Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2007 10:30

BBVA: Σχεδόν διπλάσια κέρδη από την πώληση μεριδίου στην Ιberdrola

ΣΧΕΔΟΝ διπλάσια κέρδη εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, αποτέλεσμα της πώλησης περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της επέκτασής της στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα έσοδα από την Ισπανία και το Μεξικό.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο 1,95 δισ. ευρώ (2,66 δισ. δολ.) ή 55 σεντς ανά μετοχή, από 1,02 δισ. ευρώ ή 30 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας. Τα κέρδη, υπερέβησαν τις προβλέψεις των πέντε οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν κατά μέσον όρο, ότι αυτά θα διαμορφωθούν στο 1,90 δισ. ευρώ, στα οποία υπολογίστηκαν τα κέρδη από την πώληση μεριδίου.

Τα κέρδη της BBVΑ αυξήθηκαν από την πώληση μεριδίου 5% στη εταιρεία ηλεκτρικής ενεργείας Iberdrola SA, καθώς η τράπεζα χρειάστηκε κεφάλαια για να αγοράσει την Compass Bancshares Inc. και να επεκταθεί στις ΗΠΑ. Τα κέρδη της από την Iβηρική αυξήθηκαν 27% και από το Μεξικό και τις ΗΠΑ κατά 26%, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εξαιρουμένων των κερδών από την Iberdrola, τα καθαρά κέρδη της BBVA αυξήθηκαν 23%, φθάνοντας στο 1,25 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η τράπεζα.

Χθες ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στην Ισπανία υποχώρησε 2,7% και οι μετοχές της BBVA σημείωσαν απώλειες 2,8%, εν μέσω ανησυχιών ότι τα χρέη των κατασκευαστικών εταιρειών στις τράπεζες, ενδέχεται να απειλήσουν τα τραπεζικά κέρδη.

Οι μετοχές της BBVA παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες φέτος, έναντι ανόδου 3,1% του ισπανικού δείκτη IBEX 35 και ανόδου 2,6% του Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index.