Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2007 00:01

Κινητήριος δύναμη οι κερδοφορίες

ΟΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ εταιρικές κερδοφορίες από εταιρείες-κολοσσούς, όπως η ABB και η Bayer, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση θετικών οικονομικών μεγεθών οδήγησαν σε θετικό έδαφος τους περισσότερους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες με την αγορά να αναζητά νέα κατεύθυνση. Ο Dow Jones κατάφερε να διατηρήσει τις 13.000 μονάδες, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα εταιρειών, όπως οι Apple, 3M και Ford Motor, σπείρουν αισιοδοξία.

ΟΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ εταιρικές κερδοφορίες από εταιρείες-κολοσσούς, όπως η ABB και η Bayer, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση θετικών οικονομικών μεγεθών οδήγησαν σε θετικό έδαφος τους περισσότερους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες με την αγορά να αναζητά νέα κατεύθυνση.

Ο Dow Jones κατάφερε να διατηρήσει τις 13.000 μονάδες, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα εταιρειών, όπως οι Apple, 3M και Ford Motor, σπείρουν αισιοδοξία.

Οι κερδοφορίες είναι η κινητήριος δύναμη των μετοχών, αλλά, εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο πυρετός συγχωνεύσεων και εξαγορών και κάθε ημέρα κλείνει μια νέα συμφωνία -φημολογούμενη ή επιβεβαιωμένη. Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν σε 13 από τις 18 ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,2%, στις 1.577,1 μονάδες, έχοντας νωρίτερα καταρρίψει υψηλό ρεκόρ περίπου εξαετίας, στις 1.585,1 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,12%, στις 6.469,40 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX, ενισχυμένος κατά 0,60%, τερμάτισε στις 7. 387,02 μονάδες. Στον αντίποδα, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,05%, στις 5.944,44 μονάδες.

Από τις 16 εταιρείες του δείκτη Dow Jones Stoxx 50 που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, 10 εξ αυτών ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία ενισχύθηκε πέραν των εκτιμήσεων των αναλυτών, καθώς μια σειρά από οικονομικούς δείκτες έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ. Στη Γαλλία η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε απροσδόκητη άνοδο σε υψηλά εξαετίας.

Από τις πρωταγωνίστριες της ημέρας ήταν η France Telecom, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεφωνίας στην Ευρώπη, η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη κούρσα του τελευταίου εξαμήνου. Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της ABB, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας ηλεκτρονικών δικτύων, καθώς τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν στο τρίμηνο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η μετοχή της Bayer.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ανέκαμψε με κέρδη 1,12%, στις 17.429,17 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