Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2001 20:05

«Σκωτσέζικο ντους» από τον Αλαν Γκρίνσπαν

Η περίοδος επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2000, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, καταθέτοντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από την άλλη μεριά, ο κ. Γκρίνσπαν επεσήμανε, ότι τους πρώτους μήνες του 2001 η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας βελτιώθηκε σε σχέση με την εικόνα που εμφάνιζε στα τέλη του 2000 και πρόσθεσε ότι η FED θα εντείνει τις προσπάθειές της, προκειμένου να επανακάμψει η οικονομία. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν και πότε θα προχωρήσει η Fed σε νέα μείωση των επιτοκίων.

Αναλυτές ερμηνεύοντας τις σημερινές δηλώσεις του κ. Γκρίνσπαν πιθανολογούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου στην προσεχή προκαθορισμένη συνεδρίαση του νομισματικού συμβουλίου της τον ερχόμενο μήνα, άποψη που δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι αμερικανικές αγορές, στις οποίες αυτή την ώρα επικρατούν έντονα πτωτικές τάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 1,88% και βρίσκεται στις 2.166,26 μονάδες, ενώ ο Dow Jones έχει διαμορφωθεί στις 10.510,6 μονάδες μειωμένος κατά 1,19% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.