Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2007 16:43

Καθορίζεται θεσμικό πλαίσιο για συνεταιρισμούς θαλάσσιας αλληλασφάλισης

Kαταρτίσθηκε, συνυπογράφηκε από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του ΥΕΝ «Συνεταιρισμοί θαλάσσιας Αλληλασφάλισης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας».

- Ίδρυση και λειτουργία συνεταιρισμών θαλάσσιας αλληλασφάλισης

Ο συνεταιρισμός θαλάσσιας αλληλασφάλισης έχει ως αντικείμενο την άσκηση ασφάλισης αποκλειστικά των μελών αυτού, κατά των κινδύνων που απειλούν πλοία και μεταφερόμενα εμπορεύματα, κατά ατυχημάτων και ασθενειών του πληρώματος και προσώπων που με οποιαδήποτε ιδιότητα επιβαίνουν σε αυτά, καθώς και την ασφάλιση αστικής ευθύνης από τη χρήση πλοίων, σύμφωνα με την παράγραφο 1, περίπτωση Α, αριθμοί 1, 2, 6, 7 και 12 του άρθρου 13 του ν.δ. 400/1970 «περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφαλίσεως» (Α’ 10).

Μέλη συνεταιρισμού θαλάσσιας αλληλασφάλισης μπορούν να γίνουν κύριοι πλοίων, πλοιοκτήτες, εφοπλιστές, διαχειριστές εταιρειών πλοιοκτησίας, εφοπλισμού και κυριότητος πλοίων, διαχειριστές πλοίων και εκναυλωτές.

Η θαλάσσια αλληλασφάλιση ως επιχειρηματική δραστηριότητα βρίσκεται στα χέρια αλλοδαπών αλληλασφαλιστικών ενώσεων και ένας βασικός λόγος αυτής της κατάστασης αποτελεί η έλλειψη κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου.

- Πρόσληψη στο Λιμενικό Σώμα συζύγων αντρών και γυναικών ή τέκνων τους στρατιωτικών ΛΣ που τραυματίσθηκαν ή ασθένησαν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας

«Στην ίδια ρύθμιση και με τις ίδιες προϋποθέσεις υπάγονται και οι σύζυγοι, άντρες και γυναίκες, ή ένα τέκνο στρατιωτικών Λ.Σ. που καθίστανται ανάπηροι συνέπεια τραυματισμού ή ασθένειας σε ποσοστό άνω του 67% κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής. Η συνδρομή των προϋποθέσεων και των αιτίων της αναπηρίας στρατιωτικού Λ.Σ. προκύπτει από πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Η αναπηρία διαπιστώνεται από την Ανώτατη Ναυτικού Υγειονομική Επιτροπή».

- Εισαγωγή στη Σχολή Λιμενοφυλάκων, χωρίς εξετάσεις ατόμων που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις για διάσωση κινδυνευόντων ατόμων στη θάλασσα

Ποσοστό δέκα τοις εκατό του συνόλου των θέσεων που προκηρύσσονται μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταλαμβάνεται από ιδιώτες, οι οποίοι εισάγονται χωρίς εξετάσεις μετά από αίτησή τους στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, εφόσον έχουν συμμετάσχει ενεργά από 1η Σεπτεμβρίου 2000 σε επιχειρήσεις, που συντονίζονται από το Υ.Ε.Ν. ή και τις Λιμενικές Αρχές της χώρας, πλην Υπαλλήλων Λιμένος, για διάσωση κινδυνευόντων ατόμων στη θάλασσα ή στους χερσαίους χώρους αρμοδιότητας του Λ.Σ., εκθέτοντας αποδεδειγμένα τη ζωή τους σε κίνδυνο, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τα προβλεπόμενα από τις οικείες διατάξεις προσόντα, πλην του αναστήματος και του βαθμού απολυτηρίου. Η συνδρομή των προϋποθέσεων αυτών διαπιστώνεται με Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε ή πρόκειται να διενεργηθεί μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος και περατώνεται εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών. Εάν ο αριθμός των υποψηφίων είναι μεγαλύτερος του παραπάνω ποσοστού λαμβάνεται υπόψη για την επιλογή, κατά σειρά προτεραιότητας, ο βαθμός του απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε περίπτωση δε ισοβαθμίας διενεργείται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων».

- Ρυθμίσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/24/1327387.htm .

- Σύσταση Κέντρου Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος

Στο Υ.Ε.Ν. συνιστάται «Κέντρο Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος» (Κ.ΕΠΙΧ./Λ.Σ.), το οποίο υπάγεται στην εκάστοτε οριζόμενη από τον Οργανισμό του Υ.Ε.Ν. Υπηρεσία.

Η αποστολή του Κ.ΕΠΙΧ./Λ.Σ. είναι η διεύθυνση, η παρακολούθηση και ο συντονισμός επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας με την χρησιμοποίηση της υποδομής, των διαθεσίμων μέσων και του προσωπικού Λ.Σ., η παρακολούθηση των περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεων που διενεργούνται από τις κατά τόπους Περιφερειακές Διοικήσεις και Λιμενικές Αρχές, καθώς και η παροχή σε αυτές της απαιτούμενης συνδρομής, πλην των περιστατικών ή επιχειρήσεων έρευνας διάσωσης.

- Σύσταση Περιφερειακών Ομάδων Δίωξης Ναρκωτικών Λιμενικού Σώματος

Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας συνίστανται στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, Περιφερειακές Ομάδες Δίωξης Ναρκωτικών Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.ΔΙ.Ν./Λ.Σ.). Η οργάνωση, η λειτουργία, τα χρησιμοποιούμενα μέσα, ο εξοπλισμός, ο τύπος των επιχειρησιακών στολών και διακριτικών, η επιλογή του προσωπικού, οι προϋποθέσεις παραμονής του, η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά τις Ομάδες αυτές, καθορίζονται με Κανονισμό που εκδίδεται από τον Αρχηγό Λ.Σ. και κυρώνεται με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας που δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

- Κάλυψη από κρατικό προϋπολογισμό των επικουρικών συντάξεων ναυτικών

Στο άρθρο 4 του ν. 1482/1984 (A’ 153) προστίθεται περίπτωση δ’ ως ακολούθως:

«δ) Εφόσον οι πόροι των προηγούμενων παραγράφων δεν επαρκούν για την εκπλήρωση του σκοπού του Κ.Ε.Α.Ν., επιτρέπεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Α.Τ. μεταφορά των αναγκαίων ποσών από τον προϋπολογισμό του Ν.Α.Τ. ».

Ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (Κ.Ε.Α.Ν.) ιδρύθηκε στο Ν.Α.Τ. με σκοπό την παροχή στους ασφαλισμένους σ’ αυτό επικουρικής μηνιαίας σύνταξης.

- Αύξηση συντάξεων Ασυρματιστών Εμπορικού Ναυτικού

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 23α του κ.ν. 792/1978 (Α΄ 220) όπως αυτός ισχύει, μετά την περίπτωση γα΄ προστίθεται περίπτωση γβ΄ που έχει ως εξής:

«γβ) Ασυρματιστές Εμπορικού ναυτικού δύνανται να συνταξιοδοτούνται ως ακολούθως:

Οι κάτοχοι διπλώματος Ραδιοτηλεγραφητή Α' τάξης, με βάση το μισθολόγιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας του Προϊσταμένου Αξιωματικού Ασυρμάτου της κατηγορίας πλοίων που υπηρέτησαν.

Οι κάτοχοι διπλώματος Ραδιοτηλεγραφητή Β' τάξης, με βάση το μισθολόγιο της συλλογικής σύμβασης εργασίας του Ραδιοτηλεγραφητή Α' τάξης των επιβατηγών - ακτοπλοϊκών πλοίων άνω των 1500 κοχ.

Με την προτεινόμενη διάταξη επιχειρείται διορθωτική παρέμβαση στον κ.ν. 792/1978 (Α' 220) όπως ισχύει, με στόχο την παροχή δυνατότητας συνταξιοδοτικής αναβάθμισης στους διπλωματούχους Ραδιοτηλεγραφητές Α' και Β' τάξης Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.), με ταυτόχρονη κατάργηση του χορηγούμενου σ' αυτούς ποσοστού 3% επί της σύνταξής τους, που θεσπίσθηκε, μόνον για τη συγκεκριμένη ειδικότητα ναυτικών, από το 1996 με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. Β.2. εδαφ. (β) του ν. 2390/1996, όπως συμπληρώθηκαν με αυτές του άρθρου 38 παρ. 3 ν. 2459/1997.

- Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ασυρματιστών Εμπορικού Ναυτικού

Ασυρματιστές Ε.Ν. που είναι κάτοχοι διπλώματος Ραδιοτηλεγραφητή Α’ ή Β’ τάξης θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα για την καταβολή Κύριας και Επικουρικής συντάξεως εφόσον η τελευταία ναυτολόγησή τους πραγματοποιήθηκε από το έτος 1997 και μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, έχουν περισσότερη από 8 έτη συνθετική υπηρεσία επί πλοίου και ηλικία τουλάχιστον 45 ετών και το άθροισμα της ηλικίας και της συνθετικής υπηρεσίας να έχουν άθροισμα 60 και εξαγοράσουν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζομένου για τόσα έτη όσο υπολείπεται η ηλικία τους από αυτή των 50 ετών. Ειδικότερα η εξαγορά αυτή θα γίνεται με παρακράτηση από την καταβαλλόμενη μηνιαία σύνταξη εντός 6 ετών και θα υπολογίζεται με βάση τα μισθολόγια των Φ/Γ-Δ/Ξ πλοίων άνω των 3.000 κοχ.