Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Μαΐου 2007 13:18

Σε επίπεδα ρεκόρ νικέλιο και μόλυβδος

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε το νικέλιο στο Λονδίνο, καθώς εικάζεται ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας για τον εντοπισμό μόλυνσης, θα επηρεάσουν τις φορτώσεις του μετάλλου. Ανοδικά και στα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα αναρριχήθηκε ο μόλυβδος.

Φορτίο 20.500 μετρικών τόνων νικελίου από την LionOre Mining International Ltd. και τη Jubilee Mines NL, που θα αναχωρούσε από αύριο από το Esperance Port της Αυστραλίας, θα ελεγχθεί. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Διαλόγου της Δυτικής Αυστραλίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εμποδίσει τη φόρτωση του πλοίου εάν εντοπιστεί οσμή ή σκόνη. Το μετάλλευμα αποστέλλεται σε χυτήρια.

Οι φορτώσεις μολύβδου από το ορυχείο Magellan της Ivernia Inc., που προμηθεύει με το περίπου 3% την παγκόσμια παραγωγή, έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο εξ αιτίας έρευνας που διεξάγεται για δηλητηρίαση από μόλυβδο στο Esperance.

Το νικέλιο για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange (LME), σημείωσε άνοδο 450 δολ., ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 50.250 δολ. ο τόνος στις 10:16 π.μ., τοπική ώρα, ωθώντας την άνοδο του μετάλλου αυτήν την εβδομάδα στο 3,6%. Νωρίτερα, το νικέλιο αναρριχήθηκε στα 50.700 δολ. ο τόνος, υπερβαίνοντας τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ που είχε φθάσει στις 24 Απριλίου, κατά 500 δολάρια.

Το νικέλιο που χρησιμοποιείται στο ανοξείδωτο ατσάλι, σημείωσε διπλάσια άνοδο πέρυσι. Η ζήτηση από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο και οι καθυστερήσεις νέων έργων, ώθησαν επίσης υψηλότερα τις τιμές του.

Τα αποθέματα νικελίου που ελέγχονται από το LME, υποχώρησαν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, κατά 6 τόνους, φθάνοντας στους 4.716 τόνους. Τα αποθέματα πέρυσι μειώθηκαν 81%, φθάνοντας ποσότητες αρκετές για παγκόσμια κατανάλωση λιγότερη των δύο ημερών.

Ανοδο 10 δολ. φθάνοντας στα 2.085 δολ. ο τόνος σημείωσε ο μόλυβδος. Νωρίτερα το μέταλλο σημείωνε άνοδο 17 δολ., φθάνοντας στα 2.092 δολ. υπερβαίνοντας κατά 2 δολ. τη χθεσινή τιμή ρεκόρ στην οποία αναρριχήθηκε.

Απώλειες 53 δολ. σημείωσε ο χαλκός, φθάνοντας στα 8.127 δολ. ο τόνος. Εθνική απεργία των μεταλλωρύχων στο Περού, η οποία άρχισε στις 30 Απριλίου, θα τελειώσει σήμερα ή αύριο, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και των ενώσεων των εργαζομένων παρουσιάζουν πρόοδο, δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας της χώρας, Susana Pinilla. Η χώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χαλκού και ψευδαργύρου στον κόσμο.

Οι εργαζόμενοι στο σκέλος Los Quenuales της Glencore International AG, το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο ψευδαργύρου του Περού, θα επιστρέψουν στις θέσεις τους σε 24 ώρες, είπε χθες η υπουργός.

Εργαζόμενοι σε 33 ενώσεις μεταλλωρύχων, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων στην Southern Copper Corp., την Doe Run Resources Corp., και τη Cia. de Minas Buenaventura SA, συνεχίζουν την απεργία τους, σύμφωνα με την National Society of Mining, Petroleum & Energy.

Ο ψευδάργυρος σημείωσε άνοδο 15 δολ. φθάνοντας στα 4.045 δολ. ο τόνος και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Ιανουαρίου. Τα αποθέματα του ψευδαργύρου που ελέγχονται από το LME, υποχώρησαν 14% τον μήνα που πέρασε. Το μέταλλο που χρησιμοποιείται στον γαλβανισμό του ατσαλιού, διαπραγματεύθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 4.580 δολ. ο τόνος τον Νοέμβριου του 2006.

Μεταξύ των λοιπών μετάλλων που διαπραγματεύονται στο LME, το αλουμίνιο υποχώρησε 22,50 δολ. φθάνοντας στα 2.825 δολ. ο τόνος και ο κασσίτερος υποχώρησε 75 δολ., φθάνοντας στα 14.350 δολ. ο τόνος.