Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Μαΐου 2007 10:53

Creative: Ζημίες μετά τη μείωση των πωλήσεων

ΖΗΜΙΕΣ για τέταρτη φορά εμφάνισε σε πέντε τρίμηνα η

Creative Technology Ltd., της οποίας οι συσκευές αναπαραγωγής μουσικής ανταγωνίζονται τα iPod της Apple Inc., καθώς η εταιρεία δεν πραγματοποίησε τις πωλήσεις που προέβλεπε στις ΗΠΑ και την Ασία.

Οι καθαρές ζημίες μειώθηκαν στα 23,6 εκατ. δολ. το τρίτο τρίμηνο της χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου, από1 114,3 εκατ. δολ. πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Σιγκαπούρη και κατασκευάζει τις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής Zen και MuVo. Το προηγούμενο έτος οι ζημίες είχαν διευρυνθεί, αποτέλεσμα του έκτακτου κόστους αναδιάρθρωσης κατά 41,6 εκατ. δολάρια.

Σήμερα η Creative ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις λειτουργικές δαπάνες κατά 20% έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά τον περιορισμό των θέσεων εργασίας στον οποίο προχώρησε νωρίτερα μέσα στο έτος. Η εταιρεία προσπαθεί να τονώσει τα κέρδη προμηθεύοντας την Apple με αξεσουάρ των iPod.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν 19%, φθάνοντας στα 183,8 εκατ. δολ. το τρίμηνο και ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών στις ΗΠΑ και την Ασία. Τα έσοδα από τις φορητές ψηφιακές συσκευές ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για αναπαραγωγή μουσικής, μειώθηκαν 38%, καθώς μειώθηκαν οι πωλήσεις του σκέλους και η εταιρεία μείωσε τις τιμές, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Το μερίδιο των πωλήσεων από την Αμερική υποχώρησε στο 32% από 41% πέρυσι, ενώ το μερίδιο από τις πωλήσεις στην Ευρώπη αυξήθηκε 49% από 385. Το μερίδιο από τις πωλήσεις στην Ασία και άλλες περιφέρειες υποχώρησε στο 19% από το 21%.

Η Creative επιθυμεί να μειώσει κατά περίπου 50 εκατ. δολ. τις λειτουργικές της δαπάνες μέχρι το πρώτο τρίμηνο που λήγει τον Σεπτέμβριο από 62,6 εκατ. δολ. το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σκέλους της εταιρείας στις ΗΠΑ, Creative Labs Inc., Craig McHugh.

Οι μετοχές της Creative σημείωσαν άνοδο 0,6%, φθάνοντας στα 9,15 δολ. Σιγκαπούρης η μια στις 10:37 π.μ. στη Σιγκαπούρη, ενώ ο δείκτης Straits Times σημείωσε άνοδο 1,1%. Οι μετοχές της εταιρείας απώλεσαν 13% το τελευταίο εξάμηνο και είχαν την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των λοιπών εταιρειών του δείκτη.