Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2007 08:56

United Microelectronics: Κατασκευή επεξεργαστών έως το 2009

ΣΤΗΝ παραγωγή επεξεργαστών έως το 2009 θα προχωρήσει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιπ κατόπιν παραγγελίας στον κόσμο, United Microelectronics Corp., με στόχο να φθάσει την ηγέτιδα της αγοράς, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Η United Microelectronics βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για να δημιουργήσει κεντρικά τμήματα παραγωγής των κυρίως τσιπ που χρησιμοποιούνται στα κομπιούτερ, καθώς η εταιρεία στρέφεται σε νέα προϊόντα για να αυξήσει τα κέρδη της, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Jackson Hu, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην Ταϊβάν.

Η United Microelectronics θα κάνει αυτό που κάνουν οι ανταγωνίστριές της, παράγοντας πιο ακριβά τσιπ, καθώς επιδιώκει να μειώσει το χάσμα με την Taiwan Semiconductor που έχει περισσότερο από το διπλάσιο του μεριδίου της αγοράς. Η Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. της Σιγκαπούρης, προμηθεύει με επεξεργαστές την Advanced Micro Devices Inc., που μαζί με την Intel Corp. ελέγχουν περίπου το 98% της αγοράς τσιπ που χρησιμοποιούνται σε κομπιούτερ, ύψους 35 δισ. δολαρίων.

Οι πωλήσεις επεξεργαστών διεθνώς, προβλέπεται να αυξηθούν 7,3% φέτος, σύμφωνα με την WSTS Inc. Οι επεξεργαστές αποτελούν περίπου το 38% του κόστους των μερών κομπιούτερ, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών, iSuppli Corp.

Οι μετοχές της United Microelectronics σημείωναν σήμερα άνοδο 0,3%, φθάνοντας στα 19,65 δολ. Ταϊβάν, στις 12:37 μ.μ. στην Ταϊπέι, τοπική ώρα. Το τελευταίο εξάμηνο σημείωσαν άνοδο 6,8%, έναντι ανόδου 13% του δείκτη του Χρηματιστηρίου Taiex. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor το τελευταίο εξάμηνο σημείωσαν άνοδο 13%.