Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 24 Απριλίου 2007 21:44

Ευνοϊκές Ρυθμίσεις για το Προσωπικό του Λιμενικού Σώματος

Συνυπογράφηκε από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και κατατίθεται προς ψήφιση στην Βουλή το σχέδιο νόμου «Συνεταιρισμοί θαλάσσιας Αλληλασφάλισης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου:

1. Το εδάφιο β της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος που κυρώθηκε με τον Ν.3079/2002 (Α΄311), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«β) Του ακόλουθου κατά βαθμό χρόνου συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού Λ.Σ.:

αα) Ανθυποπλοίαρχοι: Δέκα έτη

ββ) Υποπλοίαρχοι: Δεκαέξι έτη

γγ) Πλωτάρχες: Δεκαεννέα έτη

δδ) Αντιπλοίαρχοι: Είκοσι οκτώ έτη»

Με την προτεινόμενη τροπολογία - προσθήκη, επιδιώκεται η ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών Λ.Σ., που προέρχονται από την Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. (ΣΔΥΛ.Σ.). Συγκεκριμένα υπολογίζεται διαφορετικά ο συνολικός χρόνος Υπηρεσίας Αξιωματικού Λ.Σ. κατά βαθμό και ορίζεται ως μέγιστος χρόνος συνολικής Υπηρεσίας Αξιωματικού Λ.Σ. τα δώδεκα έτη αντί για δεκατρία που ισχύει σήμερα.

2. Το εδάφιο α της παραγράφου 3 του άρθρου 20 του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος που κυρώθηκε με τον Ν.3079/2002 (Α΄311),

αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3.α) Για την εφαρμογή της παραγράφου 1(β) του παρόντος άρθρου στους Αξιωματικούς της παραγράφου 1ε του άρθρου 14 και υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 3(α) του προηγούμενου άρθρου, ως μέγιστος χρόνος συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού των αναφερόμενων σε αυτή αντίστοιχων βαθμών, θεωρείται και υπολογίζεται ο πέραν από τα δώδεκα έτη χρόνου συνολικής υπηρεσίας τους στο Λ.Σ. από της κατατάξεως τους ως δόκιμοι Κελευστές, εφόσον από την προσμέτρηση του πλασματικού αυτού χρόνου δεν προκαλείται διατάραξη της ισχύουσας κάθε φορά σειράς αρχαιότητας μεταξύ των εγγεγραμμένων στην ίδια επετηρίδα Αξιωματικών. Η διάταξη του παρόντος εδαφίου δεν εφαρμόζεται στους Αξιωματικούς της παραγράφου 1ε(αα) του άρθρου 14, που δεν εκπλήρωσαν τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις των άρθρων 22 και 59 υποχρεώσεις τους.»

3. Το άρθρο 54 του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, που κυρώθηκε με τον Ν.3079/2002 (ΦΕΚ 311 Α΄), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Οι Υπαξιωματικοί από Λιμενοφύλακες που κατέχουν πτυχίο Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης ή ΑΕΝ ή πρώην ΑΔΣΕΝ, καθώς και αυτοί της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ., είναι δυνατόν να προαχθούν στο βαθμό του Ανθυπασπιστή και να εξελιχθούν σε Αξιωματικούς, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κώδικα αυτού, οι δε λοιποί μπορεί να εξελιχθούν μέχρι και το βαθμό του Ανθυπασπιστή.»

Η παράγραφος 2 του άρθρου 57 του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, που κυρώθηκε με τον Ν.3079/2002 (ΦΕΚ 311 Α΄), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«2. Οι προερχόμενοι από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων δεν προάγονται αν δεν συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής τους σε κάθε βαθμό ως εξής:

α) Λιμενοφύλακας : Οκτώ έτη πραγματικής υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξης στην προαναφερόμενη Σχολή

β) Κελευστής : Τέσσερα έτη πραγματικής υπηρεσίας ή δώδεκα έτη συνολικής υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξης στο Λ.Σ..

γ) Επικελευστής : Τέσσερα έτη πραγματικής υπηρεσίας ή δεκαέξι έτη συνολικής υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξης στο Λ.Σ..

δ) Αρχικελευστής : Τέσσερα έτη πραγματικής υπηρεσίας ή είκοσι έτη συνολικής υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξης στο Λ.Σ., εφόσον κατέχει πτυχίο Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού τομέα ή Τεχνολογικού τομέα ή ΚΑΤΕΕ ή ΤΕΙ ή ΑΕΝ ή πρώην ΑΔΣΕΝ και πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας ή είκοσι ένα έτη συνολικής υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξης στο Λ.Σ. για τους υπόλοιπους απόφοιτους Λυκείου προερχόμενους από την Σχολή Λιμενοφυλάκων.

ε) Ανθυπασπιστής : Πέντε έτη πραγματικής υπηρεσίας, εφόσον κατέχει πτυχίο Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού τομέα ή Τεχνολογικού τομέα ή ΚΑΤΕΕ ή ΤΕΙ ή ΑΕΝ ή πρώην ΑΔΣΕΝ.»

4. Οι διατάξεις των παραγράφων 3α του άρθρου 19,7β του άρθρου 48,1ε και 1στ του άρθρου 57 καθώς και της παραγράφου 1α του άρθρου 59 του Κ.Π.Λ.Σ. όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 23 του ν.3450/2006 (Α΄64) εφαρμόζονται και για τους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς Λ.Σ. προερχόμενους εκ της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος (Σ.Δ.Υ.Λ.Σ.), οι οποίοι είναι πτυχιούχοι Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα ή Κέντρου Ανώτερης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.ΤΕ.Ε.) ή Τεχνολογικού Επαγγελματικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.).

Με τη διάταξη αυτή επιδιώκεται η εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων, που μνημονεύονται στο κείμενο αυτής και για τους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικούς Λ.Σ. προερχόμενους εκ της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος (Σ.Δ.Υ.Λ.Σ.), οι οποίοι είναι πτυχιούχοι Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα ή Κέντρου Ανώτερης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.ΤΕ.Ε.) ή Τεχνολογικού Επαγγελματικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.).

Η ρύθμιση αυτή υπαγορεύεται από το γεγονός της ιδρύσεως Τ.Ε.Ι., τα οποία οργανώθηκαν επί νέας βάσης σύμφωνα με τον ν. 2916/2001 «Διάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και ρύθμιση θεμάτων Τεχνολογικού Τομέα αυτής»(Α΄114), όπου και υπήχθησαν αυτά στην Ανώτατη Εκπαίδευση.