Σε σειρά ερωτήσεων απάντησαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασηςμε διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένων και σε μεικτούς χώρους.
Σε σειρά ερωτήσεων απάντησαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασηςμε διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένων και σε μεικτούς χώρους.
Συνοπτικά τα βασικά σημεία των διευκρινίσεων που έδωσαν:
1. Στους κλειστούς χώρους και τα κέντρα διασκέδασης δεν θα μπορεί να μπει κανείς χωρίς τεστ. Στους ανοιχτούς χώρους, οι οποίοι θα λειτουργούν με τη βάση των μεικτών χώρων, θα πρέπει να υπάρχει τεστ. Το τεστ θα ελέγχεται μέσω της εφαρμογής και γι αυτό ανοίγουν όλα με διαβάθμιση από 15 Ιουλίου, για να είναι έτοιμη η εφαρμογή
2. Δημιουργείται διαχωρισμός στους πολίτες; «Όχι μόνο δεν διχάζουμε την κοινωνία αλλά αντιθέτως φροντίζουμε για την κοινωνική συνοχή και την δημόσια υγεία», απάντησε ο κ. Γεραπετρίτης. «Είναι ένα χρέος που έχει η πολιτεία, να μεριμνά έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων», πρόσθεσε λέγοντας πως «η υγεία είναι υπεράνω της δευτερογενούς δραστηριότητας της ψυχαγωγίας». «Εδώ συζητούμε μόνο για ορισμένους ψυχαγωγικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου», δηλαδή ψυχαγωγία εντός εσωτερικού χώρου και ψυχαγωγία σε εξωτερικό χώρο πολύ μεγάλης κλίμακας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτοί οι χώροι (κέντρα, εστιατόρια, καφέ) λειτουργούν αυτή τη στιγμή για όλους, αδιαβαθμίτως, και άρα υπό αυτή την έννοια δεν υφίσταται κανένας περιορισμός.
Μάλιστα, όπως είπε, αυτή η πρακτική έχει υιοθετηθεί σε χώρες στο εξωτερικό που έχουν διοικητικά συστήματα πολύ ικανοποιητικά, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Δανία, και δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα.
«Η ελευθερία δεν αφορά μόνο το άτομο, αφορά και το κοινωνικό σύνολο, και συνιστά απόλυτο χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης όλοι να στεκόμαστε σε αυτό το αγαθό με περίσκεψη και να στεκόμαστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια στα πράγματα», πρόσθεσε τονίζοντας πως ο εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος για να αποκαταστήσουμε στο σύνολό της την ελευθερία των πολιτών συνιστά και μια δίκαιη ανταμοιβή για εκείνους που έχουν προσέλθει οικειοθελώς να εμβολιαστούν. «Η κοινωνία, όπως και η οικονομία δεν μπορεί να στέκεται πίσω όταν είναι καθολικό το αγαθό του εμβολιασμού», είπε.
«Δεν υπάρχει κανενός είδους διαχωρισμός από πλευράς πολιτείας», είπε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης αναφέροντας πως υπάρχει ένας συγκεκριμένος υγειονομικός κίνδυνος που διαφέρει ανά άτομο από το αν έχει εμβολιαστεί ή όχι. «Εμείς προσαρμόζουμε τις κοινωνικές δραστηριότητας σε αυτόν τον υγειονομικό κίνδυνο και ο καθένας, απολύτως ελεύθερα, επιλέγει αν θα εμβολιαστεί ή όχι».
Δεν αποτελεί επιλογή της επιλογή της πολιτείας αν ένας χώρος θα είναι αμιγής ή μεικτός, συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης εξηγώντας πως από αυτό εξαιρούνται μόνο τα γήπεδα.
Να σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε στα κλειστά και ανοιχτά γήπεδα θα μπορούν να παρευρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι πολίτες, από τις 15 Ιουλίου.
Σε όλους τους υπόλοιπους χώρους θα είναι επιλογή του επιχειρηματία, όπως είπε.
3. Προστασία δεδομένων: «Θα υπάρξει απόλυτη διασφάλιση όλων των ατομικών ελευθεριών», είπε ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας πως σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα βρίσκονται ήδη σε συνέργεια με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Όπως είπε, θα υπάρχει μία ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα ελέγχει την ακεραιότητα του πιστοποιητικού αλλά δεν θα κρατάει κανένα απολύτως αρχείου. «Θα είναι ένας πιστοποιητής για τη γνησιότητα της βεβαίωσης«, εξήγησε.
4. Οι κλειστοί χώροι ανοίγουν με περιορισμούς που μπορούν να πλήξουν και τους μεν και τους δε. Υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω στήριξης; «Όλες οι επιχειρήσεις έχουν τύχει μεγάλης στήριξης. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στη φάση νέων μέτρων στήριξης, είμαστε στη φάση ανοίγματος της οικονομίας», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης. «Θα δούμε τους επόμενους μήνες πού θα οδηγήσει και θα λάβουμε τις αναγκαίες αποφάσεις», πρόσθεσε.
5. Ποιο είναι το κόστος προμήθειας του συστήματος που κάνει τους διασταυρωτικούς ελέγχους και ποιον θα επιβαρύνει αυτό το κόστος; «Δεν υπάρχει ζήτημα κόστους, είναι μια εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν στα κινητά τους», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
6. Θα χρειάζεται και επίδειξη ταυτότητας; «Με την ταυτότητα ή το ΑΜΚΑ θα γίνεται η πιστοποίηση», απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης.
7. Έχουν ληφθεί υπόψη τα καινούρια δεδομένα της πανδημίας, πχ μετάλλαξη Δέλτα; «Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, είναι ένα απολύτως ισόρροπο μείγμα», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. «Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει δουλευτεί στην απόλυτη λεπτομέρειά του από όλα τα συναρμόδια υπουργεία», πρόσθεσε αναφέροντας ότι διασφαλίζει όλα τα δεδομένα. «Το συνολικό σχέδιο έχει τεθεί υπόψη της επιτροπής των επιδημιολόγων σε κοινή συνεδρίαση που υπήρξε με την επιτροπή εμβολιασμών και την επιτροπή βιοηθικής», γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης.