Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2007 08:10

Ισχυροποίηση του γιέν έναντι δολ. και ευρώ

ΑΝΟΔΙΚΑ, για τέταρτη ημέρα έναντι του δολαρίου κινήθηκε το γιέν και τρίτη έαντι του ευρώ, καθώς εικάζεται ότι οι επενδυτές μειώνουν τις τοποθετήσεις τους που χρηματοδοτούνται με το ιαπωνικό νόμισμα πριν από τις συσκέψεις των Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Σήμερα η σύσκεψη της Federal Reserve και αύριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αυξάνουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο των carry trades. Και οι δύο τράπεζες πιθανολογείται ότι θα αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 162,24 ανά ευρώ στις 12:52 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα από 162,57 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Επίσης το γιέν αναρριχήθηκε στα 119,77 ανά δολάριο από 120,04. Σύμφωνα με τους αναλυτές το γιέν ενδέχεται να σημειώσει σήμερα άνοδο στα 162,00 ανά ευρώ και στα 119,52 ανά δολάριο.

Χθες το ευρώ σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε δύο μήνες έναντι του δολαρίου καθώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, πιθανολογείται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να σηματοδοτήσει αύξησή τους στο 4% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και των 22 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η διαφορά μεταξύ της απόδοσης των γερμανικών και των ιαπωνικών ομολόγων διετούς διάρκειας, υποχώρησε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον μιας εβδομάδας.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,3546 δολ. από 1,3543 χθες, όταν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών εβδομάδων, καθώς οι διαπραγματευτές περιόρισαν τις προσδοκίες τους για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων.