Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που θα γίνουν σήμερα και αύριο (7-8/5/2007), αντίστοιχα. Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων.
EUROGROUP
1. Οικονομική κατάσταση
Θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές υπό το φως και των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
2. Δημοσιονομική Πολιτική και Πληθωρισμός
Οι Υπουργοί θα εξετάσουν τις πιθανές συνέπειες στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, με βάση τα αποτελέσματα συζήτησης που έγινε στην Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG) για τη σχέση μεταξύ της δημοσιονομικής πολιτικής και του πληθωρισμού.
3. Αποτελεσματική Προσαρμογή στην ΟΝΕ
α) Ενοποίηση Χρηματοπιστωτικών Αγορών
Θα συζητηθεί , με βάση την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η συμβολή της ενοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών στη βελτίωση της διαδικασίας αποτελεσματικής προσαρμογής στην ευρωζώνη.
β) Κινητικότητα της Εργασίας στην ευρωζώνη
Οι Υπουργοί θα εξετάσουν το ρόλο της διασυνοριακής κινητικότητας των εργαζομένων μέσα στην ευρωζώνη και τη συμβολή της στη βελτίωση της διαδικασίας αποτελεσματικής προσαρμογής.
ECOFIN
1. Προσχέδιο του Γενικού Προϋπολογισμού 2008
θα γίνει η παρουσίαση του προσχεδίου του κοινοτικού προϋπολογισμού (ΚΠ) για το 2008. Τόσο το Συμβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτουν ως πρωταρχικό στόχο την πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, την ικανοποίηση των πραγματικών και αιτιολογημένων αναγκών αλλά και την αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση. Προτεραιότητα δίνεται στην πολιτική για την ανάπτυξη και την απασχόληση που αποσπά το μεγαλύτερο μερίδιο του προϋπολογισμού, σε δράσεις για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων σχετικά με την πολιτική συνοχής.
2.Αγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων
α) Ο ρόλος των hedge funds
Στο προηγούμενο άτυπο Συμβούλιο Ecofin (20-21/04/07), οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών συζήτησαν το ρόλο που παίζουν τα hedge funds στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς, βάσει προσχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου που ετοίμασε η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών.
β) Λευκή Βίβλος για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων
Τα αμοιβαία κεφάλαια επενδύσεων (investment funds) δημιουργήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων από επενδυτές και την τοποθέτησή τους σε διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια. Ο ευρωπαϊκός κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων επενδύσεων γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα σημαντική ανάπτυξη και αποτελεί έναν εδραιωμένο και σημαντικό πυλώνα του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος.
γ) Γήρανση του πληθυσμού και χρηματοπιστωτικές αγορές
Θα παρουσιασθούν τα συμπεράσματα της υποομάδας εργασίας της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSC) που έχει συσταθεί για να αναλύσει τις επιπτώσεις της γήρανσης στις χρηματαγορές.
δ) “Διαδικασία Lamfalussy”
Με σκοπό την βελτίωση της λειτουργίας της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συστάθηκε ειδική για το σκοπό αυτό Επιτροπή Ελέγχου (Inter-Institutional Monitoring Group). Στην πρώτη έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου (IIMG) επισημαίνονται τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την περαιτέρω ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης και παρουσιάζεται η διαδικασία σχετικά με την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ECOFIN: Υπουργικός Διάλογος με τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες
Ο διάλογος γίνεται με την Κροατία, την Τουρκία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), οι οποίες έχουν υποβάλει οικονομικά προγράμματα για την περίοδο 2007-2009. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία και την Τουρκία άρχισαν τον Οκτώβριο 2005 και με την ΠΓΔΜ το Δεκέμβριο του 2005, εντός σαφούς και αυστηρού διαπραγματευτικού πλαισίου.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ
α) Χρήση πλειστηριασμού στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών μετά το 2012
Σε απάντηση της πρόσκλησης των Υπουργών Οικονομίας στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου Ecofin στο Ελσίνκι (9/9/2006), η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής ετοίμασε έκθεση σχετικά με τη χρήση της δημοπράτησης των δικαιωμάτων εκπομπών, έναντι της δωρεάν κατανομής τους, στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ΕΣΕΕ) μετά το 2012. Στην έκθεση αυτή, εξετάζονται τόσο οι θετικές, όσο και οι αρνητικές πλευρές των δύο εναλλακτικών μεθόδων κατανομής δικαιωμάτων.
β) Φορολογία επιβατικών αυτοκινήτων
Μετά από σειρά διαβουλεύσεων με το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την αυτοκινητοβιομηχανία και τους ενδιαφερόμενους φορείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τον Ιούλιο του 2005 πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου σχετικά με την φορολογία των επιβατικών αυτοκινήτων, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της Κοινής Αγοράς και τη θέση σε εφαρμογή της κοινοτικής στρατηγικής μείωσης των ρύπων από τα επιβατικά αυτοκίνητα (120 g CO2/km μέχρι το 2010, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότο).