Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 07:30

«Όχημα» για νέες ελαφρύνσεις ο 5ετής προϋπολογισμός

Μια εβδομάδα με καλές ειδήσεις ξεκινά, καθώς «έρχεται» η έγκριση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η απόφαση για εκταμίευση των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη.

Μια εβδομάδα με καλές ειδήσεις ξεκινά, καθώς «έρχεται» η έγκριση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η απόφαση για εκταμίευση των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη.

Εντός της εβδομάδος, εκτός απροόπτου, αναμένεται να κατατεθεί και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025. Καθοριστικός παράγοντας το ύψος της ανάπτυξης, καθώς όσο υψηλότερη είναι, τόσο μειώνεται το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος στο 3,6%, παρά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν κι άλλων διεθνών οργανισμών για υψηλότερη ανάπτυξη το 2021. Για το 2022, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ανάπτυξη 6,2%, το 2023 στο 4,1% και το 2024 στο 4,4% και το 2025 στο 3,3%. Σημαντικό μέρος της αναπτυξιακής ώθησης της χώρας θα προέλθει μέσα από κοινοτικούς πόρους, δηλαδή από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Από το 2023, το πρωτογενές έλλειμμα θα γίνει πλεόνασμα της τάξης του 2% για να αυξάνεται τα επόμενα έτη κοντά στο 3%. Πολλά θα κριθούν από την κατάληξη που θα έχουν και οι συζητήσεις για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίες θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο. Το αποτέλεσμα αυτών, πιθανότατα το 2022, θα καθορίσει και τα περιθώρια για πρόσθετες παρεμβάσεις μόνιμου πλέον χαρακτήρα για μείωση φόρων, αλλά και για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων που μπορούν να τονώσουν περαιτέρω την ανάπτυξη.

Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί η πρώτη ομάδα των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης που θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνεται στη λίστα των πέντε πρώτων χωρών για τις οποίες η Κομισιόν ανάβει το «πράσινο φως». Εκτός από την Ελλάδα, στη λίστα περιλαμβάνονται τα σχέδια της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Δανίας και του Λουξεμβούργου. Χώρες τις οποίες θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν. Στο πλαίσιο αυτό η επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από τη στιγμή που εγκρίνεται το «Ελλάδα 2.0», θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για έγκριση από το Συμβούλιο, στην προκειμένη περίπτωση από το Ecofin, θέτοντας ως πιθανή ημερομηνία τη 13η Ιουλίου, οπότε και συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. (Εcofin), αν και ήδη κάποιες χώρες πιέζουν για επιτάχυνση των διαδικασιών, με διάφορα σενάρια να είναι στο τραπέζι.

H Αθήνα φέτος αναμένεται να λάβει γύρω στα 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 4 δισ. ευρώ αφορούν στην προκαταβολή του 13%, η οποία αναμένεται να εκταμιευθεί προς τα τέλη Ιουλίου ή λίγο αργότερα. Βασική αιτία είναι ότι μετά την έγκριση από το Ecofin θα ακολουθήσει μια διαδικασία σύναψης των σχετικών συμβάσεων.

Η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας

Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη Πέμπτη, θα συζητηθεί η 10η έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Μια έκθεση από την οποία έχει σχεδόν προδιαγραφεί ότι θα υπάρξει απόφαση για εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ, που είναι τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες. Στη διήμερη σύνοδο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις τόσο με τον επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ, όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Ραλλού Αλεξοπούλου