Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 03 Μαΐου 2007 07:39

Κοντά στα χαμηλότερα τριών εβδομάδων ο χρυσός

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων διαπραγματεύθηκε ο χρυσός στην Ασία εν μέσω εικασιών ότι η φυσική ζήτηση από την Ινδία θα μειωθεί τους επόμενους μήνες. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το ασήμι.

Οι εισαγωγές ράβδων χρυσού στην Ινδία, η οποία χρησιμοποιεί περισσότερο χρυσό από τις ΗΠΑ και την Κίνα μαζί, παραδοσιακά αυξάνονται τον Μάϊο, καθώς η περίοδος των γάμων ωθεί ανοδικά τη ζήτηση, σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS Ltd. στο Λονδίνο, Robin Bhar. Ο χρυσός αυτήν την εβδομάδα υποχώρησε 1,2%, για να διαπραγματευθεί κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση υποχώρησε έως 70 σεντς, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 672,45 δολ. η ουγγιά και διαπραγματεύθηκε στα 672,85 δολ. η ουγγιά στις 9:53 π.μ., ώρα Σύδνεϋ. Το ασήμι για άμεση παράδοση παρέμεινε αμετάβλητο στα 13,2 δολ. η ουγγιά στις 9:58 π.μ. στο Σύδνεϋ.

Η παγκόσμια ζήτηση χρυσού υποχώρησε 16% πέρυσι, εξ αιτίας της ακριβότερης τιμής του, με τη ζήτηση από την Ινδία να μειώνεται κατά 90 τόνους, σύμφωνα με την έκθεση της GFMS Ltd. με έδρα το Λονδίνο, τον μήνα που πέρασε. Η Ινδία, η Τουρκία και η Ιταλία, αποτέλεσμα το ήμισυ της μείωσης της ζήτησης από την χρυσοχοΐα πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση.

Η διαπραγμάτευση του πολύτιμου μετάλλου θα είναι χαμηλότερη, καθώς οι αγορές στην Ιαπωνία και την Κίνα είναι κλειστές σήμερα και αύριο λόγω εθνικής εορτής.

Χθες στην Ιαπωνία ο χρυσός για παράδοση τον Απρίλιο του 2008 υποχώρησε 14 γιέν, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 2.622 γιέν το γραμμάριο (660 δολ. η ουγγιά) στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Τόκυο (Tocom).

Τα συμβόλαια του χρυσού για παράδοση Ιουνίου, σημείωσαν άνοδο έως 90 σεντς, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 676 δολ. η ουγγιά και διαπραγματεύθηκαν στα 675,10 δολ. η ουγγιά στις 10:54 π.μ., ώρα Σύδνεϋ, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex).