Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Απριλίου 2007 12:34

Nikko Cordial: 38% αύξηση των κερδών, ζημίες από την επενδυτική τραπεζική

ΑΥΞΗΣΗ 38% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της Nikko Cordial Corp. αποτέλεσμα των χαμηλότερων φόρων. Το venture της επενδυτικής τραπεζικής της εταιρείας, εμφάνισε ζημίες, καθώς οι εργασίες underwriting, χάθηκαν μετά το οικονομικό σκάνδαλο στη χρηματιστηριακή.

Τα καθαρά κέρδη της Nikko, στόχου εξαγοράς 13,4 δισ. δολ. της Citigroup Inc., αυξήθηκαν στα 24,7 δισ. γιέν (208,5 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 17,9 δισ. γιέν πριν από ένα έτος. Η τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας, είπε στις 22 Μαρτίου ότι τα καθαρά της κέρδη θα σημείωναν αύξηση στα 26,5 δισ. γιέν, αποτέλεσμα των χαμηλότερων φόρων.

Η Nikko Citigroup, το venture επενδυτικής τραπεζικής της Citigroup στην Ιαπωνία, εμφάνισε καθαρές ζημίες 62 εκατ. γιέν το τρίμηνο, έναντι καθαρών κερδών 5,1 δισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο. Κάποιοι πελάτες, εξαίρεσαν την εταιρεία από εργασίες underwriting μετά την ενοχή της για μαγείρεμα αποτελεσμάτων, κάτι που παρ΄ολίγο να έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο του Τόκυο.

Η Citigroup, που κατέχει μερίδιο 4,9% της Nikko έκανε προσφορά εξαγοράς της τον μήνα που πέρασε, ύψους 13,4 δισ. δολ. Μερικοί από τους μεγαλύτερους μετόχους της Nikko Cordial την απέρριψαν, θεωρώντας την πολλή χαμηλή. Η Citigroup, με έδρα τη Ν. Υόρκη, έχει πει ότι η προσφορά της στα 1.700 γιέν ανά μετοχή της Nikko Cordial είναι οριστική.

Η Nikko Cordial εμφάνισε υψηλότερα έσοδα, ύψους 146,2 δισ. γιέν από 134,4 δισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο. Οι προμήθειες από την αγοραπωλησία μετοχών μειώθηκαν στα 18,2 δισ. γιέν από 26,3 δισ. γιέν, ενώ τα κέρδη από τη διαπραγμάτευση αυξήθηκαν 66%, στα 22,3 δισ. γιέν. Τα καθαρά κέρδη βελτιώθηκαν κατά 19,5 δισ. γιέν μετά τη μείωση των φόρων.