Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2007 08:16

Iαπωνία: Μείωση των τιμών καταναλωτή και της βιομηχανικής παραγωγής

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ μείωση από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία και η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα, περιορίζοντας την προοπτική της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα, υποχώρησε 0,3% τον Μάρτιο από το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, στο Τόκυο. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,6% και οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν για έκτο μήνα.

Η Bank of Japan είναι πιθανόν να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,5% σήμερα και να καθυστερήσει την αύξησή τους για μερικούς μήνες. Στην εξαμηνιαία έκθεση της BOJ που θα δημοσιοποιηθεί στις 3 μ.μ., στο Τόκυο, τοπική ώρα, η τράπεζα είναι πιθανόν να υπογραμμίσει την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων, των χαμηλότερων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, για να αποτρέψει τις υπερβολικές επενδύσεις των εταιρειών και να διατηρήσει την οικονομική επέκταση.

Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 2 μονάδες βάσης στο 1,63% στις 12:14 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Nikkei 225 στο Χρηματιστήριο υποχώρησε 0,4%. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 119,58 ανά δολάριο ΗΠΑ από 119,48 πριν την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό και στα 162,63 ανά ευρώ, μετά την υποχώρησή του στα επίπεδα ρεκόρ των 162,84.

Αλλες εκθέσεις σήμερα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,7% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας για έκτο συνεχόμενο μήνα και οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν 0,1%, λιγότερο από ότι αναμενόταν. Ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα ετών του 4%.

Το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο θα ανακοινωθεί στις 17 Μαΐου, την ημέρα της επόμενης απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για τα επιτόκια.