Το 2006 τα συνολικά κεφάλαια και ο κύκλος εργασιών του εταιρικού τομέα αυξήθηκαν με υγιείς ρυθμούς. Ωστόσο, η βελτίωση της κερδοφορίας δεν ήταν ικανοποιητική, στους περισσότερους τουλάχιστον κλάδους. Πρέπει βεβαίως να υπογραμμισθεί ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των διαφόρων τομέων, σε όλα τα μεγέθη.
Οι εκτιμήσεις αυτές, οι πρώτες που παρουσιάζονται για το 2006, βασίζονται σε όλους τους ισολογισμούς και λογαριασμούς αποτελεσμάτων χρήσης του 2006 που είναι καταχωρισμένοι στη Βάση Δεδομένων της ICAP και δημοσιεύθηκαν μέχρι και την 31η Μαρτίου.
Προέρχονται από 2.217 επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, από όλους τους τομείς της οικονομίας. Τα συνολικά τους κεφάλαια αντιπροσωπεύουν το 34,6% του αντιστοίχου μεγέθους των 24.452 επιχειρήσεων που συμπεριλαμβάνονται στον τόμο Η Ελλάδα σε Αριθμούς 2007, ο οποίος αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Οικονομικού Οδηγού που εκδίδει κάθε χρόνο η ICAP.
Υπογραμμίζονται βεβαίως οι δυσκολίες του εγχειρήματος, δεδομένου ότι: (α) ο αριθμός ισολογισμών είναι ακόμα μικρός, ιδιαίτερα σε ορισμένους τομείς· (β) στο δείγμα των εταιρειών που εξετάστηκε υπεραντιπροσωπεύονται οι μεγαλύτερου μεγέθους μονάδες και ιδιαίτερα οι εισηγμένες επιχειρήσεις. Η ανάλυση των δεδομένων προσφέρει ωστόσο μία πρώτη εικόνα της πορείας των ελληνικών επιχειρήσεων κατά το 2006. Η εικόνα αυτή θα συμπληρωθεί σύντομα με τη δημοσιοποίηση νέων, τομεακών μελετών για τη βιομηχανία και το εμπόριο.
Ο κύκλος εργασιών των 2.217 επιχειρήσεων του δείγματος σημείωσε αύξηση 13,6%. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος πέτυχαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους μεγαλύτερη του πληθωρισμού, ο οποίος το 2006 μειώθηκε ελαφρά σε 3,2%. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει και ένα σημαντικό μερίδιο επιχειρήσεων, οι οποίες υπέστησαν ονομαστική κάμψη των πωλήσεών τους.
Η πορεία αυτή των πωλήσεων των επιχειρήσεων του δείγματος είναι συμβατή με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία το 2006, όπου παρά τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, ο ρυθμός μεγέθυνσης ήταν υψηλός, η ανεργία μειώθηκε, ο πληθωρισμός κάμφθηκε ελαφρά, αλλά υπήρξε και επιδείνωση του εξωτερικού ελλείμματος.
Η εξέλιξη όμως της κερδοφορίας των επιχειρήσεων δεν ήταν ικανοποιητική. Τα μεικτά κέρδη των 2.217 επιχειρήσεων αυξήθηκαν με ρυθμό μόλις 4,1%, λόγω της ταχύτερης αύξησης των στοιχείων του κόστους. Τα δε προ φόρου κέρδη παρέμειναν ουσιαστικά στάσιμα, εάν δεν ληφθεί υπόψη η εντυπωσιακή βελτίωση της κερδοφορίας του ΟΤΕ, ο οποίος από ζημίες €430,2 εκ. το 2005 πραγματοποίησε κέρδη €655,8 εκ. το 2006. Ανάλογες των εξελίξεων αυτών είναι και οι μεταβολές των χρηματοοικονομικών δεικτών.