Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2007 17:14

Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς - Ποια άρθρα της ΑΔ καταργούνται

Τροποποιούνται 28 άρθρα και καταργούνται 39 άρθρα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της κωδικοποιημένης Αγορανομικής Διάταξης 14/89.

«Στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης για την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού περιβάλλοντος λειτουργίας της αγοράς, αλλά και της καλύτερης εποπτείας της, έχουμε προχωρήσει:

Πρώτον, στην κωδικοποίηση της ΑΔ 14/89, που περιλαμβάνει 467 άρθρα.

Δεύτερον, στη διεξαγωγή δημόσιας διαβούλευσης με όλους τους φορείς της αγοράς για την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της.

Τρίτον, στην κατάργηση 44 αρθρών και την τροποποίηση 43 άρθρων.

Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα βήμα. Αναθεωρούμε 28 άρθρα της ΑΔ 14/89 και καταργούμε άλλα 39 άρθρα της. Eτσι ήδη έχουμε καταργήσει ή εκσυγχρονίσει 154 άρθρα, δηλαδή το 33%. Στόχος μας ήταν και παραμένει η απλοποίηση του θεσμικού περιβάλλοντος λειτουργίας της αγοράς, η καλύτερη εποπτεία της και η διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών», τονίζεται σε ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Aρθρα που καταργούνται ή τροποποιούνται

Α. ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ Α.Δ. 14/89 ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

¶ρθρο 6

«Διαμόρφωση τιμών από Αστικούς Συνεταιρισμούς και Ενώσεις αυτών»

Μετά την απελευθέρωση των τιμών στην αγορά, δεν υπάρχει λόγος διατήρησής του.

¶ρθρο 13

«Αναγραφή ενδείξεων στα τιμολόγια»

Οι ενδείξεις στα τιμολόγια προβλέπονται από το άρθρο 35 του Αγορανομικού Κώδικα.

Επειδή στον έλεγχο των τιμών έχουν παραμείνει μόνο τα οπωροκηπευτικά, τα περί τρόπου είσπραξης χονδρεμπορικών κερδών ρυθμίζονται με ειδικότερες διατάξεις. Δεν έχει νόημα ενδείξεις που αφορούν τα κέρδη αυτά να αναγράφονται στα τιμολόγια.

Επειδή με το άρθρο 30 (παράγρ. 7) του Αγορανομικού Κώδικα τιμωρείται ποινικά το αδίκημα του πλαστού ή ανειλικρινούς τιμολογίου, δεν έχει νόημα η ύπαρξη και αγορανομικής ρύθμισης για το αδίκημα αυτό.

Τα περί δελτίων ποσοτικής παραλαβής αγαθών ρυθμίζονται από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα να υπάρχει και αγορανομική ρύθμιση.

Επειδή ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων κάνει αναφορά σε δελτία ποσοτικής παραλαβής αγαθών, η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων δεν είναι αντικείμενο Αγορανομικών Ελέγχων παρά μόνο φορολογικών ελέγχων.

¶ρθρο 19

«Τιμοκατάλογος για νέα γεωργικά φάρμακα»

Οι ρυθμίσεις του εντάσσονται στην Α.Δ. 5/05 «Περί υποβολής τιμοκαταλόγων-Προαναγγελία μεταβολής των τιμών».

¶ρθρο 43

Το περιεχόμενό του εντάσσεται στο αναμορφωμένο άρθρο 42 της ΑΔ 14/89.

¶ρθρο 44

«Επισήμανση ηλεκτρικών συσκευών και μηχανημάτων»

Το άρθρο αυτό καλύπτεται από ειδικότερη Νομοθεσία αρμοδιότητας Γεν. Γραμματείας Βιομηχανίας.

