Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve υποτιμούν τον πληθωρισμό και διακινδυνεύουν να πέσουν οι ΗΠΑ σε άλλη ύφεση, δήλωσε στο CNBC ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve υποτιμούν τον πληθωρισμό και διακινδυνεύουν να πέσουν οι ΗΠΑ σε άλλη ύφεση, δήλωσε στο CNBC ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.
Οι ηγέτες των κεντρικών τραπεζών επιμένουν ότι ο πρόσφατος γύρος των πιέσεων στις τιμές θα υποχωρήσει μόλις ξεκαθαρίσουν τα βραχυπρόθεσμα εμπόδια στην αλυσίδα εφοδιασμού και ότι η περίοδος οικονομικής διακοπής του 2020 δεν αποτελεί πλέον μέρος των συγκρίσεων από έτος σε έτος.
Αλλά ο Ελ-Εριάν είπε ότι βλέπει αυξανόμενες αποδείξεις ότι η Fed κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
«Έχω ανησυχίες σχετικά με την ιστορία του πληθωρισμού», είπε στο CNBC. «Κάθε μέρα βλέπω αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός, και ανησυχώ ότι η Fed πέφτει έξω και ότι μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσει, και αυτό δεν θα έχει καλή κατάληξη».
Εάν η Fed υποπέσει σε αυτό το σφάλμα, ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια και να σφίξει με άλλο τρόπο τη νομισματική πολιτική νωρίτερα από ό,τι θα ήθελε.
«Κανονικά, καταλήγουμε σε μια ύφεση γιατί πρέπει να πατήσεις απότομα τα φρένα σε αντίθεση με το να βγάλεις αργά το πόδι σου από το γκάζι, κάτι που πιστεύουμε ότι θα συμβεί».
Η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε ύφεση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας. Ωστόσο, το πραγματικό ΑΕγχΠ βρίσκεται ακριβώς κάτω από εκεί που ήταν όταν ξεκίνησε η ύφεση και είναι πιθανό να ξεπεράσει αυτό το επίπεδο όταν δημοσιευθούν τα δεδομένα του δεύτερου τριμήνου.
Ο πληθωρισμός, ωστόσο, έχει αποτρέψει την ανάκαμψη κατά το παρελθόν, και τα πρόσφατα δεδομένα αφηγούνται αντικρουόμενες ιστορίες για τον τρέχοντα ρυθμό.
Ο αγαπημένος δείκτης της Fed, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, εξαιρουμένων των τομέων τροφίμων και ενέργειας, τον Μάιο αυξήθηκε κατά 3,4% από πριν από ένα χρόνο, το υψηλότερο επίπεδο από το 1992, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.
Αυτό συνέβη μετά από αύξηση 5% του δείκτη τιμών καταναλωτή και έκρηξη 6,6% στον δείκτη τιμών παραγωγού, και τα δύο πολύ υψηλότερα από οτιδήποτε έχουν δει οι ΗΠΑ τουλάχιστον πριν από την οικονομική κρίση.
Ωστόσο, πολλές από τις πιέσεις των τιμών έχουν προκύψει σε περιοχές που αφορούν ιδιαίτερα την οικονομική ανάκαμψη - τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αεροπορικοί ναύλοι, τιμές ξενοδοχείων και παρόμοια.
Ο Ελ Εριάν θεωρεί ότι κακώς «οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν αυτούς τους παράγοντες να μειώνονται τους επόμενους μήνες, ακόμα κι αν οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται».
«Εάν πραγματικά εξετάζατε τους αριθμούς σχετικά με τον πληθωρισμό, θα αρχίσατε να έχετε σοβαρές αμφιβολίες στο μυαλό σας ως προς το πόσο ευμετάβλητος είναι ο πληθωρισμός», είπε ο κ. Ελ-Εριάν. «Όσο όμως η Fed πιστεύει ότι είναι παροδικό, αυτό έχει σημασία για τις αγορές».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC