Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 07:55

Σε θολό τοπίο η τουριστική επανεκκίνηση

Περιορισμένες παραμένουν οι κρατήσεις για τον ελληνικό τουρισμό και είναι άγνωστο αν τελικά μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, ενώ ορισμένες από τις βασικές αγορές για τη χώρα μας, όπως είναι η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές.

Από την έντυπη έκδοση

Περιορισμένες παραμένουν οι κρατήσεις για τον ελληνικό τουρισμό και είναι άγνωστο αν τελικά μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, ενώ ορισμένες από τις βασικές αγορές για τη χώρα μας, όπως είναι η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που αυτές θα λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα η επανεκκίνηση του τουρισμού και φέτος να έχει σημαντική χρονοκαθυστέρηση. 

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της ΤUI Βρετανίας, η οποία ανακοίνωσε ακύρωση πακέτων διακοπών σε διάφορους προορισμούς, και στην Ελλάδα ακόμα και μέχρι τις 4 Ιουλίου 2021, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει. Όσον αφορά τη χώρα μας, η TUI ακυρώνει τα πακέτα που είχε μέχρι τις 28 Ιουνίου, που αναμένεται νέα απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης για τους πράσινους προορισμούς, για τη Ζάκυνθο, και μέχρι τις 4 Ιουλίου για Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Μύκονο, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο και Θεσσαλονίκη. «Επανεξετάζουμε το πρόγραμμα διακοπών και τις ακυρώσεις, σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις της κυβέρνησης κάθε τρεις εβδομάδες, με την ερχόμενη να αναμένεται στις 24 Ιουνίου», αναφέρει η TUI. 

Θετικά είναι όμως τα μηνύματα που έρχονται από τη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για τη χώρα μας, τη Γερμανία. Σύμφωνα με την ταξιδιωτική πλατφόρμα Check24, η Ελλάδα έχει ισχυρή ζήτηση, ενώ νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος πετυχαίνουν διπλάσιο ρυθμό κρατήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Θετικά όμως είναι τα μηνύματα και από τις ΗΠΑ, αφού, σύμφωνα με τη Hooper, οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ελλάδα είναι περισσότερες από κάθε άλλο ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό.

Εν τω μεταξύ, τη στήριξη του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων συνεχούς λειτουργίας, ζητά με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία ο ΣΕΤΕ. Σε τηλεδιασκέψεις που είχαν προηγηθεί, οι εκπρόσωποι του τουρισμού είχαν επισημάνει την ανάγκη στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων (του συνόλου αυτών - εποχικής και συνεχούς λειτουργίας) μέχρι τουλάχιστον τις 30 Σεπτεμβρίου. Το εργαλείο που θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις στο δύσκολο επόμενο τρίμηνο θα ήταν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», συνδυαζόμενο με την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (και για τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτό).

Ωστόσο, στην τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόβλεψη για κάλυψη του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών υπάρχει μόνο για τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και οδικών μεταφορών και συγκεκριμένα για το εποχικό προσωπικό αυτών με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Με την απόφαση αυτή, αναφέρει ο ΣΕΤΕ, μεγάλος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων στερείται από το μοναδικό στην ουσία μέτρο που θα τις βοηθούσε να λειτουργήσουν τους προσεχείς μήνες. Οι συνεχούς λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες σημειωτέον ποτέ δεν έκλεισαν με κρατική εντολή μετά την 1η Ιουνίου 2020, είναι υποχρεωμένες από την 1η Ιουλίου που έχει ανακοινωθεί πως θα σταματήσει το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, να συνεχίσουν να λειτουργούν με αμφίβολα έσοδα, χωρίς το απολύτως αναγκαίο δίχτυ προστασίας των επιδοτούμενων εισφορών του «Συν-Εργασία», τουλάχιστον για το μέρος του προσωπικού που θα ενταχθεί σε αυτό, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΤΕ ζητά την επανεξέταση του τρόπου εφαρμογής του «Συν-Εργασία» έως 30/9/2021, εξασφαλίζοντας την επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών των εργαζόμενων που εντάσσονται σε αυτό, σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν λειτουργούν σε 12μηνη ή εποχική βάση.

Ανανέωση κλαδικής σύμβασης εργασίας

Τέλος, πανελλαδική, κλαδική σύμβαση εργασίας, για άλλα δύο χρόνια, υπέγραψαν τα συνδικάτα των εργαζομένων σε όλα τα καταστήματα επισιτισμού και τουρισμού. Πρόκειται για ανανέωση όλων των μισθολογικών και μη, όρων της ισχύουσας σύμβασης, η οποία ουσιαστικά επεκτείνεται έως 22 Φεβρουαρίου 2023. Η σύμβαση αφορά πάνω από 400.000 εργαζόμενους και καθορίζει τον μισθό και τα επιδόματά τους.