σταθερά προς το παρόν με οριακές απώλειες της τάξης του -0,04%.