¶ρθρο 63

«Εξαιρέσεις από την αναγραφή ενδείξεων»

Δεδομένου ότι με τη νέα ρύθμιση του άρθρου 42 «Ενδείξεις στη συσκευασία προϊόντων πλην τροφίμων» δίδεται η δυνατότητα για τα προϊόντα (προσυσκευασμένα ή μη) συνολικής σήμανσης, όταν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία σήμανσης για το καθένα από αυτά, κρίθηκε σκόπιμη η κατάργηση του άρθρου 63, το οποίο ουσιαστικά εξαιρούσε αυτές τις κατηγορίες προϊόντων από οποιαδήποτε σήμανση.

Έτσι διασφαλίζεται το δικαίωμα ενημέρωσης του καταναλωτή και δίδεται εφικτή λύση για τη συνολική σήμανση των προϊόντων από τους παραγωγούς ή λιανοπωλητές.

¶ρθρο 73

«Τήρηση πινακίδων σε τρόφιμα που πωλούνται λιανικώς από μεγάλες συσκευασίες»

Τα περί αναγραφής ενδείξεων στις πινακίδες λιανοπωλητών ρυθμίζονται αναλυτικά με το άρθρο 69 της Α.Δ. 14/89, όπως τροποποιήθηκε με την όμοια 1/06.

¶ρθρο 75

«Τήρηση πινακίδων από λιανοπωλητές υφαντουργικών προϊόντων»

Υπάρχουν τα ισχύοντα άρθρα 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 της Α.Δ. 14/89, που αναφέρονται σε επισημάνσεις υφαντουργικών προϊόντων.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το άρθρο 69 της Α.Δ. 14/89 «Τήρηση πινακίδων με ενδείξεις από λιανοπωλητές», οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι το άρθρο αυτό δεν έχει λόγο να διατηρηθεί.

¶ρθρο 83

«¶ρνηση υποδοχής σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων»

Το άρθρο αυτό καταργείται, γιατί οι ρυθμίσεις του διατηρούνται και ενσωματώνονται πλήρως στο αναμορφωμένο άρθρο 77 της Α.Δ. 14/89.

¶ρθρο 88

«Όροι που πρέπει να πληρούν τα άλευρα που παράγονται με αλεστικό δικαίωμα»

Το άρθρο αυτό καταργείται, γιατί οι ρυθμίσεις του εντάσσονται στο αναμορφωμένο άρθρο 84 της Α.Δ. 14/89.

¶ρθρο 101

«Υποχρεώσεις κατά την πώληση ψαριών για λογαριασμό παραγωγού ή ιχθυεμπόρου»

Επειδή ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων κάνει αναφορά στα δελτία αποστολής αγαθών και στα στοιχεία που αναγράφονται σ’ αυτά και επιπλέον ισχύει το άρθρο 67Γ της Α.Δ. 14/89 που ειδικότερα για εγχώρια αλιεύματα κάνει αναφορά σε δελτία αποστολής αλιευμάτων και των στοιχείων που θα αναγράφονται σ’ αυτά, το άρθρο αυτό δεν έχει νόημα να διατηρηθεί.

¶ρθρο 102

«Πώληση ψαριών και συντηρημένων Τροφίμων σε Δημοτικές, Κοινοτικές και Λαϊκές Αγορές»

Οι ρυθμίσεις του άρθρου αυτού εκσυγχρονίζονται και ενσωματώνονται στο αναμορφωμένο άρθρο 100 της Α.Δ. 14/89.

¶ρθρο 154

«Διάθεση ελαιοπυρήνων»

Ορισμένες ρυθμίσεις του άρθρου αυτού ενσωματώνονται στο αναμορφωμένο άρθρο 155 της Α.Δ. 14/89.

Για το λόγο αυτό και σε συνδυασμό με την κατάργηση Κοινοτικών Κανονισμών «περί ελέγχου ελαιοπυρήνων για επιδοτήσεις ελαιολάδου» το άρθρο αυτό καταργείται.

¶ρθρα 169, 170 και 171

«Ένδειξη ποιοτικής κατηγορίας ελαιολάδου», «Προσυσκευασίες ελαιολάδων» και «Ενδείξεις σε δοχεία σπορελαίων και πυρηνελαίων».

Οι ρυθμίσεις αυτών ενσωματώνονται στα αναμορφωμένα άρθρα 151 και 168 της Α.Δ. 14/89.

¶ρθρο 174Α

«Λιθογραφημένα δοχεία διακίνησης ελαιολάδου»

Το άρθρο αυτό έχει ήδη καταργηθεί με Υπουργική Απόφαση στα πλαίσια περιστολής των γραφειοκρατικών διατυπώσεων (απλούστευση διαδικασιών).

¶ρθρο 204

«Έννοια βαρελίσιας ή μη ρετσίνας και διαμόρφωση τιμών αυτής»

Τα περί οινοποίησης κρασιών διέπονται από τον Κώδικα Τροφίμων και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Τρόπος διαμόρφωσης τιμών δεν υφίσταται, γιατί οι τιμές κρασιών διαμορφώνονται ελεύθερα.

Για τους λόγους αυτούς, το εν λόγω άρθρο δεν έχει νόημα να διατηρηθεί.

¶ρθρα 215, 217, 219, 221, 237 και 242

«Υποχρεώσεις καταστημάτων Ξενοδοχείων», «Τιμές προσφοράς ειδών από καταστήματα αμαξοστοιχιών», «Σύνθεση πρωινού ροφήματος από καταστήματα πλοίων», «Τιμοκατάλογοι - Βάρη μερίδων σε καταστήματα πλοίων», «Τιμοκατάλογοι», «Προσφορά ειδών από Κέντρα Διασκέδασης».

Ρυθμίσεις των άρθρων αυτών εκσυγχρονίζονται και εντάσσονται στα αναμορφωμένα άρθρα 216 και 234 της Α.Δ. 14/89.

¶ρθρο 224

«Κατοχή και προσφορά ποτών χύμα»

Με την ισχύ της ΑΔ 16/92 (απελευθέρωση τιμών), τα Κέντρα και Καταστήματα Εστίασης, Αναψυχής και Διασκέδασης δεν ελέγχονται για τις τιμές προσφοράς των ειδών τους και συνεπώς δεν έχει νόημα να προσφέρουν υποχρεωτικά χύμα ούζο, κονιάκ, λικέρ.

¶ρθρο 227

«Τιμές ειδών στα καταστήματα εκπαιδευτηρίων»

Οι διατάξεις του άρθρου αυτού που αναφέρονταν στις τιμές, έχουν ήδη καταργηθεί με την ΑΔ 16/92 (απελευθέρωση τιμών) ενώ οι διατάξεις που σχετίζονται με την σωματική ακεραιότητα των μαθητών, ενσωματώνονται πλήρως στο άρθρο 67 Α της ΑΔ 14/89.

¶ρθρο 231

«Υποχρεώσεις ζαχαροπλαστείων»

Το άρθρο αυτό καταργείται, αφού οι τιμές πώλησης των πάσης φύσεως γλυκών και παγωτών από ζαχαροπλαστεία διαμορφώνονται ελεύθερα.

¶ρθρο 238

«Αμοιβή σερβιτόρων»

Το άρθρο αυτό καθόριζε ποσοστά (%) για τον σερβιτόρο και βοηθό αυτού την περίοδο που οι τιμές των Κέντρων Εστίασης, Αναψυχής και Διασκέδασης ήταν ελεγχόμενες. Μετά την ενσωμάτωση του άρθρου αυτού στο Ν 2224/94 και την απελευθέρωση των τιμών, δεν έχει νόημα η διατήρησή του.

¶ρθρο 243

«Προσαύξηση τιμών λόγω μουσικής»

Το άρθρο αυτό καταργείται, αφού οι τιμές στα Κέντρα διαμορφώνονται ελεύθερα ανεξάρτητα αν υπάρχει πρόγραμμα με ζωντανή μουσική σε αυτά.

