Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2007 07:10

Υποχωρεί για έκτη ημέρα το αργό

ΑΠΩΛΕΙΕΣ, για έκτη ημέρα, σημείωσε το αργό πετρέλαιο, διευρύνοντας τις απώλειες 6,8% την εβδομάδα που πέρασε, μετά τις άφθονες προμήθειες των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής της βενζίνης καθώς τα διϋλιστήρια ανοίγουν μετά τη συντήρηση.

Τα αποθέματα στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν στα 335,6 εκατ. βαρέλια στις 27 Απριλίου, 4,8% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας στις 2 Μαΐου. Η βενζίνη υποχώρησε 1,9% την εβδομάδα που πέρασε, καθώς αυξάνεται η παραγωγή στα διϋλιστήρια που αρχίζουν πάλι να λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένων της Exxon Mobil Corp. και της Citgo Petroleum Corp., περιορίζοντας τις ανησυχίες για την καλοκαιρινή περιόδο.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου, υποχώρησε έως 31 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 61,62 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:11 π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα, το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 61,71 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,26 δολ., ποσοστό 25, φθάνοντας στα 61,93 δολ. το βαρέλι στις 4 Μαΐου, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 19 Απριλίου. Το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιανουαρίου.

Το πετρέλαιο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων, φθάνοντας τα 66,70 δολ. το βαρέλι στις 27 Απριλίου, καθώς η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, ώθησε τα συμβόλαια της βενζίνης στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν 1,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας τη μικρότερη πτώση σε πέντε εβδομάδες. Τα αποθέματα μειώθηκαν 15% σε 12 εβδομάδες, φθάνοντας στα 193,1 εκατ. βαρέλια στις 27 Απριλίου, 7,9% λιγότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την περίοδο.