Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2007 10:24

NYSE Euronext: Μείωση του κόστους, υψηλότερα κέρδη

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη αποτέλεσμα της αύξησης των διαπραγματεύσεων σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους, εμφάνισε το NYSE Euronext, κάτοχος του μεγαλύτερου Χρηματιστηρίου μετοχών στον κόσμο.

Τα καθαρά κέρδη το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, αυξήθηκαν στα 67,6 εκατ. δολ. ή 43 σεντς ανά μετοχή, από 30,3 εκατ. δολ. ή 24 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της εταιρείας που εδρεύει στη Ν. Υόρκη. Τα αποτελέσματα που περιλαμβάνουν δραστηριότητες του NYSE Group Ιnc., πριν από την εξαγορά 14 δισ. δολ. του Euronext NV με έδρα το Παρίσι, διαμορφώθηκαν εκτός των προβλέψεων των εννέα οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι θα είναι 50 σεντς ανά μετοχή.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, John Thain, σχεδιάζει την επέκταση στα παράγωγα, περιορίζοντας την εξάρτηση του NYSE από τη διαπραγμάτευση μετοχών, όπου η εταιρεία χάνει μερίδιο αγοράς από το Nasdaq Stock Market Inc. και άλλες ανταγωνίστριές της. Ο Thain έχει προβλέψει τριπλάσια αύξηση των κερδών μετά τη μείωση του κόστους που άρχισε πέρυσι, μετατρέποντας της NYSE σε μία κερδοφόρα εταιρεία.

Οι μετοχές του NYSE Euronext έχουν σημειώσει φέτος απώλειες 11%, με αποτέλεσμα να έχουν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 22 μετοχών των Χρηματιστηρίων σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Χθες οι μετοχές του σημείωσαν άνοδο 1,98 δολ., ποσοστό 2,35, φθάνοντας στα 86,43 δολ. η μία στη Ν. Υόρκη, με αποτέλεσμα η άνοδος να φθάνει το 34% από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία με το Euronext.

Την ερχόμενη τριετία στα σχέδια της NYSE Euronext εντάσσεται η παραγωγή 100 εκατ. δολ. νέων εσόδων, κυρίως από την αύξησης της διαπραγμάτευσης παραγώγων και μετοχών. Η συνδυασμένη εταιρεία συνδέει τα Χρηματιστήρια της Ν. Υόρκης και του Σικάγο, με τέσσερα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και την αγορά παραγώγων Euronext.Liffe στο Λονδίνο.