¶ρθρο 244

«Υποχρέωση προσφοράς οίνων και ποτών»

Το άρθρο αυτό καταργείται, εξαιτίας της αναμόρφωσης του άρθρου 223 της Α.Δ. 14/89 και επιπλέον περιλαμβάνει ρυθμίσεις που εναντιώνονται στα ισχύοντα στην Ε.Ε.

¶ρθρο 244Α

«Υποχρέωση προσφοράς ποτών γενικά σε επαναπληρώσιμες συσκευασίες»

Το άρθρο αυτό καταργείται, γιατί περιλαμβάνει ρυθμίσεις που εναντιώνονται στα ισχύοντα στην Ε.Ε.

271 Α

«Απαγόρευση πώλησης κρεάτων στις Λαϊκές Αγορές»

Το άρθρο αυτό καταργείται, λόγω ισχύος του Π.Δ. 51/06, που ρυθμίζει ειδικότερα τέτοια θέματα.

¶ρθρο 311

«Προσυσκευασίες μπύρας»

Το άρθρο αυτό καταργείται, δεδομένου ότι σύμφωνα με οδηγίες και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει δέσμευση κυκλοφορίας μπύρας σε καθορισμένες ονομαστικές ποσότητες περιεχομένου.

¶ρθρο 343

«Υποχρεώσεις εμπόρων ανθοκομικών προϊόντων»

Το άρθρο αυτό καταργείται, γιατί τα βιβλία και στοιχεία που πρέπει να τηρούν οι ανθοκομικές επιχειρήσεις διέπονται από τις διατάξεις του κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Επιπλέον, τα περί εμπορίας-διακίνησης ανθοκομικών προϊόντων από την Περιφερειακή Ανθαγορά Αττικής (Αμυγδαλέζα) ρυθμίζονται κατά βάση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

¶ρθρα 350, 351, 352

«Προδιαγραφές ασφαλτομιγμάτων», «Διενέργεια δειγματοληψίας ασφαλτομιγμάτων», «Τρόποι δειγματοληψίας ασφαλτομιγμάτων»

Τα άρθρα αυτά καταργούνται, δεδομένου ότι τα ασφαλτομίγματα ανήκουν στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ και η εφαρμογή τους ανήκει στις Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

¶ρθρο 363

«Υποχρεώσεις κατόχων θεριζοαλωνιστικών μηχανών»

Το άρθρο αυτό καταργείται, δεδομένου ότι κάθε άρνηση της υπηρεσίας θεριζοαλωνισμού, αντιμετωπίζει τις κυρώσεις του άρθρου 31 του Αγορανομικού Κώδικα.

¶ρθρο 368

Επισήμανση τροφών για κατοικίδια ζώα

Το άρθρο αυτό καταργείται, δεδομένου ότι η επισήμανση των παραπάνω ζωοτροφών καλύπτεται από ειδικότερη νομοθεσία σε εναρμόνιση κοινοτικών οδηγιών.

-Επίσης καταργείται η αυτοτελής Α.Δ. 12/03 «Τρόπος καθορισμού τιμών στάθμευσης οχημάτων σε χώρους στάθμευσης», που έκανε αναφορά για το χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, δεδομένου ότι τα περί παρεχόμενων υπηρεσιών χώρων στάθμευσης οχημάτων και τιμών αυτών συμπεριλαμβανομένου και του χώρου του αεροδρομίου ρυθμίζονται γενικότερα στο άρθρο 77 της Α.Δ. 14/89. Σύμφωνα με το αναμορφωμένο άρθρο 77 της ΑΔ 14/89, στους χώρους στάθμευσης θα εξακολουθούν να υπάρχουν αναρτημένες πινακίδες με τιμές ανά χρόνο στάθμευσης (πχ για μία ή περισσότερες ώρες, ανά 24ώρο, ανά ημέρα κλπ), αλλά δεν θα υπάρχουν οι ειδικοί περιορισμοί στη διαμόρφωση τιμών που προβλεπόταν στην ΑΔ 12/03.

