Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 08:06

Τουριστικές επιχειρήσεις: Από 16 Ιουνίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα επιδότησης κεφαλαίων κίνησης

Την ερχόμενη Τετάρτη 16 Ιουνίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής κεφαλαίου κίνησης, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου με τη μορφή επιχορήγησης των λειτουργικών τους δαπανών για τους 2 με 3 μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Την ερχόμενη Τετάρτη 16 Ιουνίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής κεφαλαίου κίνησης, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου με τη μορφή επιχορήγησης των λειτουργικών τους δαπανών για τους 2 με 3 μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Το πρόγραμμα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις (300 εκατ. ευρώ) και μεγάλες επιχειρήσεις (50 εκατ. ευρώ). Σε αυτές περιλαμβάνονται :

·       Ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια

·       Τουριστικά γραφεία/ πρακτορεία

·       Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων

Αλλά και επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων www.ependyseis.gr/mis από την ερχόμενη Τρίτη 16 του μηνός και έως και τις 29 Σεπτεμβρίου.

Όπως τονίζεται στην πρόσκληση του προγράμματος, οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής στην πλατφόρμα. Οι επιχειρήσεις δύνανται να υποβάλλουν νέα αίτηση χρηματοδότησης μόνο στην περίπτωση που η προηγούμενη αίτησή τους έχει απορριφθεί και δεν έχουν προχωρήσει σε υποβολή ένστασης.

Επιτρέπεται η ακύρωση της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης από το λήπτη της ενίσχυσης (από το δηλωθέντα νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης), υπό την προϋπόθεση να υποβληθεί αίτηση ακύρωσης εντός αποκλειστικής προθεσμίας έως και πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την οριστική υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης και πριν την έναρξη της αξιολόγησης αυτής και έως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέχρι τις 31.12.2020.

- Να έχουν συμπληρώσει 1 τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας κατά το έτος 2019. Η προϋπόθεση τεκμαίρεται ότι πληρείται στην περίπτωση των επιχειρήσεων που συστάθηκαν εντός του 2020 και για τις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 αποδεδειγμένα βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους.

- Να έχουν μέχρι την 31.12.2020 ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ : «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ». Συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020, ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 Φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020. Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020, καθώς και για επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο στο έτος 2019, ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.

- Να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014.

- Να είναι υπόχρεες υποβολής Δηλώσεων ΦΠΑ.

- Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά το έτος 2020, ποσοστού 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.

- Να υποβάλουν μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ και μόνο για έναν επιλέξιμο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, για το σύνολο των τουριστικών εγκαταστάσεων φιλοξενίας που διαθέτουν ή των λοιπών τουριστικών δραστηριοτήτων τους. Επισημαίνεται ότι το κεφάλαιο κίνησης δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για την ίδρυση νέας τουριστικής εγκατάστασης, καθώς η επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης δίνεται μόνο ως μέτρο αντιμετώπισής των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, το δηλώνουν στην αίτηση χρηματοδότησης και ελέγχονται κατά το στάδιο της επαλήθευσης ως προς το αν αποτελούν συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενισχύσεις που προσμετρώνται για τον έλεγχο της σώρευσης.

Ύψος επιδότησης

Το ύψος της επιδότησης φτάνει έως τις 400.000 ευρώ ανά επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ. Σε κάθε επιχείρηση θα αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση υπό μορφή κεφαλαίου κίνησης, που δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% για τις επιχειρήσεις με επιλέξιμο ΚΑΔ στην κατηγορία 55 και 2,5% για επιχειρήσεις με άλλον επιλέξιμο ΚΑΔ του ετησίου Κύκλου Εργασιών του έτους 2019.

Στις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019 ή εντός του 2020 η μη επιστρεπτέα ενίσχυση δύναται να ανέλθει κατά μέγιστο σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα του ανοιγμένου κύκλου εργασιών του έτους έναρξης εργασιών (2019 ή 2020).

Στις επιχειρήσεις που κατά το έτος 2019 βρίσκονταν σε κατασκευαστικό στάδιο και αποδεδειγμένα δεν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιουδήποτε είδους, αποδίδεται συνολική μη επιστρεπτέα επιχορήγηση που δύναται να ανέλθει σε ποσοστό 5% ή 2,5% ανάλογα με την επιλέξιμη δραστηριότητα, επί του συνολικού ή του ανοιγμένου Κύκλου Εργασιών του έτους 2020.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την έγκριση και την ένταξη στη δράση, χωρίς δηλαδή να απαιτηθεί η υποβολή νέας αίτησης.

Όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στη δράση υποχρεούνται:


-να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τα δηλωθέντα έξοδα στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ (Πεδία 361, 363, 364, 365).

-να απασχολήσουν το προσωπικό τους το 2021 τουλάχιστον κατά 0,5 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας. Ο έλεγχος θα γίνει βάσει στοιχείων του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ραλλού Αλεξοπούλου