Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2007 08:17

Macquarie: Προς νέα προσφορά για την εξαγορά της Qantas

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να υποβάλλουν εκ νέου την προσφορά τους ύψους 11,1 δισ. δολ. Αυστραλίας (9,1 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την απόκτηση της Qantas Airways Ltd. εξέφρασαν η Macquarie Bank Ltd. και η TPG Inc. για να διατηρήσουν τη μεγαλύτερη εξαγορά αεροπορικής εταιρείας ζωντανή.

Οι πλειοδότες ενδέχεται να προσφέρουν πάλι 5,45 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή σε μετρητά, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Macquarie Bank, που εδρεύει στο Σύδνεϋ. Η αρχική προσφορά κατέρρευσε την Παρασκευή μετά την αποτυχία να λάβει επαρκείς εγκρίσεις. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Qantas, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Αυστραλίας, ανεστάλη σήμερα μετά το κλείσιμό τους στα 5,38 δολ. Αυστραλίας η μία την Παρασκευή.

Ο όμιλος των εταιρειών επενδύσεων θέλει να πάρει τον έλεγχο της Qantas, καθώς η αεροπορική εταιρεία εισέρχεται στο 14ο συνεχόμενο έτος αύξησης των κερδών.

Επίσης σήμερα η Macquarie έκανε νέα προσφορά εξαγοράς για την Alinta Ltd. τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενεργείας της Αυστραλίας, καθώς επιδιώκει να κλείσει τις δύο μεγαλύτερες εξαγορές της που εκκρεμούν. Η τράπεζα έκανε προφορά για την Alinta που εδρεύει στη Δυτική Αυστραλία για να αποτρέψει τη συμφωνημένη προσφορά 7,4 δισ. δολ. Αυστραλίας από την Babcock & Brown Ltd. και τη Singapore Power Ltd. η τράπεζα δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες της προσφοράς της.

Η προσφορά εξαγοράς της Qantas απέτυχε, καθώς δεν είχε εντός της προθεσμίας την έγκριση του 50%, όπως ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο της αεροπορικής εταιρείας. «Η Qantas θα προχωρήσει με τις στρατηγικές και τα σχέδιά της για το μέλλον της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι μετοχές της Qantas έχουν σημειώσει άνοδο 24% από τις 22 Νοεμβρίου του 2006, όταν ανακοίνωσε ότι την προσέγγισε για εξαγορά η Macquarie, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αυστραλίας. Η Macquarie και οι συνεργάτες της δήλωσαν ότι η προσφορά είναι η τελική για την αεροπορική εταιρεία, αποτρέποντας τους να αυξήσει την τιμή, βάσει του νόμου εξαγορών της Αυστραλίας.