Β. ¶ΡΘΡΑ ΤΗΣ ΑΔ 14/89 ΠΟΥ ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ:

1. Συμπληρώνεται το άρθρο 9 «Υποβολή τιμοκαταλόγου-Προαναγγελία μεταβολής των τιμών κ.λ.π.», όπου στις ρυθμίσεις αυτού εντάσσονται και τα γεωργικά φάρμακα.

2. Αντικαθίσταται το άρθρο 42 «Γενικές Διατάξεις σχετικά με ενδείξεις σε κάθε είδος προϊόντα, πλην τροφίμων και ποτών», ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, ενώ προβλέπονται εναλλακτικοί τρόποι απεικόνισης ανάλογα με τα τις κατηγορίες των ειδών.

3. Αντικαθίσταται το άρθρο 48 «Ενδείξεις της συσκευασίας λιπαντικών μηχανών εσωτερικής καύσεως», ώστε να ορίζεται, ότι οι ενδείξεις αυτές πρέπει να είναι σύμφωνες με αποφάσεις του Α.Χ.Σ. και ισχύουσας Κοινοτικής Οδηγίας.

4. Αντικαθίσταται το άρθρο 53 «Επισήμανση υφανσίμων ινών», ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, ενώ προβλέπονται εναλλακτικοί τρόποι απεικόνισης ανάλογα με τα τις κατηγορίες των ειδών.

5. Αντικαθίσταται το άρθρο 55 «Επισήμανση υφαντουργικών προϊόντων», ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, ενώ προβλέπονται εναλλακτικοί τρόποι απεικόνισης ανάλογα με τα τις κατηγορίες των ειδών.

6. Αντικαθίσταται το άρθρο 67 Α «Ειδικότερες διατάξεις που αφορούν τους αθλητικούς χώρους και τα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας», προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των αθλητών και άλλων αθλητικών παραγόντων, των μαθητών και των σπουδαστών. Ειδικότερα για τους αθλητικούς χώρους, απαγορεύεται να διατίθενται στους φιλάθλους κάθε μορφή συσκευασίας, νερών, αναψυκτικών, χυμών και άλλων ροφημάτων, εκτός από πλαστικά κύπελλα.

7. Αντικαθίσταται το άρθρο 68 Α «Τρόπος τήρησης τιμοκαταλόγων χονδρικής πώλησης ορυκτελαίων, ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μηχανημάτων κ.λ.π.», επειδή υπήρχαν αναχρονιστικές ρυθμίσεις ως προς τον τρόπο απεικόνισης των τιμών στους τιμοκαταλόγους. Επίσης, η υποχρέωση υποβολής τιμοκαταλόγων προβλέπεται και στο άρθρο 9 της Α.Δ. 14/89 οπότε θα υπήρχε επανάληψη της σχετικής υποχρέωσης.

8. Αντικαθίσταται εν μέρει, το άρθρο 69 «Περί τήρησης πινακίδας από τους λιανοπωλητές», όπου τίθενται πλέον σε τάξη και κατά τρόπο ενιαίο οι αναγραφόμενες επί των πινακίδων ενδείξεις για είδη διατροφής που πωλούνται λιανικώς κατά τρόπο χύμα ή από ανοικτές συσκευασίες, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών.

9. Αντικαθίσταται το άρθρο 74 «Τήρηση πινακίδων και διαφήμιση κατά τη λιανική πώληση των αυτοκινήτων», όπου βελτιώνεται ο τρόπος απεικόνισης ενδείξεων στις πινακίδες, το σημείο τοποθέτησης αυτών και ο τρόπος απεικόνισης ενδείξεων στις διαφημίσεις, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών.

10. Αντικαθίσταται το άρθρο 77 «Τήρηση πινακίδων από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών». Συγκεκριμένα βελτιώνεται ο τρόπος απεικόνισης των ενδείξεων στις πινακίδες των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης, προβλέπεται η διάθεση στους ενδιαφερόμενους τιμοκαταλόγων από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και η ύπαρξη τιμοκαταλόγων σε όλους τους χώρους στάθμευσης (στεγασμένους και υπαίθριους).

11. Αντικαθίσταται το άρθρο 84 «Όροι διάθεσης αλεύρων και σιμιγδαλιών», με την ενσωμάτωση σε αυτό, του άρθρου 88 που καταργείται.

12. Αντικαθίσταται το άρθρο 100 «Διακίνηση νωπών αλιευμάτων εγχώριας παραγωγής-Νωπά και κατεψυγμένα αλιεύματα που διατίθενται στις Λαϊκές Αγορές-Όροι υγιεινής καταλληλότητας αλιευμάτων», όπου οι ρυθμίσεις αυτού προσαρμόζονται στις επιταγές του άρθρου 67 Γ και στο Π.Δ. 51/06 ως προς τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και καταλληλότητας των αλιευμάτων.

13. Αντικαθίσταται το άρθρο 151 «Διάθεση ελαιολάδων και πυρηνελαίων στην κατανάλωση», με ρυθμίσεις εναρμονισμένες στον Κανονισμό Ε.Κ. 1019/02 και στην ΚΥΑ 275610/03.

14. Αντικαθίσταται το άρθρο 152 «Τρόποι διάθεσης ελαιολάδων, σπορελαίων και πυρηνελαίων», με ρυθμίσεις εναρμονισμένες στον Κανονισμό Ε.Κ. 1019/02 και στην Κ.Υ.Α. 275610/03.

15. Αντικαθίσταται το άρθρο 155 «Υποχρεώσεις ελαιοτριβείου-Διάθεση ελαιοπυρήνων», με την ενσωμάτωση σε αυτό, του άρθρου 154 που καταργείται.

16. Αντικαθίσταται το άρθρο 167 «Δέσμευση νοθευμένων ελαιολάδων ή μαγειρικών λιπών από ελαιόλαδο και των πάσης φύσεως τεχνητώς χρωματισμένων ελαίων», όπου εισάγεται η διαδικασία περί της τύχης των δεσμευμένων και της χρήσης αυτών που χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλή προϊόντα σε άλλους τομείς πλην τροφίμων κατόπιν έγκρισης του Α.Χ.Σ. και άλλων αρμόδιων Αρχών.

17. Αντικαθίσταται το άρθρο 168 «Σχετικά με προσυσκευασίες βρώσιμων σπορελαίων και πυρηνελαίων», επειδή εναρμονίζεται στις διατάξεις του Κανονισμού Ε.Κ. 1019/02 και στην Κ.Υ.Α. 275610/30-10-03.

18. Αντικαθίσταται το άρθρο 177 «Αναγραφή στα τιμολόγια ορισμένων ενδείξεων για τις ελιές», επειδή περιελάμβανε ρυθμίσεις αντίθετες προς την Α.Δ. 16/92 «Περί απελευθέρωσης των τιμών» και ακόμη γιατί περιελάμβανε υποχρέωση αναγραφής στα τιμολόγια ενδείξεων που έχουν θεσπιστεί με το άρθρο 35 του Αγορανομικού Κώδικα.

19. Αντικαθίσταται το άρθρο 186 «Περί εμπορίας-διακίνησης-διάθεσης του μελιού κ.λ.π. ρυθμίσεις», επειδή εναρμονίζεται με τους ισχύοντες κανονισμούς της Ε.Ε. και παρέχεται η δυνατότητα για πρώτη φορά στους παραγωγούς μελιού να πωλούν οι ίδιοι την παραγωγή τους σε Λαϊκές και Βιολογικές Αγορές σε συσκευασίες μέχρι 3 κιλά.

