Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 09:41

Η παραλλαγή Δέλτα απορρυθμίζει τον τουρισμό

Στο «πορτοκαλί» παρέμεινε η χώρα μας για τους Βρετανούς αφού η αναθεώρηση χθες της ταξιδιωτικής λίστας της δεύτερης άφησε εκτός «πράσινης» λίστας την Ελλάδα.

Στο «πορτοκαλί» παρέμεινε η χώρα μας για τους Βρετανούς αφού η αναθεώρηση χθες της ταξιδιωτικής λίστας της δεύτερης άφησε εκτός «πράσινης» λίστας την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Βρετανίας, η Μάλτα θα προστεθεί στους πράσινους προορισμούς από την επόμενη Τετάρτη στις 4 π.μ. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται  να παραμένουν σε καραντίνα, υπό την προϋπόθεση ότι φέρουν αρνητικά τεστ για τον Covid πριν και μετά την επιστροφή στην πατρίδα τους.

Στην «πράσινη» λίστα προστέθηκαν επίσης τα νησιά των Βαλεαρίδων (που περιλαμβάνουν Ίμπιζα, Μενόρκα, Μαγιόρκα και Φορμεντέρα), η Μαδέρα, το Ισραήλ, κάποια νησιά της Καραϊβικής (Ανγκουίλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαρμπάντος, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νησιά Καϊμάν, Ντομίνικα, Γρενάδα, Μοντσερράτ και Νήσοι Τερκς και Κάικος) και κάποια βρετανικά υπερπόντια εδάφη (Βερμούδες, Βρετανικά Εδάφη Ινδικού Ωκεανού, Βρετανικό Έδαφος Ανταρκτικής και Νήσοι Πίτκαιρν).

Επόμενη αναθεώρηση της λίστας προβλέπεται σε τρεις εβδομάδες, καθιστώντας τη βρετανική αγορά δύσκολα προσεγγίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι οι αφίξεις από χώρες της «πορτοκαλί» λίστας υποχρεούνται σε καραντίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αργούν τα σχέδια της Βρετανίας

Να σημειωθεί πως η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι σχεδιάζει να επιτρέψει στους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς που επιστρέφουν από «πορτοκαλί» προορισμούς να μην παραμένουν σε καραντίνα.

Το υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι το σχέδιο θα πραγματοποιηθεί σε φάσεις, ξεκινώντας από πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανέφερε επίσης ότι σκοπεύει να καταργήσει την οδηγία προς τους Βρετανούς  να μην ταξιδεύουν στις «πορτοκαλί» χώρες, προσθέτοντας ότι θα λάβει επιστημονικές συμβουλές σχετικά με το εάν τα τακτικά τεστ θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ασφαλή εναλλακτική λύση, αντί για την καραντίνα, για τα παιδιά που συνοδεύονται από εμβολιασμένους ενήλικες.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι περισσότερες λεπτομέρειες, όπως πότε θα μπορούσαν να συμβούν αυτές οι αλλαγές, δεν θα καθοριστούν μέχρι τον επόμενο μήνα.

Υποχρεωτική καραντίνα στους Βρετανούς που φθάνουν στην ΕΕ;

Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θορυβηθεί από την επέλαση της παραλλαγής Δέλτα, η οποία κυριαρχεί στη Βρετανία, με πρώτη τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να πρότεινε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να υποβάλλουν τους Βρετανούς ταξιδιώτες σε καραντίνα κατά την άφιξή τους για να επιβραδύνουν τη διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εκτιμάται ότι θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Το θέμα της παραλλαγής Δέλτα κυριάρχησε χθες στις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να δηλώνουν ότι θέλουν οι ταξιδιώτες από την Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα. Η Πορτογαλία και η Ισπανία, από την άλλη, που εξαρτώνται από τους Βρετανούς τουρίστες, δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.

Να σημειωθεί ότι η βρετανική αγορά αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό.

Απαντώντας στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απέδωσε την εκτόξευση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία, στην επιείκεια των ταξιδιωτικών μέτρων ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ογκούστο Σάντος Σίλβα δήλωσε ότι η Πορτογαλία  δεν άνοιξε απρόσεκτα τα σύνορά της στους Βρετανούς. Όλοι οι Βρετανοί έπρεπε να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους.

Επιπλήξεις για χαλαρή πολιτική στην υποδοχή των τουριστών

Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν επέπληξαν, ωστόσο, και τη χώρα μας καθώς και άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, για την ελεύθερη υποδοχή επισκεπτών που εμβολιάστηκαν κατά του νέου κορωνοϊού με λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά και ρωσικά εμβόλια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε την Πέμπτη ότι κράτη μέλη όπως η Ελλάδα καλωσορίζουν ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με τον το εμβόλιο Sputnik παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό φορέα και ενώ δεν είναι σαφές εάν λειτουργεί ενάντια στην πιο επικίνδυνη παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία έχει σημάνει το συναγερμό στην Ευρώπη.

Αυτοί οι επισκέπτες μπορούν στη συνέχεια να μετακινούνται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε η Μέρκελ στους ηγέτες.

Τα σχόλιά της είναι ενδεικτικά  της ανησυχίας που έχει καλλιεργηθεί στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την εξάπλωση πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα νοσηλειών και θανάτων. Γι΄αυτό και οι δύο ηγέτες στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη υιοθέτησης μίας περισσότερο συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των κρατών μελών.

Ερωτηθείς για τις παρατηρήσεις της Μέρκελ, Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η πλειοψηφία των ηγετών υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη εξαπλωθεί στην ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα ταξίδια.

naftemporiki.gr