Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 30 Απριλίου 2007 09:57

Προσφορά του Krishnan για την εξαγορά ολόκληρης της Maxis

ΣΧΕΔΙΑ για την απόκτηση του πλήρους ελέγχους της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Μαλαισίας, Maxis Communications Bhd., κάνει ο δισεκατομμυριούχος T. Ananda Krishnan, η οποία έχει αξία 9,6 δισ. δολάρια.

Η Usaha Tegas Sdn. του Krishnan και οι θυγατρικές, σχεδιάζουν να κάνουν προσφορά για την εξαγορά όλων των μετοχών που δεν κατέχουν ήδη, έως τις 3 Μαΐου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Maxis προς το Χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ. Η Sarah Lim, μία από τους εκπροσώπους της Maxis αρνήθηκε να πει γιατί ο Krishnan σχεδίασε μια προσφορά ή να σχολιάσει τους οικονομικούς όρους.

Η εξαγορά ποσοστού περίπου 54%, που αξιολογείται σε τρέχουσες τιμές στα 5,1 δισ. δολ., θα είναι η μεγαλύτερη για περιουσιακά στοιχεία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών της Μαλαισίας. Ο Krishnan θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο μιας εταιρείας, της οποίας τα κέρδη αναρριχήθηκαν 46% μέσα σε δύο χρόνια, αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού των συνδρομητών της στη Μαλαισία, αλλά και σε ξένες αγορές, όπως στην Ινδία.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Maxis, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας της Μαλαισίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, ανεστάλη σήμερα στο Χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ. Φέτος, οι μετοχές της έχουν σημειώσει άνοδο 27% και είχαν την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον MSCI AC Asia Pacific Telecommunication Services.

Αυτόν τον μήνα η Maxis είπε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 3 δισ. δολ. μέσα στην επόμενη πενταετία για να επεκτείνει το δίκτυό της στην Ινδία για να περιορίσει τη συρρίκνωση της ανάπτυξης στη χώρα της. Το ινδικό σκέλος της εταιρείας, Aircel Ltd. απέφερε το 13% των συνολικών πωλήσεων της Maxis το τέταρτο τρίμηνο.

Περισσότερο από το 70% των 27 εκατ. κατοίκων της Μαλαισίας, έχει κινητό τηλέφωνο και περίπου το 10% στην Ινδία. Η Aircel είπε τον Φεβρουάριο ότι ο αριθμός των συνδρομητών της σχεδόν θα διπλασιαστεί φέτος στην Ινδία, φθάνοντας στα 8 εκατομμύρια.