20. Συμπληρώνεται το άρθρο 188 «Υποχρεώσεις εισαγωγέων και επιχειρήσεων συσκευασίας μελιού», με τη νέα ρύθμιση, ότι στα στοιχεία που υποβάλλει ο εισαγωγέας θα αναφέρει τη χώρα προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή μελιού.

21. Αντικαθίσταται το άρθρο 201 «Σουβλάκια». Καταργείται το παλαιό καθεστώς, που όριζε για τα σουβλάκια σε καλαμάκι το βάρος αυτού σε ωμό κρέας, αφού η τιμή τους είναι πλέον ελεύθερη. Με αναρτημένη πινακίδα τα ανωτέρω καταστήματα θα δηλώνουν, εκτός από την τιμή πώλησης, το είδος του κρέατος από το οποίο παρασκευάζονται τα σουβλάκια, το βάρος του κρέατος ως ψημένο, το βάρος της πίτας και το βάρος ψωμιού, αν αυτό δεν προσφέρεται δωρεάν.

22. Αντικαθίσταται το άρθρο 211 «Παροχή κουβέρ στα κέντρα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης, το οποίο δε χρεώνεται στους πελάτες» έτσι ώστε πλέον να απαγορεύεται στα κέντρα αυτά να χρεώνουν στον πελάτη κουβέρ, αφού οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα.

23. Αντικαθίσταται και συμπληρώνεται το άρθρο 216 «Σχετικά με προσφορά πρωινού ή γεύματος ή δείπνου υπό μορφή ταμπλ-ντοτ», επειδή σε αυτό ενσωματώνονται διατάξεις των καταργούμενων πλέον άρθρων 215, 217, 219, 221, 237 και 242 της Α.Δ. 14/89.

24. Αντικαθίσταται το άρθρο 223 «Προσφορά καφέδων, αναψυκτικών, εμφιαλωμένων νερών, οίνων, χυμών, ζύθου και οινοπνευματωδών ποτών», έτσι ώστε η προσφορά των παραπάνω ειδών να επιλέγεται ελεύθερα από τους επαγγελματίες, δεδομένου ότι η υποχρεωτική προσφορά που ίσχυε αντίκειται στις επιταγές της Ε.Ε.

25. Αντικαθίσταται και συμπληρώνεται το άρθρο 234 «Τήρηση τιμοκαταλόγων και τρόπος σύνταξης αυτών», όπου αφενός ενσωματώνονται ρυθμίσεις των καταργούμενων πλέον άρθρων 215, 217, 221, 237 και 242 της Α.Δ. 14/89 και αφετέρου, εισάγονται τα νέα μέτρα σχετικά με τιμοκαταλόγους κέντρων που διαθέτουν σύστημα Σελφ-Σέρβις, πωλήσεις ειδών σε πακέτο και σύστημα διανομής κατ’ οίκον.

26. Αντικαθίσταται το άρθρο 235 «Λογαριασμοί πελατών», με νέες βελτιωμένες ρυθμίσεις όσον αφορά α) την έκδοση αποδείξεων πληρωμής πελατών θεωρημένων από τη Δ.Ο.Υ., β) την τήρηση αναλυτικού λογαριασμού πελατών, όχι μόνο στο κατάστημα, αλλά και στην περίπτωση του Σελφ-Σέρβις, των εκτός καταστήματος πωλήσεων και της διανομής κατ’ οίκον. (όταν οι αποδείξεις των θεωρημένων από τις Δ.Ο.Υ. δεν αναφέρονται αναλυτικά στα είδη και στις τιμές αυτών).

27. Αντικαθίσταται και εκσυγχρονίζεται το άρθρο 310 «Προσυσκευασίες οίνου», εναρμονισμένο με σχετικούς κανονισμούς της Ε.Ε.

28. Διαγράφεται η λέξη «μέλι» από το άρθρο 36 «χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας» γιατί ήδη λαμβάνεται σχετική μέριμνα στο άρθρο 186.