Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2007 18:06

Μέσα σε τρεις μήνες θα έχει θεσμοθετηθεί το χωροταξικό για τον τουρισμό

«Πραγματοποιήσαμε μία πάρα πολύ σημαντική συζήτηση με τους εκπροσώπους του τουρισμού στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Θα ξανασυναντηθούμε όλοι μαζί όταν θα μελετήσουν καλύτερα το Ειδικό Χωροταξικό, και πιστεύω τελικώς ότι, με τη συζήτηση και με την προσπάθεια όλων, αυτό το μεγάλο έλλειμμα που υπήρχε στον τουριστικό τομέα -να μην υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός- θα βρει την καλύτερη δυνατή λύση με τη συνεργασία των δύο υπουργείων», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μετά από τη συνάντησή του με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων: ΣΕΤΕ, ΠΟΞ, ΗΑΤΤΑ, ΠΟΕΤ, ΞΕΕ.

Ο κ. Σουφλίας εκτίμησε ότι μέσα σε 2,5 με 3 μήνες θα έχει θεσμοθετηθεί αυτό το χωροταξικό.

«Αποφασίσαμε να δημιουργηθεί μία ομάδα, ώστε ο ΕΟΤ και οι τουριστικοί φορείς, μέσω του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, να καταθέσουν τις προτάσεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ζητήσαμε από τον κ. υπουργό να έχουμε και μία κοινή ομάδα και με εκπροσώπους του ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε και εμείς να μπορέσουμε ως Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να καταθέσουμε τις προτάσεις μας μέσα από τη δημόσια διαβούλευση», δήλωσε η κα Πετραλιά.

«Οι παραθεριστικές κατοικίες έχουν μεγάλη ζήτηση. Και φυσικά εμείς προβλέπουμε στο χωροταξικό σχεδιασμό όλες αυτές τις ρυθμίσεις που θα μπορέσουν να ανοίξουν το δρόμο για γίνουν αυτές οι νέες μορφές τουριστικής δραστηριότητες και να αναπτυχθεί η παραθεριστική τουριστική κατοικία. Ομως, είναι αναγκαίο να προφυλαχθούμε, όπως τόνισαν και οι αρμόδιοι φορείς και εκπρόσωποι των φορέων, από τα δεινά που υπέστησαν πολλές άλλες χώρες που αλόγιστα χωρίς προγραμματισμό και προθέσεις προχώρησαν στην παραθεριστική κατοικία. Ας πούμε, η Ισπανία αυτή τη στιγμή έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Εμείς τα λαμβάνουμε όλα αυτά υπόψη μας και θέλουμε να προχωρήσουμε σε αυτούς τους καινούργιους θεσμούς πάντα με προσοχή. Ολος ο Χωροταξικός Σχεδιασμός για τον τουρισμό επιδιώκει δύο πράγματα. Πρώτον, επιδιώκει να βελτιώσουμε το επίπεδο της τουριστικής δραστηριότητας, να το εμπλουτίσουμε. Επιδιώκει να ξεκαθαριστούν οι κανόνες και οι κατευθύνσεις ανάπτυξης τουριστικής δραστηριότητας. Ολα αυτά όμως πάντα μέσα στο πλαίσιο και την ανάγκη σεβασμού και προστασίας των πόρων, διότι αυτοί οι πόροι είναι που μας δίνουν το πλεονέκτημα του τουρισμού, δηλαδή στην προστασία του περιβάλλοντος, άλλα και όλων των άλλων στοιχείων που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Σουφλιάς, ενώ η κα Πετραλιά πρόσθεσε πως είναι εξαιρετικά μεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών.