Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Μαΐου 2007 11:09

Fujitsu: 419 εκατ. ευρώ για την GFI Informatique

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για την εξαγορά της GFI Informatique SA αντί ποσού 419 εκατ. ευρώ (569 εκατ. δολ.) για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη και να περιορίσει την εξάρτησή της από την εσωτερική αγορά, έκανε η Fujitsu Ltd., η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής προσωπικών ηλεκτρονικών της Ιαπωνίας.

Η εταιρεία θα προσφέρει 8,5 ευρώ για κάθε μία μετοχή της GFI, και 3,15 ευρώ για κάθε εντολή της εταιρείας που εδρεύει στο Παρίσι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Fujitsu. H τελευταία θα κάνει προσφορά μέσω του βρετανικού της σκέλους, Fujitsu Services Ltd.

Η προγραμματισμένη εξαγορά της Fujitsu γίνεται εν μέσω του στόχου αύξησης των πωλήσεων στο εξωτερικό κατά 50% από περίπου 36% το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου. Η Ιαπωνία είναι η μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας, καθώς αποτελεί τα περίπου 2/3 των πωλήσεων.

Οι μετοχές της GFI Informatique σημείωσαν άνοδο 4%, φθάνοντας στις 30 Απριλίου στα 7,60 ευρώ η μία. Κλειστές ήταν χθες οι αγορές στη Γαλλία, λόγω του εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Οι μετοχές της Fujitsu σημείωσαν σήμερα άνοδο 1,1%, φθάνοντας στα 741 γιέν η μία κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκυο.

Η εξαγορά γίνεται καθώς η Apax Partners Worldwide LLP αγοράζει μερίδιο στην GFI Informatique. Η γαλλική εταιρεία θα αντλήσει 56 εκατ. ευρώ μέσω πώλησης μετοχών της Itefin Participation, μιας οικονομικής εταιρείας που θα ελέγχεται από την Apax Partners, σύμφωνα με την GFI Informatique στις 30 Ιανουαρίου.

Η ιαπωνική Fujitsu είπε ότι η εξαγορά σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα προχωρήσει εάν η GFI Informatique ματαιώσει το σχέδιο άντλησης μετρητών ή απορριφθεί από τους μετόχους της γαλλικής εταιρείας. Η GFI Informatique θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση των μετόχων στις 21 Μαΐου.

Η Fujitsu Services με έδρα το Λονδίνο δεν έχει κλείσει συμφωνία με την GFI Informatique για την εξαγορά, ανέφερε η Fujitsu στην ανακοίνωσή της. Το σκέλος συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία μετά τη συζήτηση του θέματος με τον πρόεδρο της GFI Informatique, Jacques Tordjman, στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με την εταιρεία.