Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ, σε επίπεδα ρεκόρ, κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Canon Inc. και της Samsung Electronics Co., μετά τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις εικασίες ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της περιφέρειας.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 1,4%, φθάνοντας στις 149,39 μονάδες στις 11:23 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον δείκτη κινήθηκαν ανοδικά. Οι μετοχές της Sumitomo Metal Mining Co. οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές των μεταλλουργιών μετά την άνοδο του χαλκού και του νικελίου, που άγγιξε επίπεδα ρεκόρ.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 1,5%, φθάνοντας στις 17.662,34 μονάδες. Την περασμένη εβδομάδα οι αγορές της χώρας ήταν κλειστές για τρεις ημέρες, λόγω εθνική εορτής. Ολοι οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά στις αγορές της περιφέρειας, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία. Κλειστές είναι οι αγορές της Κίνας και της Ταϊλάνδης, λόγω εθνικής εορτής.

Ανοδο για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, σημείωσαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, σημειώνοντας τη μακροβιότερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2006, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, που ανακοίνωσε ότι οι εργοδότες τον περασμένο μήνα προσέλαβαν τους λιγότερους υπαλλήλους σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά 88.000 τον μήνα που πέρασε, σημειώθηκε μετά από αύξηση 177.000 θέσεων εργασίας τον Μάρτιο και ήταν λιγότερη από ότι προβλεπόταν. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 4,5% από 4,4%. Η έκθεση επίσης έδειξε ότι ωριαία κέρδη αυξήθηκαν λιγότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Τα στοιχεία ώθησαν τους διαπραγματευτές να αυξήσουν τα στοιχήματά τους ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, μετά από την αύξησή τους το 2004 και το 2005.

Το πετρέλαιο υποχώρησε για έκτη ημέρα στη Ν. Υόρκη, διευρύνοντας την πτώση του 6,8% την εβδομάδα που πέρασε, αποτέλεσμα των άφθονων προμηθειών των ΗΠΑ και των στοιχείων ότι η παραγωγή της βενζίνης αυξάνονται καθώς τα διϋλιστήρια επαναλειτουργούν μετά τη συντήρηση. Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 61,67 δολ. το βαρέλι. Οι χαμηλότερες τιμές καυσίμων αφήνουν τους καταναλωτές με περισσότερα χρήματα για δαπάνες σε αγαθά και υπηρεσίες.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, αναρριχήθηκε 2,1% στις 4 Μαΐου. Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 0,8%, ενώ το νικέλιο αναρριχήθηκε 3,6%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ.