Πληθαίνουν οι ενδείξεις για ισχυρή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου. Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στο οικονομικό επιτελείο αποτυπώνουν κατακόρυφη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε σχέση με το 2020 -πλέον διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα και συγκριτικά με το 2019-, αλλά και ένα πολύ πιο ισχυρό «τουριστικό ρεύμα» κατά τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό.
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Πληθαίνουν οι ενδείξεις για ισχυρή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου. Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στο οικονομικό επιτελείο αποτυπώνουν κατακόρυφη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε σχέση με το 2020 -πλέον διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα και συγκριτικά με το 2019-, αλλά και ένα πολύ πιο ισχυρό «τουριστικό ρεύμα» κατά τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό. Παρά τα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία, πάντως, αλλά και το αισιόδοξο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί λόγω των πολύ θετικών προβλέψεων που έχουν γίνει για την ελληνική οικονομία από διεθνείς οργανισμούς
-κατά μέσο όρο βλέπουν ανάπτυξη 5% για φέτος έναντι 3,6% που είναι η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης-, το οικονομικό επιτελείο αναβάλλει για το φθινόπωρο την όποια αναθεώρηση της πρόβλεψης.
Ουσιαστικά, η επανεκτίμηση για την πορεία του φετινού ΑΕΠ θα αποτυπωθεί επίσημα στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου (την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπως προβλέπεται). Μέχρι τότε, θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τη φετινή πορεία του τουρισμού, στοιχεία για την αναθεώρηση της πορείας του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς (έχει ανακοινωθεί εντυπωσιακή επίδοση, με την ύφεση να περιορίζεται στο -2,3%, αλλά τα στοιχεία είναι προσωρινά) αλλά και η πρώτη εικόνα για την πορεία του ΑΕΠ κατά το β' τρίμηνο.
Τα πρώτα στοιχεία
Τι δείχνουν τα πρώτα ποσοτικά στοιχεία που συγκεντρώνει το οικονομικό επιτελείο για την πορεία της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς;
1 Εντυπωσιακά είναι τα μέχρι στιγμής ευρήματα από την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2021. Φυσικά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές δεν «πιστοποιούν» και αύξηση στην κατανάλωση, καθώς μπορεί απλώς να αποτυπώνουν την αλλαγή συνηθειών των καταναλωτών όσον αφορά τον τρόπο πληρωμών. Και είναι σαφές ότι μέσα στην πανδημία υπήρξε μαζική στροφή προς τη χρήση του πλαστικού χρήματος, όχι μόνο εξαιτίας της υποχρέωσης για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και εξαιτίας αυτής καθαυτής της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν αυξημένες τον Απρίλιο του 2021 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 κατά 14,5%.
Τον Μάιο του 2021 καταγράφηκε αύξηση 13,5% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 και τον Ιούνιο του 2021 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν περισσότερες κατά 14,9% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019. Η σύγκριση γίνεται σκόπιμα με τα προ διετίας επίπεδα, καθώς ήταν δεδομένο ότι θα υπήρχε μεγάλη αύξηση αν η σύγκριση γινόταν με το τρίμηνο του 2020, κατά το οποίο το λιανεμπόριο είχε κατεβασμένα ρολά.
Πλέον, μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα αποτυπωθεί αυτή η αύξηση και στην κατανάλωση. Πάντως, τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης. Προ ημερών ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο και καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση 38,9% σε σχέση με το 2020. Προφανώς δεν αναμένονται αντίστοιχα ποσοστά για τον Μάιο και τον Ιούνιο (καθώς τον Απρίλιο τα μαγαζιά ήταν τελείως κλειστά), ωστόσο και πάλι η αύξηση για ολόκληρο το τρίμηνο στον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο αναμένεται ότι θα είναι διψήφια.
2 Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε και τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού, τουλάχιστον αυτά που θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας κατά το β' τρίμηνο. Οι τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό ήταν τον Ιούνιο μειωμένες κατά 57% συγκριτικά με τον αριθμό τουριστικών αφίξεων από το εξωτερικό κατά τον Ιούνιο του 2019. Το πρώτο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι αυτό το νούμερο κινείται κοντά στο -45% που έχει θέσει ως στόχο το οικονομικό επιτελείο για φέτος (αυτή είναι και η εκτίμηση που έχει γίνει στο μεσοπρόθεσμο). Από την άλλη, όταν τον Ιούνιο του 2020 οι αφίξεις από το εξωτερικό ήταν μειωμένες κατά 90% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, είναι προφανές ότι έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση κατά τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό. Όσον αφορά τα ταξίδια στο εσωτερικό, το ποσοστό μείωσης φέτος φτάνει στο 30% σε σχέση με τα δεδομένα του 2019.
Εργοτάξια
Αν στην εικόνα προστεθεί και η εξαιρετικά θετική πορεία τόσο της οικοδομικής δραστηριότητας όσο και τις βιομηχανικής παραγωγής, πληθαίνουν οι πιθανότητες για μια ισχυρή διψήφια ανάπτυξη στο β' τρίμηνο. Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 22,5% έναντι μείωσης 10,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Σημαντική αύξηση αναμένεται και στον δείκτη οικοδομικής δραστηριότητας του Απριλίου. Προς το παρόν έχουν ανακοινωθεί στοιχεία Μαρτίου, ωστόσο η αύξηση είναι πλέον εμφανής και διά γυμνού οφθαλμού, καθώς τα εργοτάξια στις γειτονιές στήνονται το ένα μετά το άλλο.
Ένα ισχυρό α' εξάμηνο δεν διασφαλίζει βέβαια και μεγάλη ανάπτυξη για το σύνολο της χρονιάς. Ειδικά οι επιδόσεις του γ' τριμήνου είναι καθοριστικές. Και ο προβληματισμός που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος είναι μεγάλος.